Petak kada je crveno-bela "Arena" odahnula

06:00 | 03-12-2023

Košarka 0

Kada nad glavom stoje imaginarni upaljeni alarmi, a pritisak "moranja" da se dobije neki meč postane veliki, nije lako odigrati utakmicu koja se smatra "prekrertnicom sezone". Ipak, kada se takva utakmica pobedi, može se čak čuti i zvuk kamena koji u tom trenutku svima padne sa srca

KK Crvena zvezda
Tanjug/Tanjug Vladimir Šporčić

Kada se u sezonu uđe sa potpuno novim sastavom i maksimalnim ambicijama koje taj sastav treba da ispuni, pritisak je neminovan. Još je veći ako taj sastav čini timove Crvene zvezde ili Partizana, klubova koji se nalaze na podneblju gde se uspeh očekuje odmah, a poraz smatra katastrofom epskih razmera. Najveći je pritisak, ipak kada ekipa u decembru dođe u situaciju da igra "biti ili nebiti" utakmicu, kakvom su je mnogi smatrali.

Košarkaši Crvene zvezde u petak uveče susreli su se sve tri vrste pritiska. I pobedili su ga, pored toga što su pobedili  turski Efes. Zvezda nije najbolje ušla u ovu sezonu kada je u pitanju Evroliga. Sa druge strane, u Jadranskoj ligi potpuno je drugčija priča, pošto crveno- beli do kraja sezone mogu sami sebi krojiti sudbinu i juriti prvo mesto na tabeli koje se godinama u nazad ispostavlja kao krucijalno za borbu za trofej ABA lige. Ipak, pojavila se nikad veća glad za nečim većim u Evroligi, najelitnijem evropskom takmičenju.

Nakon promene trenera Duška Ivanovića i postavljanja grčkog stručnjaka Janisa Sferopulosa nije se ni očekivao instant skok uspavane ekipe koja je do tada prolazila kroz izuzetno težak početak sezone. Naravno, svedoci smo nekih ubedljivih "šok terapija" kada se promeni trener, jednu baš takvu napravila je Zvezda postavljanjem Ivanovića prošle godine u novembru. Međutim, jasno je bilo i pre početka sezone da ovom novom timu crveno-belih treba vreme. A vremena, kao za inat, najmanje ima.

KK Crvena zvezda/Instagram KK Crvena zvezda
 

 

Utisak je da je nakon tog burnog oktobra Janis Sferopulos uspeo da utanači ekipu tako da klikne baš u Barseloni. Jeste Zvezda taj meč izgubila, međutim igrom i borbom u Blaugrani, pogotovo u  drugom poluvremenu svaki navijač je mogao biti zadovoljan. I mada nije Blaugrana mesto gde se veliki brejkovi dešavaju svaki dan, Zvezda je i to mogla. Međutim, nekad je i od pobede važnije to de se dobije tim.

Dobijen je ubedljivo Fenerbahče, "hajp" je podignut ponovo na maksimum, toliko da nije puno opao ni posle poraza u Pireju, gde se takođe ne prave brejkovi svaki dan.

A onda, hladan tuš i otrežnjenje. Prepuna Arena dočekala je Olimpiju Milano na krilima skandala sa Etore Mesinom, dolaskom Nikole Mirotića i velikom željom da se odbrani domaći trener protriv ekipe koja je očajno ušla u sezonu. Ta noć ipak nije bila suđena za tako nešto, pošto je Zvezda deklasirana na svom terenu, a svaki ubačen šut za tri poena Olimpije od ukupno 17 donosio je samo veću nelagodu svima. Crvena zvezda je na 3-7.

Ni malo obećavajući skor kada se pogleda raspored koji dolazi i ambicije da se ode dalje, za početak do plej-ina. Zbog svega toga, utakmica sa Efesom proglašena je prekretnicom sezone, baš kao što je bila i Partizanu prethodne sezone.

Možda pod velom takve najave, košarkaši Crvene zvezde nisu odigrali prvo poluvreme kako treba, šta više, nije delovalo dobro. Ipak, na samom kraju prvog poluvremena Miloš Teodosić trojkom, kako samo on zna, šalje poruku da se Crvena zvezda neće lako pokolebati u svojoj kući onda kada joj je najvažnije.

A onda, potpuno drugačije lice Sferopulosove Crvene zvezde. Ono kakvo je potrebnon da se napravi nešto veliko. Zalaganje, odbrana, pametan i ubitačan napad, role Luke Mitrovića, Nemanje Nedovića, Jaga Dos Santosa i Džoela Bolomboja, odbrana Stefana Lazarevića nad Larkinom, kapitenski povratak i prisustvo Branka Lazića koje je od ogromnog značaja za tim. I još mnogo toga, a sve je išlo na ruku Crvenoj zvezdi. Ono najvažnije ipak jeste eksplozija Arene svaki put kada je bilo najpotrebnije, Arene koja je znala da prepozna momenat i progutala Efes. Deluje da su dve diskutabilne tehničke greške na štetu Crvene zvezde probudile sve što je bilo potrebno da Zvezda ostvari toliko važnu pobedu. Pre svega Nemanju Nedovića i grla navijača. 

KK Crvena zvezda Tanjug/Tanjug Vladimir Šporčić
 

 

Zvezda je na kraju uspela da upiše četvrtu pobedu i pokaže da je živa, i to baš pred važnu turneju u Španiji. Mnogi problemi ostaju, forme pojedinih igrača, težak raspored, međutim Janis Sferopulos je trener koji zna šta dalje, to i njegov CV govori.

Kako je i sam rekao na konferenciji nakon meča sa Efesom, na koju je kročio nikad srećnijji što dokazuje kakav je kamen sa srca svima u klubu pao, stvara sjajnu vezu sa navijačima koji su ga prihvatili sjajno.

Crvena zvezda je prošle sezone bila u igri za nešto veliko i u ovo vreme, i kasnije. Za početak treba pojuriti prvi brejk, a to će ekipa Janisa Sferopulosa pokušati da napravi u Španiji, gde je očekuju obe utakmice duplog kola Evrolige. Nakon toga dolazi Alba, pa zatim "strašni" Real Madrid, pa dva vezana teška gostovanja, Makabiju i Panatinaikosu. Gde god i sa kim god, Zvezda će moći sa energijom i borbom kakvu je prikazala u petak kada je srušila Efes i kada je počelo mnogo lakše da se diše.

Standings provided by Sofascore

 

Komentari(0)

Loading