VLASNIK KLUBA PROGOVORIO Otkrio zbog čega je Denver izabrao Jokića umesto Nurkića

08:12 | 18-04-2024

Košarka 0

Vlasnik Denvera Džoš Kroenke objasnio je kako i zašto je Denver izabrao Nikolu Jokića ispred Jusufa Nurkića...

Nurkić i Jokić
AP Photo/Matt York

 

 

Nikola Jokić dominira u NBA ligi, blizu je osvajanja trećeg MVP priznanja, vodi Denver ka novoj tituli i čeka Lejkerse u plej-ofu. Da li bi išta od toga bilo da srpski centar nije dobio priliku da se odkaže 2015. godine? Ko zna. Kako i zašto je doneta odluka da on bude ispred Jusufa Nurkića, o tome je detaljno pričao vlasnik Nagetsa Džoš Kroenke.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Gostovao je u podkastu kod Majkla Portera juniora i opisao je kako je sve to izgledalo pre devet godina.

- Priča je veoma smešna, ako ti neko kaže da je znao tada, laže. Sećam se da sam sedeo sa Timom Konelijem i Arturasom Karnišovasom i da su mi rekli da ima jedan momak kog treba da pogledam. Rekli su mi da želi da ostane još godinu dana u Evropi. Mi smo hteli što više mladih igrača. Pitao sam ih zašto želi da ostane, objasnili su mi da je to najbolje za njegov razvoj. Pokazali su mi snimak, nosio je dres u nekoj roze boji, nije mogao da skoči uopšte, ali je hvatao loptu tako lako, bilo je vidljivo da mu je košarkaši IQ veći od svih. Došao je u leto 2015. godine. Moj otac ima sjajne priče iz tog perioda, da je Nikola bio u teretani sa svojom braćom. Promenio je dijetu, ishranu. Tada smo imali i Nurkića tu i nismo mogli da odlučimo šta da radimo sa njima dvojicom, obojica su bili talentovani centri sa odličnim veštinama - počeo je Kroenke. 

Nikola Jokić AP/Rick Bowmer
 

JOKIĆ NAPRAVIO ŽURKU Amerikanac otkrio detalje: Pili smo rakiju kod Nikole

U tom periodu Golden Stejt je bio dominantan.

- Liga je išla u tom smeru niže petorke, sa šuterima sa svih strana, bilo je još ekstremnije nego sad. Svi su preko noći hteli da budu Voriorsi. Nismo mogli da igramo sa Jokićem i Nurkićem u isto vreme. Imalo je to neke prednosti, ali je njima teško bilo da čuvaju protivničke igrače, posebno kada igraju sa četiri beka. Morali smo da stanemo, razmislimo i da donesemo odlku. Posle Nikoline prve sezone, počela je druga i shvatili smo tada da moramo da izaberemo. Obojica su startni centri.

Došlo je vreme za teške odluke.

- Jusufov ugovor bio je blizu isteka, analitičari su analizirali određene brojke, poređenja. Onda je stiglo to poređenje na osnovu određenih stvari. Na papiru je pisalo 'igrač A' i 'igrač B' i poređenje u njihovoj drugoj sezoni. Jedina razlika je to što je prvi igrač dve godine stariji. Mogli ste jasno da vidite da su brojke drugog igrača bolje u svim kategorijama. Rekao sam im tada 'Okej, pokušaću da pogodim i da kažem da je igrač B Nikola' i pitao sam ih da li je drugi igrač Nurkić ili neko drugi iz NBA lige. Odgovor je bio, to je Leri Bird. Aha..."

I, tako je izabran Jokić.

- Tada smo se svi pogledali... Kada pričaš sa ljubiteljima košarke, način na koji on igra, to se ne vidi golim oko. Kada gledaš neki duži period i kada vidiš kako utiče na igru, onda se sve vidi. To je bilo u prvoj nedelji decembra, rekao sam Timu tada da se nikada neću mešati u posao trenera i da neću birati ko igra, ko ne, ali da ako već moramo da biramo između njih dvojice, da stavi Nikolu u tim. Nekoliko večeri kasnije je Jokić zaigrao u startnoj petorci i nikada više nije izašao iz petorke - zaključio je Kroenke. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading