KAKAV POTEZ RUMUNA Jedan od najvećih ikada se posle 38 godina vratio

06:00 | 07-08-2024

Fudbal 0

Lučesku se latio izazovnog zadatka.

Mirčea Lučesku

Iskusni stručnjak Mirčea Lučesku posle 38 godina ponovo je postao selektor Rumunije, saopštio je danas Fudbalski savez Rumunije.

Lučesku (79) je na klupi nasledio Edvarda Jordaneskua, a sa čelnicima FS Rumunije potpisao je ugovor do kraja Svetskog prvenstva 2026. godine ukoliko se Rumuni kvalifikuju na Mundijal.

Prema slovu ugovora legendarni trener će imati mesečnu platu od 27.000 evra, uz mogući bonus od 200.000 evra ukoliko reprezentaciju odvede u Ameriku, Meksiko i Kanadu.

U prethodnom mandatu Lučesku je vodio Rumuniju od 1981. do 1986. godine i uspeo je da odvede državni tim do plasmana na Evropsko prvenstvo 1984. u Francuskoj.

Novi-stari selektor će pre starta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo predvoditi ekipu u grupi 2 C Lige nacija gde će Rumuniji rivali biti takozvano Kosovo, Litvanija i Kipar.

U prebogatoj karijeri Lučesku je bio selektor Turske, a od klubova je između ostalih vodio Inter, kijevski Dinamo, Šathjor iz Donjecka, Bešiktaš, Zenit...

Trenutno je treći trener po broju trofeja (38), a ušao je i u Top 5 menadžera koji su predvodili ekipe na više od 100 mečeva u Ligi šampiona zajedno sa Ser Aleksom Fergusonom, Arsenom Vengerom, Pepom Gvardiolom i Žozeom Murinjom.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading