BIĆE BORBE DO POSLEDNJEG DAHA Kako Zvezda i Partizan stoje u borbi za plej-of Evrolige?

23:53 | 19-01-2024

Košarka 0

Posle gotovo dve trećine Evrolige, vreme je da bacimo pogled kako večiti stoje u borbi za plej-of.

Zvezda - Partizan
Marko Metlaš

Završeno je i 22. kolo Evrolige. Prošlo je dve trećine ligaškog dela takmičenja i pravo je vreme da vidimo kako u borbi za plej-of stoje Crvena zvezda i Partizan.

Nažalost, u prethodnoj rundi su i crveno i crno-beli zabeležili poraze. Prvi na domaćem terenu od Baskonije (91:90), dok su drugi bili neuspešni u Atini na gostovanju Panatinaikosu (84:71).

Bitno je da napomenemo da ove sezone prvih šest mesta vodi u plej-of, a preostala četiri u plej-in što je novitet od ove sezone. Dakle, i 10. mesto donosi doigravanje u Evroligi.

Zanimljivo je da su večiti rivali trenutno jedni do drugih na jedinstvenoj tabeli. Partizan zauzima trenutno 11. mesto, a Zvezda 12.

Međutim, učinak je različit. Partizan je na skoru od po 11 pobeda i poraza, dok je Zvezda na učinku od devet pobeda i 13 poraza.

Crno-beli imaju isti učinak kao i Valensija na 10. mestu, poslednjem koje vodi u plej-in. Ispred su Makabi, Baskonija, Monako i Olimpijakos sa jednom pobedom više. A baš Grci drže poslednje mesto za direktan plasman u plej-of.

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

 

Suštinski, Partizan ima jako dobre šanse i za to šesto mesto i uopšte nije daleko od njega. U ovako jakoj i izjednačenoj Evroligi jedna pobeda razlike je mala prednost. Gotovo beznačajna.

Sa druge strane, Zvezda je u značajno težoj situaciji. Od plej-ina je udaljena najmanje dve pobede, a od plej-ofa čak tri. Moraće četa Janisa Sferopulosa brzo da uđe u neku seriju pobeda.

Ono što je nevolja je što nema previše vremena. Svega 12 kola. A prošle sezone je za 10. mesto (tada nije vodilo u plej-in) bilo potrebno čak 17 pobeda!

Ako se vodimo time, Zvezda bi iz preostalih 12 kola morala da obezbedi najmanje osam pobeda! A raspored joj uopšte nije lak.

Slede Alba u Berlinu, Valesnija u Areni, Barselona u Španiji, Žalgiris kod kuće, Bajern i Monako na strani... Nimalo lak posao.

Sa druge strane, Partizanu (uzmimo za reper tih 17 pobeda iz prošle sezone, mada to ništa ne mora da znači) bi trebalo šest pobeda iz 12 kola i to je daleko lakši zadatak.

Crno-beli u narednom kolu čekaju Žalgiris, gostuju Monaku i Virtusu, dolaze im Bajern i Efes, pa slede gostovanja Armaniju i Barseloni.

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

 

Moraće beogradski rivali da podignu i natempiraju formu za ključni deo sezone ukoliko žele plasman u doigravanje Evrolige.

Zvezdin raspored do kraja Evrolige:

Zvezda - Alba (25.1)

Zvezda  - Valensija (30.1)

Barselona - Zvezda (02.2).

Zvezda - Žalgiris (09.2)

Bajern - Zvezda (01.3)

Monako - Zvezda (07.3.)

Zvezda - Makabi (14.3.)

Zvezda - Panatinaikos (20.3)

Zvezda - Virtus (22.3)

Real Madrid - Zvezda (29.3)

Zvezda - Olimpijakos (04.4.)

Efes - Zvezda (11.4)

Partizanov raspored do kraja Evrolige:

Partizan - Žalgiris (26.1.)

Monako - Partizan (31.1)

Virtus - Partizan (02.2.)

Partizan - Bajern (08.2.)

Partizan - Efes (29.2)

Armani - Partizan (08.3.)

Barselona - Partizan (14.3.)

Partizan - Baskonija (19.3.)

Partizan - Real Madrid (21.3.)

Partizan - Olimpijakos (28.3.)

Alba - Partizan (04.4.)

Partizan - Valensija (12.4.)

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading