PREVIŠE ZAVISIMO OD INSPIRACIJE POJEDINACA Proslavljeni srpski trener govorio pred utakmicu sa Španijom

15:12 | 05-09-2024

Fudbal 0

Istakao je da ne očekuje mnogo od našeg nacionalnog tima

EP 2024

Srpski trener Miroslav Đukić govorio je za španski "As" uoči utakmice između Srbije i Španije u Ligi nacija.

Đukić je ostavio veliki trag u Španiji i sa velikim uspehom je vodio tamošnje klubove, a pred utakmicu sa aktuelnim prvakom Evrope je istakao da nema velika očekivanja od "orlova", ali je najavio da će biti na stadionu.

Na pitanje kakvo je stanje u reprezentaciji Srbije, Đukić je rekao:

- Postoji veliko nezadovoljstvo. Tačno je da smo bili na poslednjem Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali nismo ostavili nikakav trag, niti smo se tamo zadržali. Nedostaje nam stil.

Na konstataciju da ga Španija ima, nekadašnji selektor Srbije i dva puta trener Partizana je uzvratio.

- Naravno. To je najbolji tim u Evropi, možda i na svetu. Uspeo je da se regeneriše i poslednja titula je dokaz velikog rada i vere u ideju. Znamo kako će Španija igrati u Beogradu, ali ne znamo kako će naš tim izgledati. To je čudno. Nemamo model igre niti stil, a suštinski je važno da ga nađemo. Previše zavisimo od inspiracije pojedinaca.

Šta bi Miroslav Đukić iskopirao iz španskog modela u srpski tim?

- Pa, skoro sve (smeh). Još od Luisa Aragonesa, koji je postavio temelj specifičnog stila sa posedom lopte i dominantnim fudbalom, Španija zna kako da raste, evoluira i da napada vrh. Sada i defanzivni sistem, presing, agresivnost, dominacija u sredini terena i pametni napadi su kompletirali taj briljantni fudbal. Sada svi želimo da budemo kao Španija. Osvojili su EP sa lakoćom i to pokazuje da su izabrali pravi put.

Izostanak Mitrovića, Vlahovića i SMS-a u srpskom timu Đukić vidi kao šansu za druge igrače.

- To su tri sjajna igrača, ali njihovo odsustvo bi trebalo da trgne druge. Vidim ovaj meč kao veliki motiv drugima da porastu. Španija je jasan favorit, pa utakmica protiv jednog od najboljih timova na svetu bi trebalo da bude prilika za Srbiju da se iskupi i da stekne kredibilitet, nešto što nemamo u ovom trenutku. Ljudi ovde ne veruju u tim. Srbija nema šta da izgubi. Zato moramo da probamo da iskoristimo ovu utakmicu da povratimo entuzijazam oko naše reprezentacije. Biću na stadionu da gledam meč.

Pitanje za Đukića je bilo i zašto Luka Jović, koji ima uspone i padove u Italiji, nije uspeo u Real Madridu.

- Zato što nije igrač za Real. Jović je klasičan egzekutor, on nije fudbaler koji učestvuje u igri.

Podsetili su iz AS-a Đukića malo i na igračke dane, jer je bio štoper kakvi se danas traže, onaj koji je iznosio loptu do centra.

- Oduvek sam voleo da nosim loptu iz odbrane, što je tada bilo skoro zabranjeno, jer je bilo rizično. Sada je trend takav da je teško videti štopera koji ne zna da igra, jer to limitira njegov tim. Čak i golmani sada moraju da imaju taj kvalitet. Uživao sam da budem defanzivni vezni. Nedavno kada sam bio u Mančesteru da gledam Siti, Gvardiola mi je rekao: 'Sve bih dao da imam sada Đukića u mom timu'. Mislio sam da se šali, ali sam bio uzbuđen.

Podsetili su Španci i na jedan od centralnih događaja u Đukićevoj karijeri, kada je promašio penal za titulu Deportiva.

- Da, još me proganja. Nikada neće izaći iz moje glave. Ostaće uz mene do kraja života. Mogli smo da osvojimo titulu, ali nismo uspeli. To je deo moje prošlosti i ne mogu da ga zaboravim. Više sebe ne mučim psihički zbog toga, kao što sam radio u to vreme. Srećan sam što se Deportivo vratio u drugu ligu i nadam se da će što pre ponovo biti u prvoj - poručio je Miroslav Đukić.

Utakmica između Srbije i Španije je na programu u četvrtak od 20:45 na stadionu "Rajko Mitić".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading