"JEDINO DA IM RADIMO LOBOTOMIJU" Žarko Paspalj za sport.alo o stvari koja izluđuje navijače Partizana: Ne znam, brate... Dovedeni igrači su iznuđena rešenja!

13:40 | 03-02-2024

Košarka 0

Legendarni košarkaš je za naš portal govorio o nastupima crno-belih u elitnom takmičenju.

Žarko Paspalj
ATA Images

Po ko zna koji put ove sezone, Partizan je na volšeban način izgubio utakmicu koju je lako mogao da dobije. U Bolonji je protiv Virtusa u završnici vodio sa šest poena razlike, ali je tu prednost olako prokockao tako što je doslovno poklanjao lopte protivniku, koji je takve greške umeo da kazni.

Generalno, forma crno-belih je dosta nekonstantna. Istina, u porazima se često vide i neke pozitivne stvari, ali gotovo uvek bi došlo do strmoglavog pada u igri, što bi kasnije dovelo do poraza. Srećom po njih, u narednom periodu, bar kada je Evrolige u pitanju, imaće nešto lakši raspored i više mečeva će da odigra kod kuće nego na strani.

Kako bi prokomentarisao dešavanja, formu i partije "parnog valjka", sport.alo je kontaktirao Žarka Paspalja, legendarnog košarkaša Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Popularni Palja je neko ko "nema dlake na jeziku", te iskreno, slikovito i stručno ume da dočara stvari u vezi sa košarkom.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

OBRADOVIĆ U NEVERICI Trener Partizana nije mogao da nađe reči da objasni poraz od Virtusa

Za početak nas je interesovalo da nam prokomentariše oscilacije kroz koje Partizan prolazi u poslednje vreme. Odmah smo dobili surovo iskren odgovor:

- Ne znam kako bih ovo rekao. Kakav tim, takvi rezultati. Sve ovo ima svoje objašenjenje. Taj tim je trebalo da bude koncipiran potpuno drugačije. Taj deo plana nije ispunjen, a onda igrači koji su dovedeni su iznuđene priče, da se dovede neko da pomogne ostatku tima. Tako da, u skladu sa time ne bih rekao da je ovo loši rezultati. Jednostavno, ako očekuju od Željka da će njegovo prisustvo da bude ono što će da promeni tok utakmice, mislim da neće. Na kraju krajeva, ipak igrači igraju utakmice. Tako da, ne bih rekao da je forma nestabilna, već da su oscilacije na terenu posledica što taj tim nije pravljen na onaj način koji je bio planiran.

Trener Željko Obradović u poslednje vreme pravi čudne rotacije igrača, često menja sastav...

- Nećemo to da komentarišemo. Željko radi ono što misli da treba, on je taj koji je svaki dan s tim momcima na treningu i on može da proceni ko je u dobroj formi i ko je toga momenta sposoban da donese nešto timu. Jednostavno, to nije deo koji mi treba da ulazimo. Ako Željko Obradović nije dovoljna garancija da je što radi dobro, onda stvarno... - rekao je legendarni košarkaš.

MORA SE VEROVATI ŽELJKU OBRADOVIĆU

Možete li bar da nam otkrijete zbog čega trener Obradović toliko menja sastave?

- Kao posledica njegove procene ponašanja tima na prethodnim treninzima i na osnovu onoga što on zamisli da to tako treba. I na kraju krajeva, mnogo je utakmica, ne može da se rotira sa samo šest ili sedam igrača i on pokušava da nađe veći broj igrača koji toga momenta mogu da odgovore zadacima koje on postavi. 

Partizan je u Bolonji izgubio zato što nije bio u stanju da iz auta uvede loptu u igru:

- Ne znam brate, to mi nije jasno. To je bio razlog što su sinoć izgubili utakmicu. To je sigurno nešto što im Željko nije rekao i to je direktna odgovornost tih momaka. Ti da od sedam napada imaš pet lopti koje si dao direktno u ruke, posle čega primiš koš. To im nije rekao niko živi da rade. Na kraju krajeva, igračka inteligencija podrazumeva da neke stvari proceniš i da uradiš ono što je ispravno. U ovom slučaju, ne znam šta bih rekao. Sinoć je utakmica izgubljena zbog toga. Nije to prvi put da se dešava, dešavalo se i ranije, ali ne u ovom obimu kao protiv Virtusa. Oni su igrali dobru utakmicu. Bilo je tu i nekih padova, ali se videlo da nezavisno od toga što je Bolonja otišla na 10 razlike, videlo se da ima još da se igra i da sve to može da se preokrene. To se i desilo. U momentima kada je čak Partizan imao jednu pristojnu prednost ne samo u poenima, nego i u igri i energiji, kad ti pokloniš pet lopti, to sigurno neće da znači nešto drugo osim da ulaziš u utakmicu koju možeš da izgubiš. To se nažalost i desilo.

Žarko Paspalj ATA Images
 

Prosto je neverovatno da jednom klubu izvođenje auta bude problem. Zbog čega se to dešava?

- Jedino da im radimo lobotomiju da bismo znali šta se dešava. To je neobjašnjivo. U moje vreme, okej bila je drugačija košarka tada, ali te stvari se nisu dešavale. Ako mene pitate, to je pojedinačna odgovornost i način da ne želiš izgubiš tu loptu. Kakav god da je pritisak protivnika. Može da se desi, ali suštinski ne bi trebalo da utiče u količini koja se desilo sinoć - istakao je Paspalj.

NIJE SIGURAN DA PARTIZAN MOŽE DA SE PROMENI

Potom je Paspalj objasnio šta je potrebno da bi se Partizan konačno razigrao u nastavku sezone:

- Videćemo da li može. Partizan, uz veliku podršku navijača i ljudi okolo, pruža jako dobre igre, doduše sa ogromnim oscilacijama na domaćem terenu. Mislim da ono sinoć nije bilo loše. Čak na momente utakmica protiv Monaka nije bila loša, ali nedovoljno da je završiš. Videćemo da li će to da se promeni. Nisam baš siguran da može. Mi smo ušli već u peti mesec takmičenja, to je sasvim dovoljno vremena za svaki tim da se standardizuje i da znaš šta možeš od njega da očekuješ. Kažem, Željko sve ovo sigurno prenosi igračima i priča s njima i radi na tome s njima i pripremaju se za te ekipe i utakmice, ali neko taj posao na terenu mora da odradi. Nećemo ti i ja da trčimo, majku mu je**m. Moraće oni nešto da urade, zbog toga su i plaćeni.

Za kraj smo Paspalja upitali koji ga je igrač najviše oduševio, a koji najviše razočarao:

- Svi imaju uspone i padove, povrede... Sve to utiče kako na nivo forme, tako i na pojedinačnu i kolektivnu prezentaciju materijala. Partizan je imao dosta povreda, treba vratiti igrače koji izlaze iz povrede... Nije to lako. Oni koji nemaju padove, onda ti koštaju malo više nego ostali igrači. U svim timovima se podešava, možda mimo dva tima koji imaju veliku rotaciju i puno igrača na klupi. Svi ostali prolaze kroz iste stvari, na tome se radi stalno. Ko uspe to da stabilizuje i da pruža solidne partije u toku cele sezone, praktično dolazi do ciljeva koje je sebi zacrtao, a to je da se dođe do Top 8, tačnije Top 10 - zaključio je Žarko Paspalj razgovor za sport.alo.

BONUS VIDEO: 


Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading