MISIJA EVROPSKOG ZLATA KRENULA POBEDOM KSS-A Svetislav Pešić ostaje selektor reprezentacije Srbije!

17:46 | 20-10-2024

Košarka 0

Velike vesti za srpsku košarku.

Svetislav Pešić

Košarkaški Savez Srbije organizovao je u nedelju 20.10.2024. godine konferenciju za medije u u Beogradu na kojoj je ozvaničena saradnja sa Svetislavom Pešićem na mestu selektora A reprezentacije!

Na izuzetno posećenoj konferenciji za medije javnosti su se obratili Nebojša Čović, predsednik KSS, selektor Svetislav Pešić, kao i potpredsednici KSS Nenad Krstić i Filip Sunturlić.


Poruka zajedničkog obraćanja na konferenciji koja je uz brojna pitanja novinara trajala gotovo 70 minuta je - ujedinjenje svih košarkaških faktora u Srbiji, svih klubova, podrška medija i javnosti, kako bi reprezentacija i u budućnosti pravila uspehe.


Selektor Svetislav Pešić ostaje na klupi A tima do 30.09.2025.godine uz mogućnost produžetka saradnje što je od krucijalne važnosti za blisku budućnost naše košarke ali i daje kontinuitet u radu sa našom seniorskom selekcijom.


Predsedik Košarkaškog Saveza Srbije Nebojša Čović obratio se prisutnima na početku konferencije:

- Razgovori sa gospodinom Pešićem su trajali određeno vreme, jer je gospodin Pešić imao druge obaveze koje imao dogovorene. Meni je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da se dogovorimo oko nastavka saradnje, po sistemu stari-novi trener. Nema potrebe da pričam ko je on i kakvi su rezultati iza njega. Za nas je važno da obezbedimo kontinuitet svega što je urađeno u proteklom periodu. To je bila želja igrača i nacije, verujem će ovo olakšati situaciju oko sastavljanja tima, otkazivanja i neotkazivanja igrača. Ugovor koji smo potpisali je do 30.9.2025. godine, do kraja ciklusa za Evropsko prvenstvo, uz mogućnost da zajedno nastavimo i dalje i krenemo u nove izazove. Hvala Pešiću na razumevanju, na poverenju...

Svi ste već mogli da vidite program Saveza, koji je objavljen i na sajtu Saveza. Sa potpredsednicima neću odstupiti od tog programa, koji je izuzetno važan. Ima finansijskih i organizacionih problema, nikada nisam bio za to da se sa medaljama (četiri srebrne i jedna bronzana) pokrije ono što nije bilo dobro. Pomenuli smo sistem, on je izuzetno važan i potreban, a kada ga postavimo manje je bitno ko su ljudi koji će ga sprovoditi. Bitno je da se sistem nasledi, da ga oni samo koriguju. Očekivanja nacije su velika, mislim da smo sa Pešićem kao trenerom dobili prvi korak u ispunjavanju tih očekivanja, ali nama treba razumevanje i pomoć. Želeo bih od strane medija korektnost i podršku, a siguran sam da ćemo se tako ponašati i mi prema medijima i uspostaviti dobru saradnju. Sport nosi mnogo emocija, a mediji su izuzetno važni da animiraju naciju da podrži reprezentaciju.

Svetislav Pešić KSS
 

Predsednik Čović se osvrnuo i na temu kulta reprezentacije:

- Važno je da se vrati kult reprezentacije, to nam je jako potrebno. Mislim da smo vraćanjem Pešića eliminisali mogućnosti da bude otkaza i razmišljanja, jer su igrači predlagali da Kari ostane. Kada je reč o problemima njih ćemo rešavati, revizori su ušli u ponedeljak u Savez i prave reviziju zaključno sa 30.09.2024. godine, pošto smo mi preuzeli KSS 1. oktobra. Biće kadrovskih promena, ali sada je prioritet da opremimo seniore i seniorke, pošto košarkašice prve startuju 7. novembra, a treba da opremimo i njihove stafove, u skladu sa potrebama trenera.


O samom sistemu, prvi čovek srpske košrke je rekao:

- Paralelno sa aktuelnim obavezama, moramo da gradimo sistem po planu i programu koji smo objavili. Oslonac treba da bude na mlađim kategorijama, o čemu sam razgovarao sa selektorom Pešićem. Pričali smo i o Stručnom savetu, ali za mlađe kategorije, koje pokrivaju multidisciplinarnu tematiku. Videćemo šta će biti sa ligama, imamo zajednički pristup vezan za profesionalnu domaću ligu. Kako se problemi budu pojavljivali i rešavali, obaveštavaćemo javnost o tome. Imamo oko 100 miliona dinara naših obaveza, imamo i prilive koji će doći, videćemo koji će biti dalji koraci. Uvek računamo i na podršku države, balkon je fina stvar, kada je pun i kada ima razloga da se izlazi na balkon.


Selektor Svetislav Pešić izrazio je zadovoljstvo što će i dalje predvoditi našu trofejnu reprezentaciju.

- Hvala Savezu i Nebojši na strpljenju. Malo se sve ovo odužilo, razlog je što sam već imao neke druge ciljeve, planove i obaveze. Međutim, uspeli smo to da regulišemo i sada sam tu... Nije bilo nikakvih pregovora, to su bili razgovori jer sam mislio da sam završio i ispunio svoje obaveze prema našoj košarci, ali nikad ne reci nikad... Približavaju se kvalifikacije za EP, čekaju nas još četiri utakmice. Nadam se da sam ispunio želju igrača, javnosti, predsednika Saveza… Nastavili smo kontinuitet, ali jednom mora i neko drugi da dođe. Trener sam u godinama, ali strast, ljubav, možda i navika, još su duboko u meni. Sada nam predstoji veliki rad, u Srbiji ništa ne uspeva kao uspeh. Uvek sam za proces, a taj proces znači i kvalifikacije, prozore, koji su i do sada za reprezentaciju bili prilično komplikovani. Igrali smo fantastično i prethodno EP, ali desilo se tih osam minuta protiv Italije i nismo uspeli da ostvarimo željeni rezultat. Sada smo napravili rezultat, ali ko me poznaje, zna da sam ja uvek za proces. I ja volim da pobedim, kao i svi, ali proces znači i značio je komplikovane prozore, koji nas ponovo očekuju. Niko ne misli da se nećemo kvalifikovati na EP, i ja mislim da hoćemo, ali za mene je najveći uspeh to što smo se kvalifikovali za SP u Manili. Ko zna gde bismo bili da se to nije desilo. Ne bismo osvojili medalju, ne bismo otišli ni na Olimpijske igre… Sve to je nama, kao taj sistem kvalifikacija, bio protivnik, a u tom procesu smo uvek imali 42-43 igrača.

Svetislav Pešić KSS
 

Potpredsednik KSS za mušќu košarku Nenad Krstić takođe je istakao da je ostankom Pešića urađen veliki posao.

- Pešićev doprinos se ne meri rezultatima, već činjenicom da su 42 ili 43 igrača prošla kroz kvalifikacije, kroz viziju i rad koji je uticao na naše igrače. Videlo se kroz par poslednjih takmičenja da je vladalo zajedništvo, hemija, za šta sam uveren da je zaslužan i selektor, jer je to preduslov za dobre rezultate. Mislim da je ovaj dogovor velika stvar za našu košarku. Uveren sam da ćemo nastaviti da pišemo stranice uspeha, da ostvarujemo dobre rezultate na velikim takmičenjima. Kako smo više puta istakli, očekuje nas sledeći kvalifikacioni prozor za EP, gde nas jedna ili dve pobede vode na prvenstvo. Moje je samo da poželim sreću selektoru.


Potpredsednik KSS za finansije i marketing Filip Sunturlić takođe je govorio o velikom značaju ostanka selektora Pešića na čelu reprezentacije:

- Želim da izrazim zahvalnost u ime srpske javnosti, svakoga ko se oseća Srbinom, u moje ime lično, svi dugujemo zahvalnost Svetislavu Pešiću... Da biste znali šta znači reč trener, morate da imate nekoga kao što je Pešić. Ako svi igrači koji su radili sa njim žele da on nastavi svoju aktivnost i ako smo svi želeli da i dalje bude selektor, onda to nešto znači. U narednom periodu ćemo otvarati nova poglavlja, verujem da će ona da budu vrlo dobra, odlična za dalji razvoj srpske košarke. Zamolio bih medije da prate ovu našu priču, da informišu javnost, kao što je poželeo selektor da se ispuni dvorana u kvalifikacionim utakmicama, da se napravi pozitivan „vajb“, kako bi rekli mladi... Svi mi koji budemo radili, daćemo maksimum da reprezentacije mogu da rade i stvaraju dobre rezultate. Kao što se igračima daju dresovi, tako simbolično poklanjamo selektoru Pešiću trenersku tablu i marker, a on će znati šta da radi sa njima - istakao je Sunturlić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading