UDARNIČKI Bivši kapiten Zvezde se dohvatio posla: Biću samo trener, drugo ne prihvatam

06:00 | 05-01-2024

Košarka 0

Logično je bilo da kao igrač koji je ostavio traga dobijem priliku, ali Duško je insistirao na svojim zahtevima, a ja nisam želeo neku drugu poziciju, kaže za Alo!

Marko Simonović
Alo!/Aleksandar Đorđević

 

U Radničkom iz Kragujevca treneri su bili i neka vrlo poznata i cenjena imena, ali Marko Simonović (37), sadašnji šef stručnog štaba člana Košarkaške lige Srbije, svakako je, po igračkim referencama, najznačajnije ime na klupi tima iz grada na Lepenici.

Marko Simonović Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Igrao je za 15 klubova, od kojih više njih spada u vrh evropske košarke, u Crvenoj zvezdi je bio i kapiten, a s reprezentacijom Srbije je osvojio tri srebrne medalje - na Mundobasketu 2014, Olimpijskim igrama 2016. i Evropskom prvenstvu 2017, kao i zlato na Univerzijadi 2009.

Porodica na okupu za Božić

Marko je trenutno sam u Kragujevcu.

- Ćerka Tara (7) ide u školu u Beogradu, Vuk (4) je mali, supruga Marija je s njima. Za doček Nove godine nismo bili zajedno, očekujem da se okupimo do Božića, pa da proslavimo kako je uobičajeno. Držim do toga. Moj duhovnik je otac Ilija Buha s Ostroga.

Naravno da igrač s takvim dostignućima ima odlične preduslove da bude i vrhunski košarkaški učitelj. To su zaključili u Radničkom i pozvali ga da preuzme dužnost prvog trenera. Istina, Simonoviću je to prvi samostalni rad, jer je u prethodnom angažmanu bio pomoćnik Vlade Jovanovića u Zvezdi, a kad je šef dobio otkaz, i on je ostao bez mesta u stručnom štabu jer Duško Ivanović nije želeo nikog iz prethodne garniture.

- Posle poziva Srećka Otovića, direktora Radničkog, malo sam se raspitao, a potom prihvatio razgovor. S obzirom na to da smo došli do zajedničkih ideja, složili smo se da bi moj dolazak u Kragujevac mogao da bude dobar za obe strane. Igrače sam znao donekle, a Đerasimovića najbolje - priča za Alo! strateg kragujevačkog ligaša.

Marko Simonović Alo!/Marko Metlaš
 

Dodaje da je prvi cilj da igračima vrati samopouzdanje jer su vezali šest poraza, a pre toga su bili na vrhu ili pri vrhu tabele.

- Najpre da se tim mentalno vrati na pravi kolosek, a posle bih pokušao da nametnem svoju filozofiju. Da li ćemo da budemo prvi, četvrti ili osmi, nije u ovom trenutku previše važno. Cilj je da izgledamo dobro i igramo dobro. Kad se borite i dajete sve od sebe, onda ono što radite ima smisla.

Jasan stav: Kosmet je naš

Simonović je rođen u Prištini, ali se porodica posle NATO bombardovanja 1999. godine preselila u Beograd, gde je počeo da trenira u Radničkom.

- Moj stav je jasan: Kosovo je Srbija.

Godinu dana je bio bez posla, imao je nekoliko ponuda, ali pregovori nisu uspešno završeni.

- Bilo je logično da kao igrač koji je ostavio traga u Zvezdi dobijem priliku da otpočnem trenersku karijeru. Ali nije se dobro završilo po mene. Duško je insistirao na svojim zahtevima, a ja nisam želeo da prihvatim neku drugu poziciju u klubu. Želim da budem trener.

Marko Simonović Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Zadovoljan je, kaže, početkom u Radničkom.

- Dobro treniramo, a ima još mnogo toga da radimo. Korak po korak, ne možemo da preskačemo mnogo stepenica.

Na debiju je imao baš veliki izazov - u Čajetini protiv ABA 2 ligaša Zlatibora. Kragujevčani su izgubili sa 92:84. U sledećem kolu gostuju Tamišu...

Komentari(0)

Loading