DAVIDOVAC HEROJ ZVEZDE Crveno-beli slavili u infarkt završnici i napravili prvi korak ka tituli

23:01 | 13-05-2024

Košarka 0

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su na svom parketu Partizan sa 85:82 u prvom meču finala Admiral Bet ABA lige

Davidovac

Druga utakmica na programu je u sredu, treća u nedelju, a eventualna četvrta 21.5, dok bi se majstorica igrala 25. maja.

Heroj Crvene zvezde je Dejan Davidovac koji je pogodio četiri slobodna bacanja u finišu i rešio pitanje pobednika.

Dosta nervozno su ušli u meč i jedni i drugi, bili stegnuti, što je rezultovalo greškama na obe strane parketa. Posebno nervozna bila je Zvezda, koja je u prvih šest minuta za tri poena šutirala 0/5, a slobodna bacanja 4/8.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ali, ulaskom Miloša Teodosića crveno-beli su zaigrali mnogo bolje. 

Prvo značajnije odvajanje Partizan je imao sredinom druge četvrtine kada je poveo 35:26. Međutim, Zvezda je momentalno odgovorila serijom 9-0 i dovela meč u egal – 35:35. Tako se i završilo prvo poluvreme 39:39.

metl Alo/ Marko Metlaš
 

 

Za razliku od prvog poluvremena, drugo je Zvezda mnogo bolje počela. Posle uvodnog vođstva Partizana 43:40 crveno-beli prave seriju 7-0 (Nedović četiri poena, Davidovac tri) i dolazi do 47:43. Nastavila je Zvezda da povećava razliku i dva i po minuta pre kraja treće četvrtine povela je 64:55. Međutim, kao što je Partizan prosuo svojih +9, tako je i Zvezda i crno-beli su sa dve trojke, Kevina Pantera i Džejlena Smita, smanjio na samo 64:61 pred poslednju četvrtinu.

Zaključno sa početkom četvrte četvrtine Partizan je seriju zaokružio na 10-0 i ponovo prešao u vođstvo – 65:64. I krenula je rezultatska klackalica. A onda je Jago dos Santos na dva minuta do kraja pogodio 2+1 i Zvezda je povela 81:78. Od tada čitavih minut i po niko nije uspeo da postigne koš. A onda je Kevin Panter sa linije slobodnih bacanja smanjio na 81:80 na 37.5 sekundi pre kraja.

Razlika između dva sata bila je 13 sekundi. Odgovornost za Zvezdu preuzeo je Nedović, promašio, ali su se za loptu borili Davidovac i Ledej. Dosuđena je mrtva lopta. Za loptu se izborio Davidovac, potom je i fauliran i 11 sekundi pre kraja išao na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je oba i Zvezda je povela 83:80. Odlučila se Zvezda za penal završnicu, pa je sedam sekundi pre kraja fauliran, do tada sjajni Naneli. Pogodio je oba bacanja i Zvezda je imala 83:82 sedam sekudi do kraja.

Lopta je došla ponovo do Davidovca koji je ponovo bio siguran sa linije penala. Do kraja su ostale četiri sekunde, Aleksa Avrmović je pokušao sa pola terena da izbori produžetak, ali nije uspeo, pa je Zvezda povela sa 1:0 u finalnoj seriji.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21)

Hala: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Saša Pukl, Milivoje Jovčić, Luka Kardum

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 14, Tompkins, Davidovac 12, Mitrović 14, Lazić 6, Bolomboj 6, Nedović 7, Gedraitis 6, Gilespi, Topić 2, Jago 18

Partizan: Smit 7, Ledej 4, Avramović 10, Panter 13, Smailagić 4, Naneli 27, Trifunović, Anđušić, Doužer 4, Ponjitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 5

Četvrta četvrtina:

Pogađa Davidovac oba bacanja. Avramović je pokušao sa pola terena, ali nije pogodio i Zvezda je dobila prvi meč u seriji!

Mitrović je faulirao Nanelija. Pogodio je oba - 83:82!

Posle podbacivanja Davidovac dolazi do lopte, Ledej ga je faulirao. Pogodio je oba, Zvezda vodi 83:80 na 11, 6 sekundi do kraja. Obradović zove tajm-aut.

40. minut - Panter je pogodio oba bacanja. Do kraja još 37 sekundi, Zvezda ima +1 i napad. Neverovatno, sat je samo stao na 24,7 sekundi i 11 za napad, a igralo se još sigurno šest-sedam sekundi preko. Bar pet, svakako. Sada će sudije morati ručno da računaju koliko je vremena prošlo. Sat je stao usred Nedovićevog napada, dok još nije ni krenuo u pokušaj šuta sa poludistance preko Kabokla. 

39. minut - Kaboklo ne pogađa za tri. Teodosić gubi loptu, ali onda Naneli promašuje.

38. minut - Ponjitka siguran sa linije penala, na drugoj strani je precizan Nedović. Jago pogađa uz faul - 80:78. Siguran i sa liniej penala.

37. minut - Ovoga puta Kaboklo pogađa oba bacanja, a Teodosić je promašio isforsiran šut za tri. Jago pogađa oba bacanja, opet je nerešeno - 76:76 na tri minuta do kraja.

36. minut - Kaboklo polovičan sa linije za slobodna bacanja, nerešeno je - 74:74.

35. minut - Naneli pogađa oba bacanja, Partizan opet vodi - 71:73. Na iskustvo je Teodosić iznudio faul Kabokla. Imaće tri bacanja, pogodio je sva tri.

34. minut - Vraća trojku Džejms Naneli. Jago dolazi do lakih poena. Još jedna trojka Nanelija koji ima 23 poena.

33. minut - Rampa Bolomboja, Jago trči kontru i pronalazi Lazića samog u korneru koji pogađa trojku, Zvezda vodi 69:65. Idemo na tajm-aut.

32. minut - Prvo Teodosić ne pogađa trojku, a onda ni Jago posle ofanzivnog skoka. Kaboklo donosi prednost Partizanu, serija 10:0 crno-belih. Bolomboj pogađa jednom rukom iz ne tako lake pozicije, njegov prvi koš iz igre.

31. minut - Lazić ne pogađa posle prodora, na drugoj strani je precizan Smit.

Treća četvrtina:

30. minut - Tešku trojku je pogodio Smit i vrlo brzo vratio Partizan u igru. Kraj treće četvrtine, Zvezda vodi 64:61.

29. minut - Trojka Miloša Teodosića za +9! Vraća trojku Kevin Panter.

 

 

28. minut - Mitrović zakucava posle asistencije Teodosića - 59:53. Smit pogađa za dva iz driblinga.

27. minut - Ovoga puta Mitrović pogađa oba bacanja, najveća prednost Zvezde + 7. I Ledej pogađa oba bacanja. Nikola Topić se povredio, izgleda da je reč o težoj povredi, pošto je iznet sa terena. Pao je Nikola Topić na parket i odmah su dotrčali ljudi iz medicinskog tima oko njega, reč je o povredi kolena.

26. minut - Fenomenalni Mitrović pogađa uz faul, ali nije pogodio dodatno slobodno bacanje. Odlična odbrana Zvezde.

25. minut - Smailagić poentira posle promašaja Nanelija. Gedraitis pogađa jedno od dva bacanja.

24. minut - Jago pogađa oba penala. Naneli polovičan sa penala.

23. minut - Razigrao se Nedović, a onda Davidovac pogađa vrlo važnu trojku. Kaminski posle ofanzivnog skoka dolazi do poena.

 

 

22. minut - Nedović gazi aut liniju, Naneli pogađa za dva, Partizan vodi 43:40. Nedović je baš u kontra ritmu, promašuje otvoren šut za tri, ali se onda iskupio kada je pogodio posle čeonog auta.

21. minut - Dobra odbrana Zvezde na startu drugog poluvremena. Nastavljaju se muke za Zvezdu sa linije slobodnih bacanja, Nedović je polovičan. Kaminski pogađa oba bacanja.

Druga četvrtina:

20. minut - Davidovac pogađa u kontri. Ledej pogađa za dva, nerešeno je.

19. minut - Jago trči u tranzicji, Avramović ga je faulirao. Brazilac je pogodio oba penala i opet je nerešeno.

18. minut - Sjajan potez Nanelija koji je sa 11 pena najefikasniji.

17. minut - Jago donosi izjednačenje Zvezdi - 35:35. Obradović zove tajm-aut.

16. minut - Baš se muči Zvezda sa linije za slobodna bacanja, Gedraitis je polovičan. Pukla je odbrana Partizana i Jago to kažnjava.

15. minut - Trojka Nanelija posle ofanzivnog skoka. Ovoga puta Teodosić ne uspeva da vrati. Trojku je pogodio Branko Lazić.

14. minut - Avramović veoma raspoložen, već ima sedam poena. Smitov treći faul, što je veliki problem za Partizan. Trojka Avramovića, uzvraća Teodosić istom merom.

13. minut - Avramović je prevario Topića i pogodio uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje. Sjajna akcija Zvezde i poeni Topića.

 

 

12. minut - Luka Mitrović se sjajno snalazi i pogađa uz prekršaj Smita. Nije pogodio dodatno bacanje.

11. minut - Ledej promašuje oba bacanja. Tompkins ne pogađa za tri, a Avramović dolazi do lakih poena.

Prva četvrtina:

10. minut - Trojka Nanelija, a onda i dvojka Pantera. Partizan vodi 20:17 posle prve četvrtine.

9. minut - Panter pogađa dugu dvojku preko Topića. Laki poeni Mitrovića posle asistencije Teodosića.

8. minut - Panter poentira sa polu-distance. I Luka Mitrović polovičan sa linije penala. Davidovac pogađa trojku posle pasa Topića.

 

 

7. minut - Odličan prodor Jaga koji je fauliran, ali promašuje oba bacanja. Evo prve trojke za Zvezdu, pogodio je ko drugi do Milioš Teodosić.

6. minut - Bolomboj polovičan sa linije penala. Ledej nije uspeo da pogodi. Gedraitis takođe pogađa samo jedno bacanje. Smailagić poentira posle ofanzivnog skoka.

5. minut - Serija promašaja košarkaša Partizana. Sjajan pas Nedovića za Bolomboja koji ne uspeva da zakuca, pošto ga je faulirao Kaminski. Idemo na prvi tajm-aut.

4. minut - Gedraitis ovoga puta pogađa za dva i to uz pomoć table.

3. minut - Panter pogađa oba penala, Lazić ne pogađa otvorenu trojku, na drugoj strani laki poeni za Doužera. Gedraitis ne pogađa za tri.

2. minut - Bolomboj siguran sa linije penala - 2:2. Odličan pas Kaminskog za Nanelija koji ostaje sam na šutu za tri i pogađa. Jago se lepo snalazi i upisuje se u strelce.

1. minut - Kaminski je izblokirao Bolomboja u prvom napadu. Doužer postiže prve poene na utakmici.

20.25 - Navijači Zvezde dozivaju Željka Obradovića pesmom “Izađi mala”

20.00 - Grmi “Pionir”: Navijači Zvezde zapevali 40 minuta pre početka derbija

19.41 - Ogroman red ispred Pionira: Spreman video bim pred prvi mec Zvezde i Partizana.

19.35 - Zvezda je na putu do finala pobedila Studentski centar i Megu sa po 2:0, dok je Partizan bio bolji od Igokee (2:0) i Budućnosti (2:1).

19.30 - Navijači su dobili obaveštenje pred meč.

Delije Alo/M.M.
 

 

18.30 - Zanimljivo da je Zvezda poslednji put na svom terenu derbi ABA lige izgubila u aprilu 2015. godine.

18.29 - Iako serija još nije počela, već je krenuo rat saopštenjima.

Zvezda - Partizan Marko Metlaš
 

 

18.28 - Ove sezone su se večiti rivali sastali pet puta i Zvezda vodi 3:2 u pobedama.

18.26 - Zvezda je regularni deo sezone završila na prvom mestu, pa tako ima prednost domaćeg terena.

18.25 - Dobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen prvoj utakmici finala Admiral Bet ABA lige u kojoj se sastaju Crvena zvezda i Partizan. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz dvorane "Aleksandar Nikolić".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading