ZNATE LI ŽIVOTNU PRIČU ZVEZDINOG POJAČANJA? Prošao je "pakao" još kao dete, a onda ga je zbog jednog poteza zavolela cela Amerika

17:48 | 09-02-2024

Košarka 0

Sredinom januara, vest o dolasku Džavontea Smarta u redove Crvene zvezde odjeknula je kao bomba. Ipak, malo je onih koji su upoznati sa izuzetno teškom životnom pričom ovog američkog košarkaša.

Džavonte Smart
Aba liga Dragana Stjepanović

Iako nije bio izabran na NBA draftu 2021. godine, Smart je pronašao svoje mesto u ekipi Milvokija, a potom je svoju karijeru nastavio u Majamiju. Veliki deo vremena proveo je u G ligi, gde je pokazao svoj veliki košarkaški potencijal.

Potpisivanjem ugovora sa Crvenom zvezdom sredinom januara, Smart je brzo osvojio srca navijača. Ipak, koliko poznajete njegovu životnu priču?

Ono što mnogi navijači možda nisu svesni jeste tragična pozadina Džavontea Smarta. Sa svega sedam godina, izgubio je oca, Džerija Metjuzа, koji je tragično stradao u pokušaju pljačke 2006. godine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"JA GARANTUJEM ZA OVOG DEČKA" Adam Hanga oduševljen novim pojačanjem Zvezde: Želi što pre da zaigra

KK Crvena zvezda Marko Metlaš/Alo
 

Traume iz detinjstva i želja za povratkom kući

Istraga ovog zločina nije donela nikakve rezultate, ostavljajući Smarta sa pitanjima i tugom koja ga prati kroz ceo život.

Unatoč ogromnim izazovima, Smart je uspeo da se izdigne iznad tragedije. Njegova majka je bila neizmerna podrška kroz sve teškoće, ohrabrujući ga da se posveti košarci. Tokom srednjoškolskih dana, aktivno ga je bodrila i potpisala sve potrebne dokumente kako bi mu omogućila priliku da igra na koledžu.

– Kada postignem koš, pogledam gore i kažem da je to za tebe – rekao je jednom Džavonte Smart, a njegova majka je objasnila sve:

– Ponekad se Džavonte probudi iz sna vrišteći i vičući, plačući kao da je sanjao svog tatu ili nešto slično. Tada utrči u moju sobu, a ja ni sama ne znam šta da radim. Držim ga i grlim ga i plačem.

Odluka da studira u Luizijani bila je motivisana željom da ostane blizu porodice i na neki način zameni ulogu tragično preminulog oca.

– Svi su ovde, svi sa kojima sam bio od detinjstva. Moj tata nije ovde sa mnom pa sam želeo da ostanem kod kuće i da budem tu umesto njega, rekao je Smart nakon upisa na koledž.

KK Crvena zvezda Marko Metlaš/Alo
 

Umesto 44 - 64!

Džavonte Smart je na jedinstven način želeo da oda počast svom ocu putem neverovatne košarkaške izvedbe. Na dan kada bi njegov otac proslavljao 44. rođendan, Smart je postavio ozbiljan cilj - postići tačno 44 poena u znak sećanja.

Međutim, ovaj talentovani bek je otišao korak dalje i ostvario pravo čudo, postigavši čak 64 poena tokom meča!

Ova impresivna igra pratila su i izuzetne statistike, jer Smart nije briljirao samo u postizanju poena. Sa osam skokova i šest asistencija, dodatno je potvrdio svoju izuzetnost.

Američki mediji nisu mogli ostati imuni na ovu spektakularnu izvedbu, ističući je kao jedinstven događaj u svetu košarke.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading