VEČITI PRED OČIMA ČITAVE EVROPE Za preokret sezone, mir i prestiž...

07:00 | 26-10-2023

Košarka 0

Dok jednom ne smrkmne, drugom ne svane...

Evroliga
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Devet meseci smo čekali na sledeći "večiti" derbi u Evroligi... Predugo, reći će svaki ljubitelj košarke u Evropi. Ali, da li trenutna forma "večitih" može da nam donese večeras to što cela košarkaška javnost očekuje? 

Košarkaši Partizana ugostiće Crvenu zvezdu pred punom crno-belom Štark Arenom, pošto najave govore da neće biti gostujućih navijača.

Tenzije na "večitim" derbijama godinama u nazad su i dovele do takvih mečeva, ali deluje da svi sa nestrpljenjem ipak čekaju duele crveno i crno belih u Evroligi. Sada bar idu dva derbija za redom u oba takmičenja, tako da ima za svakog po nešto, ko šta voli...

Deluje da Partizan i Crvena zvezda odavno nisu bili u lošijoj formi neposredno pred sam međusobni susret. Neko će reći: početak je sezone, još se traže uloge i forma. Drugi će biti nezadovoljni sastavima koje "večiti" imaju i tu tražiti razlog poraza koje su u prethodnih par nedelja vezale obe ekipe. Međutim, ovaj duel je takve tradicije i iščekivanja, da ni ovi pa ni slični izgovori neće biti validni u četvrtak.

 

DEŽAVI PARTIZANA IZ PRETHODNE SEZONE

Domaćin naredna dva okršaja "večitih" koja nas očekuju u razmaku od četiri dana, ne nalazi se u blistavoj situaciji. Ovo ovako definitivno ne bismo okarakterisasli nakon pretposlednjeg meča Partizana, onog u Pireju. Crno-beli su tada delovali stabilno, i ostavljali utisak da se ona forma ekipe koja je skoro pa otišla na "Fajnal for" vraća i ustaljuje. Čak iako nisu poneli oba boda iz Atine, zbog svega prikazanog, a i činjenice da Olimpijakos skoro nikada ne gubi na domaćem terenu, mogli su da budu zadovoljni.

Željko Obradović EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
 

 

Međutim, crno-beli su samo par dana kasnije kiksnuli u Jadranskoj ligi. Može se slobodno reći kiksnuli, budući da ovakvi porazi maltene uvek presuđuju o tome ko će imati prednost domaćeg terena u finalu koje svi objektivno očekuju, a istorija nas uči i šta ta prednost znači. Naravno, pre svega treba istaći fenomenalan meč koji je pripremio trener Mege Marko Barać, i svih njegovih mladih izabranika, od prvog do poslednjeg. Kako je i sam prvi čovek Mege, Miško Ražnatović otkrio, "bila je to najveća pobeda u istoriji malog velikog kluba".

Crno-beli ubrzo dočekuju Crvenu zvezdu i u ABA ligi, već naredne nedelje, gde će imati priliku da poprave stvari, ali bez obzira na rezultat, i nakon tog duela će ili morati čekaju kiks Crvene zvezde, ili da je pobede na njenom terenu, u borbi za to famozno prvo mesto.

OVO SU STRAHOTE Obradović besan: Ma, kakva pojačanja

Ipak, pre toga za izabranike Željka Obradovića biće najvažnije da dobiju prvi sledeći duel. Opet protiv Crvene zvezde. Partizan je sezonu u Evroligi počeo maltene isto kao i prethodne godine, a deluje i da je proces ulaska ekipe u sezonu isti. Čeka se najbitniji igrač ekipe Kevin Panter, kapiten koji ima mogućnost i da sam reši, ali i da povuče ostale. I to je isto kao prethodne sezone. Panter je ušao u oni nezaustavljivu formu nešto kasnije, a deluje da je Partizanu sada potrebno da se to desi što pre.

Partizan juri drugu pobedu u Evroligi, nakon poraza od Makabija, Barselone i Olimpijakosa. Sada će pred svojim navijačima imati novu priliku da je upiše, međutim, daleko od toga da se pita za sve. 

 

"NOVA ERA U BEOGRADU"

Ovako je Evroliga najavila potpis Joanisa Sferopulosa, novog trenera Crvene zvezde. Crveno-beli su ušli u sezonu sa najvišim ambicijama, ali i trenerom od prošle godine. Ko bi mogao da nasluti da će dešavanja u Crvenoj zvezdi ići baš ovim tokom nakon spektakla protiv Asvela na otvaranju Evrolige koji je obišao ceo svet,a koji su priredili igrači i navijači Zvezde. Dobila je Zvezda i Cedevitu naredne nedelje, i to sa ubedljivom prednošću, a crveno-beli su na terenu delovali kao da lete. Očekivalo se da sjajan start sezone prenesu i na duel u Kaunasu protiv Žalgirisa, a zapravo je od tada sve krenulo nizbrdo. Videle su se identične boljke zbog kojih je Zvezda gubila duele i prethodne sezone i sve je delovalo isto. 

FMP - Zvezda ABA liga/Ivica Veselinov
 

 

Crveno-beli su sklopili potpuno novi tim, i sasvim su logična opravdanja za ovakve poraze na startu ove sezone bila upravo da je potrebno vreme da se sve ukombinuje. Potrebno je i dalje, samo ovog puta, novom čoveku na klupi Crvene zvezde. Nakon izuzetno blede partije u Bolonji, znalo se da crveno-bele očekuju dva duela na vrućem terenu košarkaša Partizana. Baš uoči toga, Zvezda se odlučuje na smenu trenera Duška Ivanovića. Kao grom iz vedra neba nastala je promena na klupi, uz nadu u "šok terapiju". Janis Sferopulos, zamenik crnogorskog stručnjaka na klupi Zvezde, jeste neko od koga se "šok terapija" i može očekivati, tačnije od ekipa koje on preuzme u sred ničega. 

NAVIJAČI ZVEZDE U TRANSU Sferopulos se opet oglasio na Tviteru, "delije" oduševljene

Tako je bilo sa Olimpijakosom, tako je bilo i sa Makabijem,a očekivanja su da isto uradi i sa Crvenom zvezdom. Ipak, deluje da je Sferopulosu, bar donekle olakšan posao već na samom početku njegovog rada. Neočekivani poraz Partizana od Mege može skinuti teret sa ekipe Crvene zvezde i trenera koji je tek stigao, ako imaju u mislima , da šta god se desilo u ponedeljak, donekle će i dalje sve zavisiti od njih. (Crvena zvezda krajem januara dočekuje Partizan u okviru ABA lige na svom terenu)

Opet, kao i za Partizan, i za Crvenu zvezdu je najbitnije ono što tek sledi. Navijači Crvene zvezde sećaju se i teško da će ikada zaboraviti prvi evroligaški derbi, prethodne sezone, kada je Nemanja Nedović šutem uz zvuk sirene doneo crveno-belima istorijsku pobedu u prvom odigranom derbiju u Evroligi. Igrači Crvene zvezde tada na pogon dolaska Duška Ivanovića pružili su sjajnu partiju i posle dugo vremena napravili "brejk" pred Partizanovom publikom. Nadaju se navijači da bi to moglo da se ponovi, samo što je sada na mestu Ivanovića Sferopulos, podjednako iskusan i veliki trener u evropskoj košarci.

DA LI JE OVO NEKO OČEKIVAO? Evo ko je favorit u večitom derbiju u Evroligi

Česta izreka u srpskom narodu "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane" mogla bi se primeniti na ovu situaciju. Jasno je da će onom ko bude bolji u naredna dva okršaja poprilično svanuti, a možda i preokrenuti sezonu. Sezona je duga, tek je oktobar, a često prvi okršaji u toku sezone najmanje znače, dok se najviše računaju oni na kraju.

Ipak, sada su okolnosti drugačije. I jedni i drugi traže izlaz iz krize. A ne postoji bolja prilika za to, nego direktno protiv svog večitog rivala.

 

@bizportal.rs Novak je na ruku stavio Hublot Big Bang Unico Yellow Magic, novi keramički mode u žuto-crnoj boji. A koliko košta? #NovakĐoković #HublotSat #Tenis #Šampion #LuksuzniSatovi #bizportal #luskuz #novac #nole #djokernole #novakdjokovic #bogati #fyp #fypシ #fypシ ♬ original sound - BizPortal.rs

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading