MILAN MAČVAN ZA SPORT ALO: Očekujem da za OI svi budu voljni da pomognu, Partizan i Zvezda mogu do uspeha u EL

08:00 | 26-02-2024

Košarka 0

Legendarni košarkaš govorio za naš portal o brojnim temama

MILAN MAČVAN ZA SPORT ALO: Očekujem da za OI svi budu voljni da pomognu, Partizan i Zvezda mogu do uspeha u EL
Alo

U javnosti ga nema toliko često, ali kad god se oglasi zaista ima šta da kaže. Bez previše floskula, uvijanja, stvari naziva pravim imenom. Zato smo morali da upitamo Milana Mačvana da li je raspoložen da pretresemo aktuelne košarkaške teme.

- Može, nije nikakav problem - glasio je odgovor posle uredno pružene ruke u znak pozdrava srebrnog na Olimpijskih igrama 2016. godine i Evropskom prvenstvu godinu dana kasnije.

Seli smo, uzeli diktafon u ruke (mada je to danas moderno na moblinim telefonima) i započeli priču za koju smo se dogovorili da sledeći put bude duža, zbog nedostatka vremena. A opet, dovoljnog da prođemo sve.

Otvorili smo razgovor aktuelnim "prozorima" i učinku reprezentacije koju čeka jako neugodno gostovanje u Tbilisiju (ponedeljak 18 časova). Iako ima selektor Svetislav Pešić veliki broj evroligaških igrača na raspolaganju, jasno je da su neophodni automatizmi u igri, koji dolaze uigravanjem i vremenom kojeg u ovom sistemu - nema.

- Neće biti lako, prozori su vrlo atipični, ali očekujem pobedu i u Tbilisiju. Treba se iz sezone uklopiti 12 igrača u kratkom periodu. Neki od njih sigurno nisu ni igrali zajedno. Verujem da će selektor to dobro uklopiti, da će momci opravdati poverenje i da će igra biti jednako dobra, dovoljna za plasman na Evropsko prvenstvo - otvorio je Mačvan razgovor za sport Alo.

Nije još puno ostalo do Pariza. Još oko pet meseci nas deli od Olimpijskih igara, gde će Srbija kao aktuelni vicešampion sveta imati ogromne ambicije. Priželjkujemo svi da odemo u najjačem sastavu predvođeni Nikolom Jokićem, ali smatra naš sagovornik da je još uvek rano pričati o tome.

- Olimpijske igre je najveće moguće takmičenje. Voleo bih da svi budu zdravi. Očekujem da će svi biti voljni i orni da pomognu. Vrlo je specifičan turnir. Ne bih rekao dug. I sam sam bio deo tima na OI 2016. godine, specifičan je. Sigurno je da imamo imperativ da prođemo grupu, a posle u nokaut fazi da ostvarimo dobar rezultat.

Nikola Jokić Marko Metlaš
 

Sigurno je da javnost u Srbiji očekuje dobre rezultate, odnosno medalju sa Olimpijskih igara. Pritisak je sigurno veliki, ali veruje Mačvan da će "orlovi" znati kako da se izbore sa time.

- Pritisak je sastavni deo sporta. Svako takmičenje nosi to breme. Ali, znam da su igrači navikli na to i ne verujem da bi tako nešto moglo da nam napravi problem.

Dotakli smo se sa legendarnim košarkašem i Evrolige. Partizan i Crvena zvezda nemaju, barem za sada, rezultate shodne očekivanjima. I jedni i drugi su vezali nekoliko poraza koji su im pokvarili inicijalne ambicije sa početka sezone da napadnu možda čak i fajnal-for. Veruje naš sagovornik da bi i to ipak moglo da se promeni.

- Zvezda i Partizan i dalje imaju šanse za plej-of. Evroliga je jako, jako teško takmičenje. Posebno ove godine kada su svi ujednačeni, osim Real Madrida. Želeo bih da i jedni i drugi vežu dobre rezultate i izbore plasman u plej-of ili barem plej-in.

Kada smo već bilo kod Evrolige, slaže se i Mačvan da je ova sezona još neizvesnija u odnosu na prethodnu, da su timovi jako blizu jedni drugima kvalitetom i da bi baš tu crno i crveno-beli trebali da traže šansu za dobre rezultate.

- To je pokazatelj da Evroliga dobija sve više i više na kvalitetu. Ekipe su izjednačene, čak ni budžeti nisu garant da ćete imati bolji rezultat nego prethodne sezone. Verujem da je to dobro za košarku i zato i kažem - Zvezda i Partizan mogu da naprave dobar rezultat u EL - zaključio je Mačvan za sport Alo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading