ONI SU NAJOMRAŽENIJI Ove košarkaše navijači očima ne mogu da vide

14:38 | 16-10-2023

Košarka 0

Šampioni, ali i mučki provokatori

sehio ljulj
EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Opšte je poznato da kako za sve, tako i u sportu, da bi bio uspešan, sportista mora imati i neku dozu prgavosti i bezobrazluka. Naravno, sve u popriličnim granicama normale. Neretko su oni najuspešniji sportisti, a mi ćemo se fokusirati na košarkaše, oni koji su poznati kao najkonfliktniji.

To sa sobom nosi i drugu stranu medalje, takvi sportisti često nisu omiljeni publici, čak šta više, omraženi su u sportskoj javnosti.

Poslednja dva ispada koja su se dogodila u evropskoj košarci u razmaku od samo tri dana navela su nas na razmišljanje- ko su najprljaviji i zbog toga najomraženiji košarkaši koji trenutno haraju košarkaškim terenima. Oba ispada delo su istog čoveka- Sehija Ljulja pa će tako on biti prvi na listi najkonfliktnijih igrača koji zbog toga nisu najvoljeniji među košarkaškom publikom.

1. ROĐENI ŠAMPION, ALI...

Teško da se neko neće složiti sa tim da je Serhio Ljulj rođeni pobednik, kada se pogleda njegova prebogata košarkaška karijera duga skoro 20 godina, lični, klubski ali i reprezentativni uspesi. Španac koji se na košarkaškim terenima pojavio još 2005. u dresu Manrese gde se zadržao dve godine, a potom prešao u Real iz Madrida, neizbrisiva je legenda španske i evropske košarke. U "Kraljevskom klubu" ima staž dug čak 13 godina, a sa njim je osvojio tri Evrolige i čak 20 domaćih trofeja.

Serhio Ljulj EPA-EFE/Miguel Angel Polo
 

 

Ne treba puno razmišljati da bi se prisetili poslednje velike stvari koju je Ljulj uradio za Real iz Madrida, ono što uostalom radi kroz celu svoju karijeru- donosi trofeje svojim ekipama. Na prošlogodišnjem F4 Evrolige, u finalu protiv Olimpijakosa, na šest sekundi do kraja doneo je još jednu titulu svom klubu šutem sa poludistance preko ruke 2.18 metara visokog Mustafe Fala. 

Sa reprezentacijom, čiji je simbol već više od 15 godina ima tri Evropska prvenstva i jedno Svetsko iz 2019. Činjenica je kad god se pomisli na špansku košarku- pomisli se na Srhija Ljulja.

Sada kada smo se podsetili kakav je  šampion i legenda košarke u Evropi Serhio Ljulj, valja razmisliti da li mu pristaje i da li mu je potrebno ono što ga pored svega što je osvojio takođe krasi- jako prgav temperament.

Kao što je i napomenuto, to je ono što neretko krasi svakog velikog sportistu i odvaja velike od najvećih. A Ljulj je jedan od najvećih. 

Tokom karijere duge 18 godina, Serhio Ljulj je bio deo mnogo konflikata gde je pokazivao svoj "španski" temperament. Ne moramo da idemo daleko u nazad i da se prisećamo svega, jer je dovoljno prisetiti se najsvežija tri. U četvrtfinalu Evrolige protiv Partizana, u trenucima kada je Real Madrid bio dotučen, dovoljan je bio samo jedan nekošarkaški potez iskusnog Španca da to sve promeni. Šta se desilo posle te čuvene tuče u Madridu svima je veoma dobro poznato, a takođe je poznato da je Real Madrid nakon toga uspeo da osvoji 11. Evroligu u svojoj bogatoj istoriji.

sehio ljulj EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
 

 

Tokom prethodne nedelje protagonista u dva incidenta na košarkaškim terenima bio je baš Serhio Ljulj. Naime, prvo je tokom duela sa Efesom u okviru trećeg kola Evrolige iz trka naleteo i srušio košarkaša Efesa Erkana Jilmaza.

Zatim je tokom vikenda Real Madrid igrao meč u okviru španske Endesa lige protiv Mursije. Dok su se obe ekipe kretale ka svlačionici na kraju prvog poluvremena, Španac je udario "ćušku" treneru Mursije Situ Alonsu, nakon čega je ovaj pobesneo i krenuo da ga juri.

To je sve podiglo mnogo bure u košarkaškoj javnosti, te je ponovo aktuelna tema prgavost Serheja Ljulja.

Prostora svakako ima za komentarisanje da li su ovakvi prljavi potezi koji ga prate kroz celu karijeru, bili potrebni jednom ovakvom šampionu.

 

2. ŠPANCI KAO NAJPRLJAVIJI- RUDI FERNANDEZ

Ne treba puno pričati o karijeri onog igrača koji dobije tu privilegiju da bude kapiten reprezentacije Španije. Kada kažeš Serhio Ljulj, uz njega nekako uvek idu Rudi Fernandez i Serhio Rodrigez, bilo da se radi o reprezentaciji ili Real Madridu. 

Rudi ima još duži staž na košarkaškim parketima, pa je tako profesionalnu karijeru počeo još 2002. godine u dresu Huventuda. Za razliku od svog kolege u reprezentaciji i Real Madridu, prekaljeni Španac bio je i u NBA ligi. Ipak i pored toga, Rudi je živa legenda "Kraljevskog kluba" sa kojim takođe ima tri Evrolige i 20 osvojenih trofeja. 

sehio ljulj EPA-EFE/Chema Moya
 

 

Definitivno Fernandez nije ništa manja legenda od Serhija Ljulja, ali isto tako nije ni ništa manje prgaviji i omraženiji igrač, bar kod onih navijača za čiji klub ne igraju, pošto ga kroz celu košarkašku karijeru prate razni prljavi ispadi.

 

 

 

 

 

Zanimljivo, u toj, sad već čuvenoj tuči u Madridu između košarkaša Real Madrida i Partizana, Rudi Fernandez je bio jedan od retkih koji je ostao po strani i nije ušao u obračun sa crno-belima, što je svima bilo izrazito neveriovatno jer su upravo to situacije gde iskusni Španac neretko učestvuje, ali ih i pokreće.

Nije slučajno to što su kroz istoriju najproblematičniji bili španski košarkaši. Temperament koji ih krasi očigledno je često umeo da prelazi granice, ali je činjenica i da im je donosio rezultate. Španija je u novijoj istorij jedna od najvećih košarkaških sila na svetu, pored standardne Amerike.Na sva tri osvojena Evropska prvenstva, kao i jednom svetskom, učestvovali su- Ljulj i Fernandez, tako da je sve ono što su kroz karijeru radili, a što nema toliko veze sa košarkom, poprilično pomoglo Španiji i Real Madridu da postanu ono što su danas.

3. "PITAJTE DRUGE IGRAČE U LIGI O NJEMU"

Ako se osvrnemo malo van Evrope, i okrenemo NBA ligi, u ovoj kategoriji nezaobilazan je Kanađanin Dilon Bruks.

sehio ljulj EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
 

 

Košarkaš Memfis Grizlisa još više je postao poznat našoj javnopsti nakon završenog Mundobasketa prethodnog leta, budući da je reprezentacija Srbije u polufinalu izbacila favorizovanu Kanadu, za koju igra Dilon Bruks.

Dovoljno je reći da Bruks nema mnogo obožavatelja van Memfisa, te da je razvio negativnu reputaciju među igračima u najjačoj ligi sveta. 


-Želite da razgovarate o njegovoj reputaciji? Pitajte druge igrače u ligi o njemu. On je, da budem ljubazan, granični prljav igrač-, rekao je ESPN-ov Tim MekMahon u podkastu " Hup Kolektiv".

Najsvežiji primer jeste iz prethodne sezone kada je Bruks isključen na utakmici Memfisa i Los Anđelesa nakon što je udario Džejmsa u prepone. Iako se činilo da je slučajno, te da  je Bruks traljavo išao na krađu, njegova reputacija je verovatno igrala ulogu u odluci da se izbaci.

 

 

 

 

Poznat je Dilon Bruks kao jedan od najboljih defanzivnih i najagresivnijih košarkaša na svetu, a na prethodno završenom Mundobasketu proglašen je najboljim odbrambenim igračem prvenstva.

Ovakve igrače često vole samo i jedino navijači timova za koje igraju, dok su kod ostatka košarkaške javnosti neretko veoma omraženi. Ipak, ne može se poreći sve ono što su postizali u svojim karijerama, zasnovanim baš na ovakvom stilu igre.
 

 

Komentari(0)

Loading