VELIKE VESTI KARIJA PEŠIĆA Selektor Srbije otkrio važne informacije pred nastavak kvalifikacija za EP

14:39 | 28-10-2024

Košarka 0

Srbiju naredni meč očekuje protiv Danske u novembru

Svetislav Pešić

Svetislav Pešić je produžio ugovor i ostaje selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Njega sada očekuju brojni izazovi, a prvo što sledi jesu novembarski FIBA kvalifikacioni prozori za Evropsko prvenstvo 2025.

Pešiću neće biti lako da sastavi ekipu i novi stručni štab. Veliki problem je to što neće moći da računa na evroligaške igrače.

Srbija će 21. novembra gostovati Danskoj, a istog dana je prvi ovosezonski večiti derbi u Evroligi, kada će Zvezda biti domaćin Partizanu.

- Sve ćemo rešavati kao i do sada kroz razgovore sa Željkom Obradovićem i Janisom Sferopulosom, trenerima Partizana i Crvene zvezde, pa da vidimo šta mogu da ponude. Kalendar je tako hteo, njih očekuje izuzetno važan meč, pa sve se to mora uzeti u obzir. Generalno, još uvek je rano da bilo šta kažem na tu temu, jer pored specifične situacije oko poklapanja utakmica, uvek se moraju uzeti u obzir povrede i bolesti. Do 11. novembra se mora poslati definitivan spisak košarkaša za kvalifikacione duele sa Dancima 21. u gostima i tri dana kasnije u Beogradu. Za sada je poslat preliminaran spisak sa 26 imena, ali nam sigurno nije potrebno toliko igrača. Moramo da vodimo računa o svemu, odnosno da čekamo do poslednjeg dana zbog već pomenutih okolnosti - naglasio je Pešić u razgovoru za Sport Klub.

Ono što može da raduje jeste to da će Aleksa Avramović biti na raspolaganju selektoru.

- Avio karta za Aleksu se vadi, pošto je dobio dozvolu CSKA, koji ne igra najjače evropsko takmičenje. Ali, uvek volim da dodam, samo da zdravlje posluži. Postoji i stavka osiguranja od eventualne povrede, koju reguliše KSS u saradnji sa FIBA, da ne ulazim u te detalje, jer to već nije moj sektor.

"Orlovi" su u udsadašnjem toku kvalifikacija zabeležili dve pobede protiv Finske i Gruzije, a susreti sa Danskom neće biti nimalo laki, pogotovo ako nekim čudom bude igrao košarkaš partizana Ife Lundberg. Ipak, navijači su uvereni da će se Srbija bez problema kvalifikovati na EP.

- Niko ne veruje da se nećemo kvalifikovati na EP, pa ni ja ne verujem, ali…Najveći je uspeh što smo se svojevremeno kvalifikovali za SP 2023, odakle je sve ovo počelo...

Na pitanje na koga bi mogao da računa za duele sa Danskom, računajući i klubove iz Košarkaške lige Srbije, oko koje se vodi intezivna kampanja da u najskorije vreme „zameni“ ABA, Pešić kaže:

- Nema puno kandidata iz naše lige već iz klubova koji igraju regionalnu ligu, Zvezde, Partizana, Mege, FMP i Spartaka.

Podsećanja radi, Kari Pešić je kroz kvalifikacije za SP, na kome je osvojeno srebro, koristio čak 43 igrača, praktično, za svaki FIBA „prozor“ druga ekipa, bez obzira na dogovor o puštanju evrologaških igrača za reprezentativne potrebe.

Pored sastavljanja tima, Pešić se uveliko bavi i stručnim štabom, koji se posle olimpijske bronze „raspršio“ na sve strane sveta, specijalno u vreme kada se nije očekivalo da će selektor otpočeti novi „mandat“ na klupi Srbije.

- Ni na tu temu nema nikakvih novosti. Očekuju me pregovori sa klubovima potencijalnih kandidata. Biće uslovno rečeno nova imena, koja su već bila u našem reprezentativnom programu. Znate da je Oliver Kostić nastavio karijeru u Kuvajtu, Marko Marinović u Australiji, a Ognjen Stojaković je u Denveru, dok oba kondiciona trenera imaju klupske angažmane u Nemačkoj i Turskoj. Znači, mora da se razgovora i dogovara, nema druge.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading