LONČAR UZBURKAO STRASTI: Avramović nije zvezda, Pokuševskog nema nigde, Vukčević ne može da nosi ekipu

11:15 | 26-10-2024

Košarka 0

Bivši reprezentativac Srbije govorio o brojnim temama.

Nikola Lončar

Gostovao je bivši reprezentativac Srbije Nikola Lončar na TV K1, gde je u emisiji ''Kec na jedanaest" govorio o brojnim košarkaškim temama.

Za početak, o tome da li je Srbija najveći favorit za zlato na narednom Evropskom prvenstvu 2025. godine?

- Imamo dve zvezde - Jokića i Bogdanovića. Svi ostali su veoma kvalitetni igrači koji igraju u Evroligi ili mogu da igraju u Evroligi, ali iza toga imamo veliku prazninu, ko će njih da nasledi. Da se ne lažemo, ključ je da li će da dođu Jokić i Bogdanović. Ako njih dvojica ne dođu, mi ćemo biti konkurentni, ali ne kao sa njima dvojicom. Ako se zadrži ekipa, plus trener, a Pešić je važan, apsolutni smo favoriti na svim takmičenjima.

Zanimljiv je stav Lončara koji tvrdi da Aleksa Avramović nije velika zvezda, ali da je napredovao u radu sa Željkom Obradovićem i Svetislavom Pešićem.

- Nije Avramović, on je dobar igrač. Doživeo je svojih pet minuta oko 30 godine. Ja ga znam iz Španije. Tamo je bio prosečan dobar igrač, ali je imao sreću da dođe kod Obradovića, pa Pešića u reprezentaciji, pre toga nije trenirao kod takvih trenera i poklopilo mu se sve.

Aleksa Avramović FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
 

Pitanje je i ko bi mogao da nasledi sadašnju generaciju reprezentativaca?

- Vratio se Pokuševski iz NBA lige, nema ga nigde. Da li je to adaptacija, da li je to nedostatak košarkaške inteligencije, ne znam još uvek, videćemo. Mali Topić još nije to što treba da bude. Imamo nekih igrača, koji će igrati u NBA. Vukčević? Iskreno, on je u Vašingtonu, ali to je nedovoljno. On nema nikakvog iskustva, ni igračkog, ni životnog. On je mlad dečko koji tek može da bude nešto, ali po karakteru nije igrač koji može da nosi neku ekipu. Daj Bože da grešim, ali mislim da su tu glavna trojica - Jović i Topić koji treba da vuku i Đurišić koji je takođe povređen. U Zvezdi i Partizanu od naših domaćih igrača Partizan može da plasira Vanju Marinkovića, u Zvezdi je Plavšić dobar momak koji tek treba da da... dobar momak od 27 godina... Mislim da Jović, Topić, Petrušev i još neki od 27 do 33 godine mogu da nose. Micić je dobar igrač, igra u NBA, ali se vratio Lamelo Bol, konkurent na njegovo mesto. Teo? To je gotovo. Za to vreme što je on trebalo da provede na terenu, imali smo možda i boljeg, jačeg i bržeg, što je Avramović. Bio je mag, fenomenalan igrač, iako fizički nije bio na tom nivou, ali je zahvaljujući košarkaškoj inteligenciji postigao to što je postigao.

Govoro je Lončar i o utakmici između Partizana i Virtusa koju su crno-beli nedavno nesrećno izgubili u Evroligi.

- Loša utakmica, po meni je Virtus najgora ekipa u Evroligi. Ne sviđa mi se struktiora ekipe, većini tih igrača od 36, 37, 39 godina je prošlo vreme u Evroligi. Partizan je odigrao loše, ali je mogao da pobedi. Dosta grešaka, vidi se da ti momci još ne poznaju jedan drugog. Mislim da nijedan od njih nije takav kvalitet kao što je bio Panter, Naneli, Ledej koji su stvarno igrali fenomenalno. Nisu ništa osvojili, ali su bili kompetitivniji.

Tragičar Partizana je bio Frenk Nilikina kojeg je prokomentarisao Lončar.

- Taj momak je otišao kao vrlo mlad u NBA i tamo nije uspeo. Vratio se u Evropu, došao u Partizan, na pravo mesto da bi počeo novu karijeru u EL, ali to nije dovoljno za Partizan. Za njega jeste. Nemam ništa protiv toga, ali panorama evropske košarke se promenila. Dolaze igrači koji ne mogu da igraju u NBA ligi. Napravio se jedan krug u EL, gde igrači prelaze iz jednog u drugi, treći klub i tako u krug. I mi smo prihvatili taj način, Partizan i Zvezda imaju dosta stranaca - zaključio je bivši reprezentativac Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading