OVAJ DRIM TIM JAČI JE OD ONOG IZ 1992. GODINE Svetislav Pešić najavio žestoku borbu u Parizu: Svaka medalja je kao zlatna

18:52 | 24-06-2024

Košarka 0

Košarkaši Srbije započinju pripreme pred Olimpijske igre, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

ata

Tim povodom je organizovana i konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio selektor Svetislav Pešić.

Pored Pešića novinarima su se obratili i kapiten Bogdan Bogdanović, kao i predsednik KSS Predrag Danilović.

Konferencija je počela minutom ćutanja povodom smrti Dragana Kapičića.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U "Kraun plazu" je stigao i Nikola Jokić.

Umesto Vladimira Lučića Pešić je pozvao Aleksu Radanova. Selektor je između ostalog izjavio i da je ovaj tim Amerike jači od onog čuvenog iz 1992. godine. Poručio je da i će svaka medalja biti kao zlatna.

Ceo tok konfrencije mogli ste da pratite u našem lajv blogu.

Predrag Danilović

KSS Alo
 

 

- Konferencije počinjemo tužnom vešću, kao što znate. Što se tiče Olimpijskih igara, KSS predstavlja tri reprezentacije. Kao što sam i do sada govorio, uloga KSS u svemu tome jeste da sve te selekcije, da svi imaju odlične uslove. Svako treba da odradi svoj posao. Kada je to bilo, uvek smo imali dobar rezultat. Želim im da budu zdravi. Odlični momci, svi znamo kakve kvalitete imaju. Ako Bog da, da se vratimo sa dobrim rezultatom.

Svetislav Pešić

- Malo nas je zatekla vest da smo izgubili Kaponju. Ogromna tuga za nas koji smo ga lično poznavali. Ja lično, baš me je to potreslo. Sa druge strane, život ide dalje. Želim da čestitam odbojkaškoj reprezentaciji koja se plasirala na OI i da poželimo sreću fudbalerima na Evropskom prvenstvu. Što se nas tiče, mi zvanično počinjemo pripreme za OI iak već nedelju nada, doduše individualno, smo aktivni. Što se tiča plana priprema, započinjemo od večeras.

- Možda organizujemo još neku utakmicu. Potrebna nam je, ali teško jer sve reprezentacije koje bi došle u obzir imaju kvalifikacione utakmice. To su 24 ekipe koji bi mogli da budu potencijalni protivnici u pripremama. To je to što se tiče priprema. Što se tiče ekipe, umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu, mi smo pozvali Radanova koji je u našem programu tri godine. Sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo da vidimo kako ide.

Bogdan Bogdanović

- Pre svega saučešće porodici Kapičić. Legenda naše košarke, vidite da nam je svima teško."

- Hvala i vama što ste došli u ovolikom broju da nas podržite pred OI, sami znate da je Olimpijada sam vrhunac sporta i drago mi je da i dalje imamo vašu podršku. Drago mi je da vas vidim u ovom broju, što se tiče saigrača i ekipe, spremni smo za rad, spremni smo za prvenstvo, pričam mentalno, nego fizički, to je Kari zadužen za to. Nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao da poželim.

Na pripremama u Staroj Pazovi će biti do 11. jula, a za to vreme će odigrati dve pripremne utakmice zatvorenog tipa u beogradskoj Areni.

Bogdanović o odnosu prema reprezentaciji

- Svako takmičenje je za sebe teško i novo je iskustvo. Nikada nisam gledao onako daleko unapred, nego sam išao dan za danom. Tako pristupam i ovom letu. Mislim da kao i svako leto treba da počnemo od tog stvaranja hemije, unutrašnjeg druženja, da budemo srećni što smo tu, da budemo zadovoljni društvom koje imamo i mislim da ne treba da se opterećujemo drugim stvarima.

Nikola Jović se odazvao pozivu Srbije u specijalnim kolicima i sa čizmom na nozi

Pešić o povredi Jovića

- Nikola je u procesu rehabilitacije, terapije. Za sada je sve dobro. Nadamo se da će ovaj period od sedam dana da mu posluži da se priključi ekipi.

Pešić o očekivanjima na OI

- Mi uvek polazimo od realnih ciljeva koje postavljas pred ekipu. I realni ciljevi su teško ostvarivi. Mi se nalazimo u procesu, na njegovom početku, da pripremimo ekipu za ono što je očekuje. Ja sam tu da dopunim Bogdana. Olimpijski turnir nikada do sada nije bio jači. Od 12 ekipa, koliko je učesnika, samo dva, možda, samo Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije to tako izgledalo. Biće to izazovan turnir, vrlo kratak. Ako bude kako mi to želimo, biće šest utakmica. Svih 10 su za mene kandidati za medalje. Što se nas tiče, iako ste vi već postavili ciljeve ja ne moram. Mi imamo neke druge prioritete. Za nas bi svaka medalja bila zlatna. Da nadopunim opet Bogdana, hemija je najvažniji deo u ovom procesu u kom se mi nalazimo. Prioritet je na tome, a nakon toga, rezultat ne zavisi samo od nas. To je apsolutna posvećenost, izvršavanje zadataka, sve zavisi od stručnog štaba i svih u procesu do početka OI.

Pripreme su kratke, ali najbitnije je zdravlje

Najmanji broj dana za pripreme za OI, ali šta sad, ni ostali nemaju više nego mi. Uvek želiš malo više, nešto što ti nedostaje, opet da se nadovežem na Bogdana, najvažnije je ipak zdravlje, moramo da budemo fizički spremni. Da se ne ponavljam. Talenta imamo, kvaliteta, imamo iskusnog trenera i to kada se poveže je fantastična kombinacija koja daje rezultat. Moramo da budemo zdravi. Prošle godine na pripremama nismo bili zdravi, ali zahvaljujući hemiji smo prevazilazili sve to. Nadam se da će nas povrede prevazići, da će Jović biti spreman, svaki član ekipe je važan. Ja sam to danas podelio sa igračima, mi jesmo igrali dobru košarku u Manili, zato što je klupa radila. Imali smo fantastičnu podršku igrača sa klupe, navijača, ko je bio tamo u Manili, on je to doživeo. Potrebna nam je klupa, ko će da radi na terenu, na klupi i onda se diže samopouzdanje i sve prepreke koje naiđu tokom utakmice. 

Pešić o Amerikancima

- Ne bavimo se Amerikom, tačnije moji igrači se ne bave njima, ali ovaj tim je jači od drim-tima iz Barselone. Tada nije moglo da se veruje da takvi igrači postoje. To je bilo 1992. godine, a sada je 2024. Košarka je jedan od sportova koji je najviše napredovao. Ova njihova ekipa je jača od onog iz Barselone. Tada se niko nije pripremao za njih, već samo da se slikaju sa njima, a sada je drugačije i svi će se spremati za njih.

Bogdanović o boravku na hipodromu u Somboru sa Jokićem

- Prvi put sam bio tamo i te konjske trke su stvarno zanimljive. Nisam znao da je Joka toliko investiran. Nije sve samo pijančenje, ima i nekih dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija.

Pešić o Kaliniću i Joviću

Naravno, sa moje strane, pretpostavljam i sa strane predsednika i saveza, njima se odaje priznanje za sve što su uradili za reprezentaciju. Dođe vreme kada, iz različitih razloga, prioriteti su drugi. Dolaze i godine i povrede. Ono što sam ranije pokušavao da objasnim. Nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju... Kada si odgovoran prema sebi, preuzimas odgovornost i za druge. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima, onda ne dolaziš. Onda je uvek bolje da napraviš pauzu ili da se povučeš. Ako je to uopšte bitno, odajem im priznanje.

Kraj konferencije

Prva provera je protiv Holandije 5. jula, a dva dana kasnije sledi utakmica protiv Turske.

Orlovi se potom sele u Lion, gde imaju zakazan duel sa Francuskom 12. jula. Iz Francuske idu u Abu Dabi, gde će se sastati sa Australijom 16. jula i 17. sa SAD-om.

Stigao je i Nikola Jokić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading