"DA NIJE BILO DEKIJA, NE BIH BIO GDE SAM SADA" Dilan Enis za Sport.alo o Dejanu Milojeviću, igranju pred navijačima Zvezde, poruci za Evroligu i najlepšim uspomenama iz Beograda

10:05 | 20-01-2024

Košarka 0

Dilan Enis je u razgovoru za Sport.alo govorio o aktuelnoj sezoni, prisetio se Dejana Milojevića, govorio o igranju pred navijačima Zvezde, mogućem povratku u Srbiju, ali i poslao poruku Evroligi kada su u pitanju beogradski "večiti" rivali.

Dilan Enis
Marko Metlaš/Alo

Čitava košarkaška javnost ostala je zatečena tragičnim vestima o smrti legendarnog košarkaša, a potom i sjajnog trenera Dejana Milojevića koji nas je prerano napustio. Srce čuvenog centra Partizana prestalo je da kuca u 46. godini nakon srčanog udara.

Milojević je mnogim igračima promenio karijere, usmerio ih na pravi put, pomogao da postanu bolji košarkaši, ali i ljudi. Jedan od onih koji će ga pamtiti kao sjajnog čoveka je i nekadašnji ljubimac navijača Crvene zvezde i momak koji je brzo ušao u njihova srca - Dilan Enis (32).

Kanađanin sa srpskim pasošem imao je rolu u Srbiji gde je za kratko vreme preko Mege stigao do Malog Kalemegdana, iskusio igranje u Evroligi, a onda nastavio svoj put dalje preko Španije, Monaka, Turske, a onda se ponovo skrasio u Španiji, koja mu, čini se, najviše odgovara.

Dilan Enis Marko Metlaš/Alo
 

Enis je u razgovoru za Sport.alo govorio o aktuelnoj sezoni, prisetio se Dejana Milojevića, govorio o igranju pred navijačima Zvezde, mogućem povratku u Srbiju, ali i poslao poruku Evroligi kada su u pitanju beogradski "večiti" rivali.

Mursija na krilima iskusnog 32-godišnjaka igra odlično, a njegove brojke su fantastične. Prosečno beleži 15 poena po meču uz 2,6 skokova i 3,4 asistencije, a nedavno je bio glavni vinovnik velike pobede nad Realom (ubacio 18 poena). 

- Svake godine se trudim da budem sve bolji, nastojim na tome da uvek može da se napreduje i drago mi je da se to prenosi i na čitav tim. Mislim da možemo da nastavimo u ovakvom ritmu. Posvećeni smo radu, bilo da je u pitanju trening ili utakmica. "Gladni" smo, fokusirani i spremni. (Trener) Sito nam ne dozvoljava da se opuštamo i mislim da je upravo to ono što nas održava na ovom nivou i nadam se da će to potrajati.

Dilan Enis Marko Metlaš/Alo
 

Tokom sezone 2016/17, Enis je posle sjajnih partija prešao iz Mege u Crvenu zvezdu, zaigrao pred "delijama" u Evroligi, a to iskustvo pamtiće ceo život. Jako je zahvalan navijačima crveno-belih i voleo bi da još jednom zaigra pred njima.

- Mnogo volim navijače Zvezde. Čak i kada sam napustio Srbiju uvek su mi pokazivali ljubav, slali lepe poruke i jako sam im zahvalan na tome. Igranje u crveno-belom dresu mi je pomoglo da shvatim kakva je evropska košarka zapravo. Ako zaigrate u Zvezdi, možete da igrate bilo gde. Takav ambijent je među najboljima na svetu i mnogo mi nedostaje. Navijači Mursije prave sjajnu atmosferu, takođe. Bučni su, ali dovoljno da mogu da povedem decu na utakmicu. Kada igra Zvezda, mislim da bi se uplašili buke koju navijači prave (a-ha-ha), ali ja sam to obožavao. Drago mi je da sam imao prilike da iskusim tako nešto i nadam se da ću zaigrati ponovo pred "delijama", bar još jednom pre nego što završim karijeru - ističe Kanađanin i priseća se najlepših uspomena iz perioda na Malom Kalemegdanu:

- Najlepša uspomena sigurno je meč protiv Olimpijakosa u Beogradu. Odigrao sam najbolju moguću utakmicu i pobedili smo. Nakon utakmice sam znao da je to moj novi početak u Evropi. Bila je to neka energija i osećaj koji se pojavio nakon meča. Nikada se posle toga nisam osvrtao, samo sam išao napred. 

"Da nije bilo Milojevića, ne bih ni došao do nivoa gde sam danas"

Prvi trener po dolasku Enisa u Evropu bio mu je upravo Dejan Milojević, a vesti o njegovoj smrti su ga jako pogodile...

- Molim se za spokoj Dekijeve duše i zdravlje njegove porodice. Bilo je jako tužno čuti vesti o njegovoj smrti. Bio je sjajan trener, ali mnogo bitnije, bio je sjajan čovek. Uvek je bio nasmejan i pozitivan, nikada se pored njega nisam osećao loše u bilo kom smislu. Da nije bilo njega, ne bih ni došao na nivo na kom sam danas. Davao mi je savete i samopouzdanje od prvog dana kada sam došao u Megu i pomogao da shvatim da mogu da budem dobar igrač. Učinio je moj period u Srbiji uživanjem.

Dilan Enis Marko Metlaš/Alo
 

 

Beogradski "večiti" igraju odlično u Evroligi, čitava Evropa priča o njima, što nije promaklo Dilanu koji priznaje da više prati crveno-bele, a čelnicima najjače lige na Starom kontinentu poručuje da je vreme za dugogodišnje licence za oba srpska predstavnika.

- Pratim i Crvenu zvezdu i Partizan, ali više gledam crveno-bele. Svakako, volim da pogledam oba tima kada igraju u Evroligi. Radi se o odličnim ekipama i mislim da i jedni i drugi zaslužuju višesezonske licence. Imaju sjajne igrače, a Srbi kao navijači su neopisivi. Bila bi prava šteta za evropsku košarku da nema takve timove svake godine u takmičenju.

O budućnosti, kako kaže, ne razmišlja mnogo. 

- Pokušavam da ne razmišljam mnogo o budućnosti, fokusiran sam samo na sadašnjost. Pokušavam da uživam u momentu i prepuštam sudbini da se postara za sve. Iskreno, uživam u Španiji, čini se da ovde igram svoju najbolju košarku. Sviđa mi se liga, sviđa mi se takmičarski naboj koji nosi. Španija ima neku posebnu energiju i jako mi se dopada kako stvari stoje trenutno.

Povratak u Srbiju - zašto da ne

Što se tiče eventualnog povratka u Srbiju, "vrata nisu zatvorena"...

- Ako se otvori mogućnost da se vratim, naravno. Nikada neću zatvoriti vrata kada je u pitanju povratak u Srbiju. Bilo mi je jako lepo u Beogradu, mojoj supruzi takođe, a voleo bih da i moja deca iskuse život u Srbiji bar na godinu, dve. Iako nisam rođen tamo, Srbija će uvek imati posebno mesto u mom srcu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading