PEŠIĆEVE REČI KOJE ĆE IMATI ODJEKA: Državni projekat u ovoj zemlji je samo reprezentacija

21:22 | 12-03-2024

Košarka 0

Selektor Srbije govorio o brojnim temama u domaćoj i regionalnoj košarci.

Svetislav Pešić
KSS

Obično kada selektor Srbije Svetislav Pešić govori to poprimi veliki odjek u javnosti. Tako je bilo i ovog puta, a iskusni stručnjak je analizirao stvari u srpskoj košarci.

Za početak o važnosti ABA lige.

- ABA liga je bila važna. Nikada niko nije rekao da je ABA liga nešto što smeta košarci ili srpskoj košarci. Čak naprotiv. Ona je doprinela da se košarka na prostorima bivše Jugoslavije razvija i to apsolutno mislim da se slažemo. Međutim, sve je neka dijalektika, sve ide u drugom pravcu. Ja lično smatram da srpski klubovi, ako gledamo samo srpske klubove, ja ne govorim u njihovo ime, to moraju srpski klubovi da kažu svoj stav. Ja ga ne čujem. A oni treba da znaju, ti srpski klubovi da su oni zaduženi pre svega za razvoj košarke. Ne reprezentacije nego za ukupan razvoj košarke u Srbiji. To oni treba da kažu i oni bi trebali da se bore za to, a ne ja. Ja samo dajem inicijativu i svoja zapažanja - počeo je Pešić u emisiji "Sport light".

Ono što selektoru Srbije smeta je činjenica da u ABA ligi ne postoji ograničenje stranaca. Tako hipotetički može i neki srpski klub da igra sa čak 12 stranaca u timu.

-  Mi imamo situaciju, kakva je sada trenutno, a to već traje malo duže, ABA liga je jedina liga u Evropi kod koje je otvoreno tržište. Šta znači to? To znači da jedan tim u ABA ligi koji je učesnik može da igra sa 12 stranaca. Za razliku od svih ostalih nacionalnih liga sa kojima mi želimo da se takmičimo, ne samo na reprezentativnom planu nego i inače. To je Španija, to je Italija, to je Francuska, to je Turska, to je Grčka, to je Nemačka… Oni imaju sistem, to je pravilo 6+6, negde 7+5 ili 5+7 kako hoćete. Apsolutno niko nije protiv stranaca, pa ja sam radio godinama, više radio kao stranac u ovim državama nego u Srbiji. Ja sam još za Jugoslaviju, da se razumemo, ali živim u Srbiji, želim da se Srbija razvija, da ide dalje, gotovo je sa Jugoslavijom.

Svetislav Pešić Marko Metlaš
 

 

Smatra Pešić da bi za srpsku košarku bilo dobro da još neki naš klub igra u evropskim takmičenjima.

- Samo Zvezda i Partizan igraju Evropu, ali ostali ne igraju, ne postoji nikakva šansa. Moraš da se prijaviš. FMP je to probao, FIBA je to prihvatila, izvolite kroz kvalifikacije. Znači, FMP je napravio pokušaj da igra Evropu. Šta to znači - znači da želimo da se razvijamo. Igramo mi i ovde, ali hoćemo malo i u Evropu, da naši igrači stiču iskustvo, da publici malo priuštimo i druge ekipe. Toga nema.

Zalaže se selektor Srbije da naša zemlja dobije profesionalnu ligu.

- Sad ja pitam te koji treba da rešavaju budućnost, da donose odluke - šta vi čekate? Prvo, mi imamo ogromnu popularnost košarke, nikada veća popularnost košarke, ne zbog ovih 20.000 što dolaze na Partizan i Zvezdu nego inače, i zbog reprezentacije i zbog naših igrača koji godinama prave fantastične rezultate u inostranim klubovima ili u NBA. Kako to sada iskoristiti i pretočiti u kvalitet? Mora da postoji profesionalna liga, jedinstvena gde igraju i Zvezda i Partizan i svi klubovi. Za to postoje apsolutno svi uslovi. Pre svega sportski. Drugo, ja sam to rekao. Državni projekat u ovoj zemlji je samo reprezentacija, ne košarkaška nego sve reprezentacije i nacionalna liga. To je ono što će država sigirno i u budućem periodu da podržava. Da li u materijalnom smislu, pa i tako. Koliko, ja to ne znam. Mi imamo sve uslove da pravimo svoju ligu i da naših prvih šest klubova kao što se to dešava u Litvaniji koja je izašla iz VTB lige daleko pre rata u Ukrajini, formirala svoju ligu, njihove zajednica gradova su to podržele, pomagale. Oni imaju profesionalnu ligu. Iz te lige, pet ili šest klubova svake godine igraju internacionalna takmičenja i sigurno je da će se sve dalje razvijati - naglasio je Pešić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading