DA LI JE DOS SANTOS ZVEZDIN NANELI? Sve podseća na prošlu sezonu

11:00 | 05-11-2023

Košarka 0

Crvena zvezda večeras igra derbi kola u ABA ligi protiv Budućnosti, a to je prilika da se vidi da li su crveno-beli izašli iz "krize"

KK Crvena zvezda
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Nakon sjajnog starta sezone, niko nije mogao da predvidi da će se u Crvenoj zvezdi dogoditi sve ono što se dogodilo. Otvaranje Evrolige protiv Asvela i spektakl u Areni obećavao je sezonu iz snova za crveno-bele, a onda... totalni preokret. Crveno beli se nalaze na poretku 2-4, a ono što je više brinulo navijače, jeste stanje  ekipe, bar do meča Bajerna sa Minhenom.

U Kaunasu su se videle stare boljke Crvene zvezde iz prošle sezone, i taman kada je delovalo da Zvezda sezonu može otvoriti kao iz snova, desilo se suprotno. Poraz u Kaunasu nije morao da predstavlja toliki problem pošto je Žalgiris poznata domaćinska ekipa, a crveno-belima ako je nešto potrebno na početku nove sezone sa novim timom, to je vreme.

Ipak posle toga dolazi Monako, gde su neke stvari postale jasnije, a onda se u Bolonji iskristalisale. Zvezda uopšte nije delovala dobro. Igra u Bolonji upalila je sve moguće alarme, pa je tako odmah po povratku u Beograd promovisan novi trener- Janis Sferopulos, sa možda najtežim zadatkom, da konsoliduje ekipu punu kvaliteta, koja nije ličila na tim.

Za Crvenu zvezdu u nevreme dolaze dva večita derbija, koja po pravilu mogu dići i preokrenuti sezonu. Nedovoljno vremena da se grčki stručnjak upozna sa onima sa kojima raspolaže, ali deluje da se izvukao maksimum.

Crvena zvezda je na sve više momenata ličila na ono što je planirano da liči, pogotovo u prvom derbiju, onom u Evroligi. Opet, crveno-belima se ponavlja stara boljka i ispuštaju praktično dobijenu utakicu u krcatoj Štark Areni.

Na red dolazi novi derbi gde je Zvezda pokazala znatno bleđe izdanje nego ono od pre tri dana, i delovalo je da srlja u propast. Ništa nije štimalo za ekipu Janisa Sferopulosa, ali su crveno-beli uspeli da donekle zbiju redove, da izbegnu teži poraz u meču koji svakako može na kraju sezone biti odlučujuć zbog razlike, za vrh tabele ABA lige.

Zatim su se na ispitu našli i navijači Crvene zvezde, jer je u Arenu dolazio protivnik iz "donjeg doma" tabele Evrolige, nakon dva izgubljena derbija. Reklo bi se da su ga položili, s obzirom da je Crvena zvezda u četvrtak protiv Bajerna imala sjajnu podršku sa tribina, čak i kada nije, išlo, a poprilično nije išlo u nekim trenucima. Utakmica sa Bajernom bila je kao stvorena za vađenje iz krize, međutim nije moglo bez drame. Delovalo je da Zvezda srlja u novi poraz, i to ubeljiv, pošto je pristup u nekim momentima na meču bio poprilično loš, što je govorio i rezultat. 

NA POGON MAGIJE ONOG KOJI JE MORAO DA REŠI

Miloš Teodosić je nakon prvog derbija u Evroligi prošao kroz "sito i rešeto" od strane sopstvenih navijača. Promašio je ta presudna slobodna bacanja u Areni, međutim, uvek se postavljalo pitanje, da li je to bio glavni problem. A svako ko zna Miloša Teodosića, znao je da će se uskoro pojaviti utakmica u kojoj će prevagnuti na stranu svog kluba, jer je to ono što on kroz karijeru i radi. Pojavio se Teodosić na meču sa Bajernom onakav kakvog su ga navijači i sanjali sve vreme. Momak do 36 godina koji je poznat po tome da ne pokazuje emocije, u petak ih je pokazao. Jer ako se za nekog može reći da mu je stalo, to je definitivno bivši kapiten reprezentacije Srbije. Dao je "Teo" ekstra energiju celoj ekipi, i ne samo ekipi, nego i navijačima u hali. Zvezda je na krilima energije , poena, ali i 12 njegovih asistencija uspela da izvuče tu toliko bitnu pobedu. Uostalom, kao što je i Nemanja Nedović nakon pobede izjavio - Sa 36, borba do krajnjih granica. To je ono što su navijači čekali da vide, a Teodosić je takvom partijom pokrenuo i ostale.

Miloš Teodosić FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
 

 

Zvezdinim igračima je u petak moglo što šta da se zameri, ali borba i želja da pobede pre svega pritisak i sami sebe, nikako. Na pogon želje, borbe i sjajne odbrane u poslednjoj četvrtini, uspeli su crveno-beli da pre svega nadmaše sebe, što je, činilo se ipak bio najveći problem do sada.

JAGO DOS SANTOS- ZVEZDIN NANELI?

Odmah kada je iskusni Grk seo na klupu srpskog šampiona, omaleni Brazilac dobio je svoju priliku. I odmah protiv Partizana počeo je i da je koristi na pravi način. Jago Dos Santos pružao je sjajne partije na prošlom Svetskom prvenstvu,,a u Zvezdu je stigao kao tercijalni plejmejker. Ipak to što je planirano, možda i padne u vodu jer Jago odlično koristi svoje prilike i bori se za što bolju poziciju u timu, pogotovo ako se prisetimo da Šabazu Nejpiru po prirodi više odgovara pozicija dva. U petak se Janis Sferopulos odlučio na jedan hrabar, ali poprilično ispravan potez. Da Nejpira kome ne ide u poslednje vreme ostavi na klupi, a da meč privede kraju s Jagom i Teodosićem. Viđena je nova drama u Areni, Zvezda se vratila iz ogromnog minusa, na krilima navijača delovalo je da ipak ide do nove pobede, međutim Bajern se nije predavao, pa smo tako na dva miuta do kraja imali potpuni egal.

Pogodio je Teodosić jedno slobodo bacanje, Zvezda se nakon toga odbranila, a onda bum. Momak koji je strpljivo čekao svoju priliku, rešio je utakmicu u korist Crvene zvezde. Trojka sa osam metara Jaga Dos Santosa pomerila je temelje Beogradske Arene jer je utisak iz hale da navijači Zvezde nisu skoro želeli neku pobedu, kao tu protiv Bajerna.

Sve ovo itekako podseća na prethodnu sezonu, samo što je u ulozi Crvene zezde bio njen večiti rival, Partizan. Loše su crno-beli ušli u sezonu, na terenu su delovali bledo, boljke su bile jasno vidljive, a oba derbija na početku bila su izgubljena. Nakon toga pred kraj godine došao je duel sa Efesom u Areni koji je potpuno odredi sudbinu Parizanove sezona, na krilima Džejmsa Nanelija.

Kao i Zvezda protiv Bajerna, Partizan je odigrao triler utakmicu sa Efesom, ali se soetilo u vazduhu da ta utakmica može i mora da se dobije. Naneli je na kraju meča rešio duel trojkom koja je ispostaviće se, potpuno preokrenula sezonu Partizanu.

Duel sa Barselonom u Kataloniji na programu je sledeće nedelje, zatim će Zvezda ugostiti Fenerbahče, a nakon toga gostuje u Pireju. Ako ova situacija u Crvenoj zvezdi imalo podseća na Partizan iz prethode sezone, može se očekivati prava reakcija crveno-belih na nekoj od naredne tri utakmice. Zvezdi nije strano da pobeđuje u Pireju, međutim, za sve ovo trebaće joj i podrška u vidu Šabaza Nejpira koji se još uvek čeka, a Janis Sferopulos je jasno stavio do znaja nakon duela sa Bajernom da je to igrač kojeg vredi čekati.

 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk starnicu.

 

 

 

Komentari(0)

Loading