Tri razloga Zvezdinog poraza: Jago i junak i tragičar, da li je otišao poslednji voz?

22:29 | 09-02-2024

Košarka 0

Čini se da je Crvena zvezda, po prekopiranom receptu Partizana od četvrtka uveče, jasno pokazala u duelu sa Žalgirisom zašto u ovom trenutku ne pripada mestu koje vodi u plej-of ili plej-in elitnog evropskog takmičenja.

Jago dos Santos
Marko Metlaš

Košarkaši Žalgirisa su u spektakularnom susretu slavio u Areni protiv Crvene zvezde, doduše nakon sudijske greške i "gutanja pištaljke" prilikom gaženja linije Evansa, ali se pored svega čini da je tim iz Litvanije prikazao sve mane ekipe Joanisa Sferopulosa u ovom susretu.

Od ekipe koja neguje prilično tvrd stil košarke svakako ne biste očekivali da u najbučnijoj dvorani u Evropi meč završi sa 93 poena na svom kontu, a čini se da je, pored kvalitetnog protoka lopte u napadu Žalgirisa, veliku ulogu u svemu tome odigrala loša defanziva crveno-belih.

Zatrpavao je Kinan Evans koš Crvene zvezde kao u svojim najboljim izdanjima, a pored toga je stigao da podeli i šest asistencija, čime je postao junak pobede Žalgirisa u Beogradu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Mnogo toga smo videli od izabranika Joanisa Sferopulosa, što dobro, što loše, a ovo su tri utiska nakon novog Zvezdinog poraza u Evroligi.

Jago dos Santos Aba liga Dragana Stjepanović

Heroj i tragičar - Jago dos Santos

Možda i najbolje izdanje od dolaska na Mali Kalemegdan pružio je brazilski organizator igre, ali se čini da je kompletan utisak pokvario nesportskom greškom u finišu meča, koja je možda praktično i rešila pitanje pobednika na istoj.

Briljirao je Jago dos Santos tokom većeg dela meča, što se može videti po monstruoznoj statistici i dabl-dabl učinku koga se ne bi postidele ni najveće NBA zvezde - 21 poen i čak 14 asistencija zabeležio je omaleni plejmejker Crvene zvezde.

Tokom meča je radio na parketu sve ono što treba da radi jedan lider i neko ko je imao ulogu da "uskoči" u patike Miloša Teodosiać, koje su možda i najteže za nositi u celoj Evropi.

Uspeo je da to iznese omaleni Jago tokom većeg dela meča, pogađao je izuzetno bitne šuteve u momentima kada Crvena zvezda nije imala ideju, razigravao je svoje visoke igrače i tako pravio prednost - sve je bilo savršeno sve do samog finiša.

Senku na sve to bacila je nesportska greška nad Tomašom Dimšom u samom finišu duela, nakon koje je Žalgiris uspeo da reši pitanje pobednika i dođe do velike pobede u Beogradu.

Detalj sa meča Crvena zvezda - Žalgiris Marko Metlaš
 

(Ponovo) se nešto dešava sa odbranom

Kao što smo napomenuli na samom početku teksta - nije za očekivati da Žalgiris na gostovanju kao što je Beograd, bili to Crvena zvezda ili Partizan, meč završi sa ogromnih 93 poena na svom kontu.

Da, možemo reći da je sve išlo od ruke litvanskim košarkašima tokom većeg dela meča u najvećoj srpskoj dvorani, ali je definitivno da nešto postoji i u Zvezdinoj odbrani što je gostujućim igračima otvaralo prostor i otvorene šuteve.

Odbrana je konstantno pucala na udvajanjima Ulanovasa, Maneka ili nekog od ostalih visokih igrača Žalgirisa, koji su uspeli da pravovremenim dodavanjima uposle svoje šutere, koji bi iz nekoliko ekstra paseva došli do samog čoveka i otvorenog pogleda. To je bila cela definicija.

To je nešto na šta će Sferopulosova ekipa morati da obrati pažnju u nastavku sezone, na svim frontovima, jer ako evroligaško sidro polako, ali sigurno, biva sve dalje - na neke druge stvari se fokus mora skloniti.

Zvezda - Žalgiris Marko Metlaš
 

Šta dalje za Zvezdu?

Nakon 26 odigranih kola u Evroligi, na osam rundi do kraja, Crvena zvezda se nalazi na 16. poziciji elitnog evropskog takmičenja, sa skorom od deset pobeda i čak 16 poraza, čime se nalazi tik iznad Asvela i Albe.

Rezultati se nikako nisu poklopili crveno-belima, pošto su, pored Žalgirisa, trijumfe ostvarili svi direktni konkurenti - Bajern, Anadolu Efes i Olimpija iz Milana.

Crvena zvezda je time dodatno izgubila korak u trci za plasman među deset najboljih ekipa Evrolige, pošto im to mesto u ovom trenutku beži čak tri pobede, te je jasno da bi Sferopulosovoj ekipi bila potrebna naučna fantastika da se nakon ovoga podigne i dođe do plasmana u plej-in.

Za tako nešto joj je potrebno da verovatno dobije gotovo sve utakmice do kraja takmičenja u eliti, a sudeći po ovome što smo imali prilike da vidimo u petak uveče - to nije nimalo realan scenario.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading