SRBIJA PRED VELIKIM ISKUŠENJEM Lov na mundijalski het-trik

06:30 | 14-07-2024

Fudbal 0

Srbiju čeka dosta iskušenja u novom sistemu evropskih kvalifikacija, koje imaju dve faze, a pred decembarski žreb pozicionirani smo u drugom šeširu.

fudbal

Po mnogima neuspeh Srbije na EURO 2024. godine polako pada u zaborav, iako puno toga ostaje pod velom tajni. Selektor Dragan Stojković podneo je praznjikav izveštaj, a  izvesno je da se već povukao potpredsednik FSS Branislav Nedimović, a isto se očekuje i od Generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

Piksi je ostao kormilar jer peščani sat neumitno curi, tako da nije ni bilo prostora za smenu i eksperimente. Pre EP produžio je ugovor do 2026. godine, a uskoro nas očekuje takmičenje u A grupi Lige nacija. Potom slede kvallifikacije za Mundijal u SAD, Kanadi i Meksiku koji se održava od 11. juna do 19. jula 2026. godine. Mečevi će se igrati u 11 američkih gradova, tri meksička i dva kanadska.

Hrvati prete iz prvog šešira

Pre decembarskog žreba već se zna da će Srbija biti u drugom šeširu sa Ukrajinom, Poljskom, Švedskom, Velsom, Mađarskom, Turskom, Slovačkom, Rumunijom, Češkom, Škotskom i Norveškom.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Dakle, to ne mogu biti naši rivali, ali ukoliko želimo prvo mesto u grupi i direktan plasman na SP 2026, moraćemo da nadmašimo nekog iz prvog šešira u kome su: Francuska, Engleska, Belgija, Španija, Holandija, Portugalija, Italija, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska, Danska i Austrija.

Za nas važno takmičenje kako bi nastavili kontinuitet učešća (treće uzastopno SP posle Rusije i Katara) na velikim turnirima. Ali, do njega će biti vraški teško stići zbog potencijalno dve faze kvalifikacija iako se igra u novom formatu sa 48 selekcija, umesto 32.

Pakao počinje u martu 2025.

Kvalifikacioni mečevi u evropskoj zoni počinju 21/22. marta 2025. godine. Naredni termini su u junu i od septembra do novembra 2025. Baraž utakmice planirane su za 26. i 31. mart 2026. godine.

Prva faza podrazumeva 12 grupa (sedam će imati po pet, a pet po četiri reprezentacije) u kojima će se igrati dvokružno, a pobednici tih grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo, dok će 12 drugoplasiranih ići u doigravanje.

Njima će se u tom baražu priključiti i četiri reprezentacije iz Lige nacija, koje ne budu među 12 najboljih koje su se već plasirale. Tih 16 ekipa biće podeljeno u četiri staze u kojima će se igrati po jedna utakmica polufinala i finala i četiri pobednika kompletiraće evropski spisak za Mundijal.

Prvi test - strašni Španci

Pre žreba za Mundijal 2026. godine raštimovanu Srbiju očekuju ogromna iskušenja u A Ligi nacija, a dobar plasman važan je iz nekoliko razloga. Pre svega zbog eventualnog baraža za SP, ali i vraćanja poljuljanog samopouzdanja. Srbija, videćemo sa kojim snagama, startuje već 5. septembra kada na „Marakanu“ stiže Španija, glavni favorit za osvajanje tekućeg šampionata Evrope. Ako znamo da sa Dancima poslednjih godina nemamo baš pozitivan rezultat, a Švajcarci su nam tradicionalno kost u grlu, izvesno je da sledi burna jesen, možda ne samo na travnatom tepihu. Ipak, ostaje nada da ćemo ponoviti dva dobra izdanja koja su „orlovi“ u tom takmičenju imali pod Piksijevom komandom.

Nosioci u tim mečevima baraža biće određeni na osnovu plasmana u nadolazećoj Ligi nacija u kojoj igramo sa ekstremno jakim selekcijama kao što su Španija, Danska i Švajcarska. U slučaju lošeg plasmana u toj grupi moraćemo da se borimo za Svetsko prvenstvo kao gosti na terenu bolje plasiranih ekipa.

Žreb grupa za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo održaće se u decembru 2024. godine, a prve utakmice igraju se u martu 2025. godine. Ostaje da se nadamo povoljnom žrebu, kao recimo na EURO 2024, mada smo i tada jedva izborili plasman iako su konkurenti bili Mađari, Bugari i Crnogorci!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading