POTPREDSEDNIK NBA LIGE ZA SPORT.ALO O JOKIĆU Ove reči poznatog funkcionera odzvanjaju regionom

17:28 | 13-09-2024

Košarka 0

Juniorski turnir NBA lige je odlična prilika za druženje i nova poznanstva.

Nil Mejer

Počeo je juniorski turnir NBA lige na kome će se takmičiti dečaci i devojčice iz regiona. Turnir traje do 15. septembra i održava se u dvorani "Hala sportova - Ranko Žeravica" na Novom Beogradu.

Učestvuje 88 dece uzrasta do 14 godina iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Pored košarkaških aktivnosti, oni će imati priliku da se druže sa ambasadorima turnira Igorom Rakočevićem, Sonjom Vasić i Daliborom Bagarićem, koji će svojim prisustvom uveličati događaj.

Ispred NBA organizacije na turniru prisustvuje i Nil Mejer, potpredsednik NBA za operativne košarkaške aktivnosti za Evropu i Bliski Istok.

On je u razgovoru za sport.Alo istakao koliko je ovaj turnir važan za NBA ligu i svetsku košarku.

- Za nas je veoma važno da inspirišemo mlade širom sveta i podstaknemo više dečaka i devojčica da se bave košarkom. Naši juniorski NBA i WNBA programi su najveće međunarodne omladinske platforme koje imamo, kada je reč o različitim kampovima, ligama, turnirima. Ovaj turnir na Balkanu nam omogućava da okupimo mlade igrače iz ovog regiona. Očigledno je da imamo mnogo NBA igrača koji dolaze iz ovog regiona, tako da to pomaže da se ovim dečacima i devojčicama pruži prilika da se takmiče jedni protiv drugih, ali i da budu inspirisani da postanu jedni od tih igrača koji će stići u NBA ili WNBA - rekao je Mejer.

Mnogo košarkaških asova sa ovih prostora je itekako imalo uticaja na NBA ligu do danas.

- Ako se osvrnemo unazad i na igrače koji su prošli kroz NBA, kao što su Vlade Divac, Peđa Stojaković, Toni Kukoč, oni su inspirisali jednu generaciju. Sada imate ovu mladu generaciju sa Lukom Dončićem i Nikolom Jokićem, koji inspirišu sledeću generaciju. Takođe, igra se vremenom mnogo promenila, a nova generacija balkanskih i evropskih igrača menja igru i način na koji se igra. Mislim da je to veoma zabavno i da će deca iz ovog regiona imati koristi od toga. Verujem da ćete u budućnosti videti još veći porast interesovanja i popularnosti nego što je bilo do sada, upravo zbog uspeha igrača sa Balkana.

NBA liga se na sve načine trudi da razvije i popularizuje košarku širom sveta, a pre svega u manje razvijenim košarkaškim tržištima.

- Stalno pokušavamo da rastemo i da razvijamo igru. Jedna stvar koiju želimo jeste da približimo igru ljubiteljima košarke u različitim zemljama i stalno procenjujemo kako to možemo da uradimo. Nije uvek lako zbog rasporeda, ali stalno istražujemo opcije jer želimo da naši fanovi imaju mogućnost da dožive i osete igru. Takođe, kroz naše medijske partnere, kao što je Arena Sport, koji je naš partner od 2019. godine i prikazuje 130 utakmica godišnje, od toga 40 u udarnim terminima, što omogućava fanovima da gledaju utakmice i prate igru. Kroz društvene mreže i kratke forme sadržaja se povezujemo sa našim fanovima. U manje razvijenim zemljama stalno tražimo prilike, bilo kroz naš program "Košarka bez granica", gde identifikujemo najbolje talente u Indiji, Africi ili manje razvijenim delovima Evrope i organizujemo 4-5 različitih kampova godišnje za dečake i devojčice ispod 16 godina. To im pruža priliku da ih treniraju NBA i WNBA igrači, da se istaknu i da ih prepoznamo. Zatim možemo pratiti njihov razvoj, što im pomaže da se razvijaju za svoje nacionalne timove, a potencijalno i da budu draftovani u NBA ili WNBA. - zaključio je Nil Mejer.

Juniorski turnir NBA lige se u našoj zemlji po prvi put organizovao 2016. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading