ONI SU "PREVARILI SISTEM" Kako sa dna doći do vrha? Pitajte NBA vedetu i Zvezdinog centra

08:00 | 06-02-2024

Košarka 0

Dolazak u NBA stavlja vas u elitnu klasu sportista. Sa samo 15 mogućih mesta na listi u svakom od 30 NBA timova, znači da samo 450 igrača stiže do vrha.

Zvezda - Partizan
Marko Metlaš

Prema statistici, preko 27 miliona Amerikanaca igralo je košarku 2024. Ovo stavlja NBA igrače u najboljih 0,00167% svih američkih košarkaša.

A kada pogledate listu škola iz kojih su ovi momci došli, videćete mnogo moćnih programa, poput Djuka, Kentakija, Kanzasa, Severne Karoline i mnogih drugih... Za njih su "kežual" ljubitelji košarke već čuli, barem u prolazu.

Ipak, dokaz da talenat može da se pojavi bilo gde dolazi nam iz Divizije 3 NCAA košarke. Potcenjeno takmičenje, koje u SAD voleo da nazovu "časovima fizičkog" zbog neozbiljnosti istog, uspelo je da kroz istoriju da nekoliko NBA i evroligaških igrača. 

Inspirativne priče svakako zaslužuju da se čuju, a ovo su neki od najpoznatijih igrača koji su stigli u NBA ligu (barem u nekom trenutku), a da su krenuli sa dna koledž košarke.

Dankan Robinson - Majami Hit

Dankan Robinson je trenutni poster za studente sportiste Divizije 3 sa NBA snovima. Odrastajući u malom gradu sa južne strane Mejna, Robinson je bio jedan od samo četiri studenta šestog razreda.

Stigao je kasno, pošto je imao svega 173 centimetara visine kada je krenuo u srednju školu, te sve do treće godine nije bio nimalo koristan.

Uz minimalno interesovanje fakultetskih trenera, Robinson je posetio D3 Vilijams koledž – u to vreme, koledž liberalnih umetnosti broj jedan u zemlji – i predao se na licu mesta. Na prvoj godini je napravio šou – vodio je svoj tim sve do utakmice nacionalnog šampionata Divizije tri.

Robinson je postao prvi brucoš škole koji je proglašen za All-American, D3Hoops.com nacionalnog "rukija" godine, izabran za NCAA Ol-Turnament tim i prvi brucoš koji je postigao 500 poena.

Nakon što je njegov glavni trener otišao, Dankan Robinson je napravio korak bez presedana uoči svoje druge sezone – prešao je sa D3 Vilijams koledža na D1 Univerzitet u Mičigenu uz punu stipendiju.

Otkako je 2018. ostao bez neizabran na Draftu, Robinson je postao oslonac za Majami Hit. U decembru 2022. postao je najbrži NBA igrač koji je stigao do 800 trojki.

Fredi Gilespi - Crvena zvezda

Fredi Gilespi nije počeo da igra košarku sve do osmog razreda. Kada je krenuo u srednju školu imao je tek oko 180 centimetara, a bio je izuzetno blizu da napusti košarku nakon što je polomio skočni zglob prvog dana probe u košarkaškom timu.

Borio se sa još jednom povredom, ovoga puta sa pocepanim prednjim ukrštenim ligamentima, u trećoj godini.

Uprkos tome što je porastao na 204 centimetra, u timu nije bio sve do svoje četvrte godine u srednjoj školi.

Bez ponuda prve ili druge divizije o kojima bi se govorilo, stavio je akademske stvari na prvo mesto odabirom D3 Karlton Koledža – privatnog koledža u Minesoti sa manje od 2.200 studenata.

Čak i na nivou D3, odigrao je samo 16 minuta kao brucoš. Zatim je, nakon sjajne druge sezone, odlučio da se prebaci u program Divizije 1. Otišao je u Bejlor kao prolaznik, a onda je zaradio stipendiju nakon što je bio tamo godinu dana.

Nakon što nije draftovan 2020. godine, Gilespi je u NBA ligi na momente nastupao za Toronto Reptorse i Orlando Medžik pre nego što je krenuo u Evropu. Odmah se skrasio u Evroligi, gde je prvo nosio dres Bajerna, dok danas brani boje Crvene zvezde.

 

 

Greg Grent

Greg Grant je radio na ribljoj pijaci tokom srednje škole. Nakon što je napustio Moris Braun koledž, plej od 175 centimetara upisao se u D3 Trenton State koledž davne 1986. godine.

Činilo se da je on prevelika riba u premalom ribnjaku njegove divizije košarke, pošto je bio ubedljivo prvi po broju postignutih poena 1989. godine.

Izabran je na draftu, na čudo svih, kao 52. pik od strane Finiks Sansa, a Grent je jedini D3 košarkaš koji je ikada izabran na NBA draftu.

Nakon što je igrao za šest timova tokom devet godina u najjačem šampionatu na svetu, napisao je autobiografiju pod imenom "94 stopa i uspon: Putovanje Grega Grenta u NBA i dalje".

Još neka imena koja su iz D3 divizije košarke u nekom trenutku igrala u NBA ligi, a manje su poznata široj košarkaškoj publici jesu Klinton Viler, Horas Dženkins, Majk Harper, Bob MekKen, Erik Demers, Lamont Stroters i Derik Roulend.

 

 

Džon DiBartolomeo - Makabi

Kako je generalno uspeh uopšte baviti se profesionalnim sportom, ukoliko ste se našli na nekome od D3 koledža, onda je jasno da u svemu tome moramo izdvojiti i nekolicinu igrača koji su se oprobali na višim nivoima evropske košarke.

Posle srednjoškolske karijere na nivou cele konferencije, Džon DiBartolomeo je imao zvezdanu karijeru na Univerzitetu u Ročesteru.

Svoju seniorsku sezonu završio je tako što su ga D3hoops.com i DIII Nevs proglasili konsenzusom za 1. tim Ol-Amerikan (NABC, D3hoops.com, DIII Nevs, USBVA) i za nacionalnog igrača godine.

"On je jednostavno najradniji i najposvećeniji igrač kojeg sam ikada trenirao", rekao je trener Ročestera Luk Flokerzi. „Njegova poniznost ga pokreće i stvorila je radnu etiku koja je bez premca.”

Danas, nastupa u redovima Makabija iz Tel Aviva, gde je već godinama jedan od bitnijih delova slagalice.

 

 

Jovan Šljivančanin - Dinamik

Ima i srpska košarka svog predstavnika u ovom tekstu!

Jovan Šljivančanin je 24-godišnji srpski košarkaš koji trenutno nastupa u redovima ekipe iz Košarkaške lige Srbije, KK Dinamik Balkan Bet.

Ipak, njegov košarkaški put bio je i više nego zanimljiv, pošto je već od srednjoškolskih dana odlučio da svoju karijeru gradi na američkom tlu.

Nakon što je prošao Triniti internacionalnu školu u Las Vegasu, Šljivančanin je odlučio da karijeru gradi kroz D3 košarku, gde je četiri godine proveo na koledžu Kerol u Montani.

Njegov početak možda je bio i najblistaviji, pošto je odmah dobio priliku da se nametne u dresu Mege, u društvu ostalih talentovanih košarkaša.

Vrlo brzo nakon toga dobio je angažman u VTB ligi, gde je branio boje beloruskog Minska, a od ove sezone je u redovima Dinamika, gde igra na izuzetno visokom nivou.

Priče ovih momaka nisu tu samo kao prazno slovo na papiru - one bi trebale da posluže svima kao motiv da snovi mogu da se ostvare, bez obzira na okolnosti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading