NOVAK GOVORI O OSVAJAJNJU SVETA, VRHU PLANETE Svetislav Pešić održao predavanje: Kad Piksi zove, mora da se dođe

23:03 | 26-12-2023

Košarka 0

Karijeva velika priča

Pešić i Piksi
Marko Metlaš

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić govorio je u beogradskom Centru za kulturu "Vlada Divljan" pred mladim fudbalskim trenerima.

Tu priliku je iskoristio da povuče paralelu između košarke i fudbala, kada su odzivi pozivu selektora u pitanju.

- Kad Piksi zove, mora da se dođe! Iz jednostavnog razloga, FIFA termin ne ostavlja prostor klubovima da kalkulišu, zadržavaju igrače, traže izgovore. I da je povređen, Dušan Tadić na primer, posle poziva selektora mora da dođe u kamp, pristane na pregled, dobije i izveštaj domaćeg doktora. U košarci je slika drugačija, klupski manevar mnogo je veći. Mnogi od njih koriste pravo da stopiraju košarkaše. Postoji još jedna bitna stavka – novac. Fudbal je priznaje, reprezentativni košarkaški fudbal – ne! Nema premija, samo od države i to posle medalja - rekao je Pešić.

Na to se nadovezao govoreći o tome kako da se igrač motiviše u tim okolnostima.

- Korist je praktična – igraš zajedno i takmičiš se sa najboljima. Isti takvi su i protiv tebe! Eto razloga da kroz strast i entuzijazam napravite iskorak napred. Bez te dve stavke, zaj… priču! Traži drugi posao! Svoje g…. mora da se pojede. Barem ponekad, ne svaki dan - dodao je Pešić.

Govorio je i o Srbiji kao sportskoj naciji.

- Srbi umeju da se puvaju. Imamo talenat i često pobeđujemo, zato što znamo cilj. Gledao sam skoro dva snimka iz dečijih dana, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Nole govori o osvajanju sveta, vrhu planete, Rafa o uživanju u tenisu kao primarnim ciljevima karijere. Eto razlike i škole za nas – cilj je mnogo bitan. Grci su Rehagelu, posle osvajanja Evrope, zamerili da ne igra moderno. A, stari nemački lisac, imao je jasan odgovor – moderan fudbal je pobeda! Nema tu razglabanja - zaključio je Pešić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading