ZNATE LI ŠTA JE TO "ŠEMGOD?" Finta kojom je Bodiroga "lomio" zglobove protivničkim igračima, u Evropi poznatiji kao "bič" (VIDEO)

06:30 | 20-10-2023

Košarka 0

Mnogi su videli ovaj potez bezbroj puta u košarci, a zapravo ne znaju kako se on zove i odakle potiče

Dejan Bodiroga
EPA-PHOTO/EPA/ANJA NIEDRINGHAUS

Samo oni pravi "zaluđenici" za košarkom možda znaju kakav je to potez šemgod ("shammgod") i odakle je njegovo poreklo. 

Naime, onako na prvu, deluje jednostavno. Lopta se vodi sporim ritmom, zatim sledi promena brzine driblinga u stranu gde se ona nalazi i kada čuvar pokuša da zatvori put ka košu u nameri da spreči prodor, lopta se prebaci u drugu ruku, uz akcenat na promeni pravca koji hvata odbrambenog igrača na pogrešnoj nozi, a onda otvara prostor za laku realizaciju ili pas. 

Ovo bi bila bukvalna definicija ovog fenomenalnog poteza koji zadaje glavobolju odbrambenim igračima, a samo vrhunski majstori su uspevali da ga sprovedu u delo.  

OVAJ POTEZ GROBARA JE ODUŠEVIO SVE Veliko srce navijača Partizana

Ako se pitate odakle potiče ovaj potez, njega je prvi "lansirao" u košarkašku orbitu američki košarkaš God Šemgod, koji je igrao u NBA ligi. Od 1997. do 1998. godine bio je član Vašingtona, potom je zaigrao i u Kini, da bi na zalasku karijere bio član i tadašnje zagrebačke Cedevite. 

Amerikanca je "šemgod" učinio veoma popularnim u istoriji igre pod obručima. Zanimljiva je anegdota da je čak i otac Kobija Brajanta upitao Goda za savet koji bi i te kako pomogao njegovom sinu Kobiju. Ali, ovaj dribling se ne vezuje samo za Šemgoda, već i za Dejana Bodirogu, koji je do savršenstva navežbao ovaj magičan potez i tako zadavao dosta muke evropskim timovima. U Evropi je poznat i kao "El Latigo" i "The whip", što znači "bič". 

Upravo je taj bič na svojoj koži osetio i NBA zvezda Karmelo Entoni, kom je Bodiroga prodao fintu u sada već legendarnoj pobedi Jugoslavije nad SAD na Svetskom prvenstvu 2002. godine, a srpski košarkaš ga je neretko izvodio i u Evroligi.

- Trebalo mi je šest-sedam godina da usavršim ovaj potez trenirajući. Najbitnije je dosta uvežbavanja, dobra koordinacija tela i naravno dobra tehnika driblinga, rekao je Bodiroga pre dve decenije kada je govorio o čuvenom potezu. 

Mnoge generacije su pokušavale godinama i decenijama kasnije da izvedu ovaj potez, a jedan od njih je bio i Kris Pol, plej Finiksa, koji je na jednoj NBA utakmici želeo to da uradi baš ispred Goda Šemgoda. 

 

 

Potom su se na ovu konstataciju Krisa Pola oglasili i brojni košarkaši sa ovih prostora, želeći da mu objasne odakle potiče zaista šemgod dribling. 

- Mislim da je Bodiroga u Beogradu, napisao je reprezentativac Srbije, Bogdan Bogdanović. 

 

 

Potom se oglasio i Nikola Vučević.

- Jedini Šemgod je Dejan Bodiroga. Ne računaju se oni koji to žele da budu. 

 

 

Ovaj potez zadivio je i nekadašnjeg NBA asa i legendu Finiks Sansa Stiva Neša. 

Na utakmici između Memfisa i Finiksa 2018. godine, izraelski košarkaš Omri Kaspi izveo je ovaj potez, a nakon utakmice je član Kuće slavnih NBA i dvostruki MVP NBA lige objasnio na Tviteru čiji je zapravo.

- Nije li to Bodiroga, napisao je tada Neš na Tviteru. 

 

 

Ali, ako se vratimo malo dalje kroz istoriju jugoslovenske košarke, vidimo da je ovaj potez i te kako voleo da izvodi čuveni Čačanin Dragan Kićanović, kao i Danko Cvjetičanin, koji su znali svoje rivale da pošalju nebrojeno puta u drugu stranu hale prilikom prodora na protivnički koš. 

Takođe, najboljem basketašu na svetu, našem Dušanu Domoviću Bulutu se pripisuje da je majstor za ovakve poteze i često ih od njega viđamo u basketu 3x3.  

 "Bličer riport" je napravio dokumentarni film o Šemgodu i njegovom driblingu, a u tom projektu se upravo našlo i ime Dušana Domovića Buluta. 

Tako je bilo na Evropskom prvenstvu 2017. godine, kada je poen za pobedu u duelu protiv Španije postigao, u njegovom slučaju, Bodiroginim driblingom. Ipak, Dušan je otišao i korak dalje pa je čuvaru proturio loptu kroz noge i naterao ga na grub faul, ali ni to nije pomoglo, lopta je završila tamo gde treba. 

Sve u svemu, bez obzira da li potiče od Šemgoda ili Bodiroge, reč je o vanserijskom potezu koji umeju da realizuju samo istinski majstori ove igre. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading