KO JE BIO DEJAN MILOJEVIĆ? Od legende srpske košarke do čoveka koga će upamtiti čitav svet

20:28 | 17-01-2024

Košarka 0

Osvrt na bogatu karijeru i zaostavštinu legendarnog Dejana Milojevića.

Milojević
Marko Metlaš

Potresla je srpsko košarkaško nebo ove večeri vest da je preminuo u 46. godini života Dejan Milojević koji je ostavio neizbrisiv trag. 

Dejan je rođen 15. aprila 1977. godine u Beogradu, prvi put je pažnju na ime privukao kada je igrajući za Tašmajdan sa tek 16 godina ubacio čak 141 poen protiv vršnjaka iz OKK Beograda. Tašmajdan je tu utakmicu dobio rezultatom 202:52.

Brzo se pročulo za talentovanog centra koji je karijeru nastavio da gradi u Beovuku. Četiri godine kasnije je usledio prelazak u FMP.

Kako je i tu pružao odlične partije 2000. godine je karijeru nastavio u Podgorici, tada aktuelnom prvaku SR Jugoslavije. 

Posle četiri godne je stigao u Partizan gde je pod komandnom palicom Duška Vujoševića brzo izrastao u jednog od najdominantnijih centara u Evropi. 

Partizan je napustio 2006. godine i naredne dve sezone sa uspehom nastupao u Valensiji iz koje je potom prešao u redove Galatasaraja. Posle jedne sezone u Turskoj odlučio se za povratak među crno-bele, ali je ubrzo odlučio da zbog hroničnih problema sa kolenima završi karijeru košarkaša.

Potom je odlučio da se posveti karijeri trenera i to u Megi. Tu je razvio fantastičan sistem i presudno uticao na karijere mnogih košarkaša koji su danas i u NBA ligi. 

Od Nikole Jokića, Vasilija Micića preko,Ivice Zupca, Radeta Zagorca, Vlatka Čančara, Ognjena Jaramaza, Marka Simonovića, Timotija Luvavu-Kabaroa, Goge Bitadze i mnogih, mnogih drugih.

Svet će ga sigurno najviše upamtiti po tome što je od Nikole Jokića napravio verovatno i najboljeg košarkaša današnjice i jednog od najvećih svih vremena.

Taj rad mu je otvorio vrata NBA lige gde je postao pomoćnik u Golden Stejtu u stručnom štabu legendarnog Stiva Kera.

Nažalost, u Americi je prerano i okončao život. Slava mu...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading