ŠTA ZVEZDU ČEKA U NORVEŠKOJ? Milan Jevtović za sport.alo o "čudu sa severa", izletu u egzotiku, potezu karijere...

07:02 | 19-08-2024

Fudbal 0

Kako bismo što bolje upoznali sam Bode, odakle oni uopšte tu gde su danas i da li Zvezda treba da ih se plaši, kontaktirali smo čoveka čije ime je dobro poznato u Norveškoj. Nekadašnji fudbaler srpskog šampiona Milan Jevtović govorio je za sport.alo pred okršaj svoja dva bivša kluba.

Milan Jevtović

Fudbalere Crvene zvezde u utorak od 21.00 očekuje prvi meč plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona. Protivnik je nimalo lak, a u pitanju je do pre nekoliko godina potpuno anonimni Bode Glimt.

Klub koji je do 2020. godine bio samo jedan prosečan norveški klub osvojio je tada svoju prvu titulu šampiona države, a onda skupio još dve od moguće tri. Pored toga postao je i hit u Evropi. Pobedio Romu sa 6:1, igrao četvrtfinale Lige konferencije i postao stalan učesnik grupnih faza.

Milan Jevtović Marko Metlaš/Alo
 

Kako bismo što bolje upoznali sam Bode, odakle oni uopšte tu gde su danas i da li Zvezda treba da ih se plaši, kontaktirali smo čoveka čije ime je dobro poznato u Norveškoj. Nekadašnji fudbaler srpskog šampiona Milan Jevtović govorio je za sport.alo pred okršaj svoja dva bivša kluba.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Mislim da Zvezda ima baš velike šanse da opet ostvari plasman u Ligu šampiona. Igrao sam do skoro u Norveškoj i odlično ih poznajem. Mislim da je Zvezdina velika šansa na prekidu i da su njihova dva štopera najslabija karika. Ono što je dobro je što zaista igraju kao tim, vole da drže posed ,idu i presing , jaki su u duelima.. Prednost je i to što su već uveliko u sezoni toku sezone i fizički su na 100 odsto mogućnosti. Glavni igrači su im Patrig Berg i Hauge, igraju klasično 4-3-3. Prednost im je veštačka trava u Norveškoj, a verujem da će biti i pun stadion. Bez obzira na sve znam da će šef Miloje napraviti analizu, respektovati ih, ali ići na pobedu! To je Zvezda - kaže Jevtović za sport.alo na početku razgovora i nastavlja sa analizom norveškog šampiona:

- Kod njih lično u klubu sve se promenilo kada je došao trener Kjetil Knutsen pre šest godina. Uveli su sistem i tačno se zna ko šta radi. Ja kada sam otišao, on ih je preuzeo posle šest meseci kada su ispali u drugu ligu. On ih je uveo u elitu, pa su te prve sezone bili drugi, a onda sledeće oborili sve rekorde. Napravio je od malog kluba ekipu koju svi poštuju. Kao i Roma što je osetila sa Murinjom kada je primila šest golova. Napravio je do sada sigurno 100 miliona evra od transfera što je za svaki respekt! To je pravi put i možemo da učimo od njih, zaisa. 

Sam Jevtović je nosio dres Bode Glimta 2016. godine, ali ne postoji mnogo sličnosti te ekipe i ove danas.

- Kada sam ja igrao u klubu, trener mi je bio Osmun Bjorkan koji je još uvek na funkciji u klubu. Tada to nije bilo ni blizu ovoga što Bode sada radi. Postali su najozbiljniji klub u Norveškoj i svi Skandinavci žele da pređu kod njih. 

Milan Jevtović Marko Metlaš/Alo
 

Brzonogi vezista je u karijeri u tri navrata igrao u Norveškoj, upisao preko 100 utakmica u tamošnjoj ligi braneći boje Rozenborga, Bodea i Oda. Nije manjkalo golova i asistencija, a ni trofeja.

- Igrao sam najbolji fudbal u Norveškoj, zadovoljan sam kako je bilo, nadam se i klubovi. Osvojio sam i titulu i Superkup sa Rozenborgom , tako da imam lepa sećanja na tu zemlju. Ostvario sam svoje neke snove koje sam imao. Slava i hvala Bogu za sve.

Kao neko ko je igrao u obe države, Jevtović može da uporedi iz prvog lica razlike između norveškog i srpskog fudbala.

- Dosta toga se razlikuje u odnosu na Srbiju, svakako. Pre svega u čitavoj Skandinaviji od mlađih kategorija svi su preodređeni formaciji koju igra prvi tim. Deca dolaze u taj isti sistem i mnogo se lakše uklapaju. Svako ima svoj deo posla za koji je odgovoran i to rade izuzetno dobro. Veruju jedni drugima. Tereni, objekti, svako svakoga može da pobedi, liga je izjednačena, nema izrazitih favorita kao kod nas. Naravno da je to odmah bolje i za klubove jer treba baš da se pomuče za pobedu. Na primer Bodo ne može nikog da pobedi kao ubedljivo kao što recimo Zvezde može u Srbiji.

Milan Jevtović Alo/Vladimir Marković
 

Prati Milan svaku utakmicu Zvezde. Međutim, dosta toga se promenilo od kako je on napustio klub.

- U odnosu na period kada sam ja nosio dres Zvezde, sve se podiglo na veći nivo. Uložilo se dosta u infrastrukturu, što je veoma važno, pomoćni tereni... na "Marakani" su stavili hibridnu travu što je jako važno. Počeli su da dolaze igrači sa ozbiljnim kvalitetom. Pokazuju to i rezultati i verujem da će nastaviti tako.

Nakon što je napustio Norvešku, Jevtović se odlučio za pravu egzotičnu destinaciju - Vijetnam.

- Pojavila se se opcija za Vijetnam, bio je to poziv od naših trenera Bandovića i Stojčevskog koji su sada u Vojvodini. Bilo je to zaista lepo iskustvo, a i ugovor je bio veći nego u Norveškoj. Zahvalan sam im na toj šansi. Izgubili smo titulu jer je tim ispred nas imao bolju gol razliku. Pored toga, upisao sam se u azijskoj Ligi šampiona, kada već nisam u evropskoj (a-ha-ha)

Milan Jevtović EPA
 

Ovog leta usledio je transfer u Velež iz Mostara gde je stigao nakon šest meseci odmora. Kako i sam kaže, ne isključuje opciju povratka u Srbiju uskoro.

- U Mostar sam stigao na poziv trenera Damira Čanadija, za sada sam tu. Nisam igrao šest meseci pre toga, bilo mi je potrebno da se vratim na teren. Uželeo sam se posle pauze koje sam proveo kući sa porodicom jer nisam imao prilike da budem s njima posle transfera u Vijetnam. Iskreno se nadam da ću opet igrati u Srbiji. Mi (ljudi) planiramo, a Bog odlučuje, tako se vodim.

Supruga Ivana potez karijere i prinova na putu 

Milan Jevtović Printscreen/Instagram
 

Mnogo je uspeha Jevtović imao tokom svoje karijere, ali ništa ne može da nadmaši vezu sa suprugom Ivanom.

- Supruga Ivana je moj potez karijere. Sa kojom imam dvoje dece Andreja i Mateja i evo mogu da vam otkrijem da čekamo i prinovu, prvu devojčicu u porodici.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading