KO JE JANIS SVEROPULOS? Jedne crveno-bele je već dva puta vodio do finala Evrolige

21:35 | 21-10-2023

Košarka 0

Veliko ime se sprema da sedne na klupu beogradskih crveno-belih...

Janis Sveropulos
EPA-EFE/Toms Kalnins

Crvena zvezda je večeras ostala bez prvog trenera, a izgleda da je novog već našla. Preka saznanjima "Meridian sporta" Zvezda je pikirala svoju prvu želju za novog šefa stručnog štaba. U pitanju je dobro poznati stručnjak evropskoj košarkaškoj javnosti- Janis Sferopulos.

Sada se postavlja pitanje- ko je Janis Sferopulos i šta Crvena zvezda njime dobija? Svako ko malo intenzivnije i duže prati evropsku košarku zna ko je ovaj grčki stručnjak, međutim krenućemo od početka.

Sferopulos je rođen u Solunu 1967. godine, i nije imao neku zapažanu igračku karijeru. Sa 12 godina igrao je u mlađim kategorijama Apolon Kalamariasa, kasnije i u seniorima tokom dve godine, nakon čega je prestao da se bavi aktivnim igranjem košarke i postao terner.

Kao trener bio asistent u četiri kluba: PAOK-u, Olimpijakosu, CSKA, a zatim je imao i epizodu asistenta u NBA ligi u sastavu Hjuston Roketsa.

Zatim je dobio profesionalni angažman prvog trenera ekipe Panioniosa, pa Olimpijakosa, a poslednji put je sedeo na klupi Makabija sa kojim se rastao 2022. godine.

Janis Sveropulos EPA-EFE/VALDA KALNINA
 

 

Sa Olimpijakosom u kojem se zadržao četiri godine (2014-2018) osvojio je dva grčka prvenstva, jednu nagradu tremnera godine u Grčkoj, a sigurno najveći poduhvat u karijeri grčkog stručnjaka jesu dva finala Evrolige na koje je odveo klub iz Pireja (2015. i 2017.)

U Makabiju iz Tel Aviva se takođe zadržao četiri godine, a tamo je osvojio tri titule prvaka Izraela, jedan kup, dva liga kupa, dok je dva puta proglašen za trenera godine u Izraelu.

Sa reprezentacijom Grčke, kao asistent selektoru osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

Sada posle skoro dve godine pauze, deluje da je našao novi angažman, ni manje ni više nego u Crvenoj zvezdi.

Janis Sveropulos EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
 

Crvena zvezda se danas rastala sa dosadašnjim ternerom Duškom Ivanovićem, a mišljenja su izuzetno podeljena. Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da crnogorski stručnjak više nije trener Crvene zvezde, a budući da crveno-beli nisu dobro izgledali protiv Žalgirisa, pa čak i Borca u Čačku, Monaka i sinoć Virtusa u Bolonji, deluje da je klub želeo neku vrstu šok terapije pred dve važne utakmice koje slede.

Doduše, Crvena zvezda pre dva večita derbija ima duel u Železniku sa FMP-om, a nakon toga dva puta u četiri dana gostuje Partizanu.

Ako se ispostave ovi navodi kao tačni i ako klub uskoro potvrdi da je grčki stručnjak novi šef stručnog štaba Crvene zvezde, definitivno i na prvom mestu možemo očekivati- reakciju.

Sferopulos je bez sumnje tokom karijere radio u najvećim klubovima u Evropi, dok je jedan od njih dva puta vodio do velikog finala Evrolige.

A zbog svega toga, ako neko može biti taj šraf koji je potreban da potpuno novi tim Crvene zvezde vrati na pravi put, ka odavno definisanim ciljevima, to je sigurno Janis Sferopulos.

 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading