TAJ PROTIVNIK NAM JE KLJUČAN Prvi Pešićev raport od početka priprema: Nikola radi po specijalnom programu

21:05 | 04-07-2024

Košarka 0

Do početka OI ostale su još tri nedelje

kari
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Selektor Srbije Svetislav Pešić izneo je utiske posle prve sedmice priprema pred Olimpijske igre u Parizu u Kući fudbala u Staroj Pazovi.

- Pripreme se za ovako zahtevan olimpijski turnir drugačije su nego za svetska prvenstva. Pre svega, zato što je većina učesnika tek nedavno završila veoma zahtevnu sezonu koja je trajala od septembra. Trenerskom i medicinskom osoblju nije lako, izazovno je, ali je igračima, naravno, najteže - počeo je Pešić.

Za turnir u Lilu i Parizu je naglasio da predstavljaju veliki izazov, kao i svaki olimpijski.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Videćemo kad bude prošao ovaj kamp, odnosno kako će ići dalje. Pripreme se ne završavaju ovde, putovaćemo na prijateljske utakmice u Francusku, pa u Abu Dabi… Moramo da nastavimo da radimo i treniramo, kao i da unapređujemo našu igru i individualne forme igrača - dodao je popularni Kari.

Izneo je selektor zdravstveni bilten reprezentativaca, s posebnim osvrtom na Nikolu Jovića.

- Moramo da budemo sa medicinskim ‘stafom’ i da budemo veoma pažljivi jer ne bi smelo da dođe do povreda. To bi nas izbacilo iz ritma. Nikola je počeo da radi po specijalnom programu pre tri dana. On je mlad dečko, pokazuje dobar odnos prema svemu. Moramo da budemo pažljivi, da ga ne ubacujemo prerano u naporne okolnosti.

kss KSS
 

 

Pešić je govorio i o značaju sedmične izolacije igrača.

- Pripreme reprezentacije apsolutno se razlikuju od onih u klubovima. Pozvani igrači dolaze iz različitih organizacija, samim tim i sa različitim navikama. Svaki klub ima različite dnevne programe i broj treninga. Zato je važno da budu sami sa sobom i da se upoznaju sa saigračima kako bi se brže adaptirali. Zato smo izašli malo van Beograda da ne bismo imali obaveze sem treninga.

Naredne sedmice, Srbija će putovati na prijateljske utakmice, posle čega bi selekcija Japana trebalo da gostuje u Beogradu.

- Prethodnih godina smo imali veći izbor protivnika i termina. Sad je to zavisilo od toga ko je kad slobodan. Naravno, prva utakmica protiv Francuske na njihovom terenu nije najbolje rešenje, ali je bolje igrati nego propustiti utakmicu. Po meni, oni su kandidati za zlatnu medalju sa Kanađanima i Amerikancima. Biće to zahtevna utakmica. Naravno, gledamo da pobeđujemo i u pripremnom periodu, tako se popravlja atmosfera i samopouzdanje igrača. Posle toga idemo u Abu Dabi, gde ćemo igrati sa Australijom i Amerikancima. To su dve izazovne, ne teške utakmice. Nijedna utakmica u pripremnom periodu nije teška, samo može da pomogne, da igrači osete kako telo funkcioniše. Opet, trening je trening, a utakmica je utakmica.

Pešić tvrdi da nije previše posvećen praćenju kvalifikacionih turnira. Fokus je na reprezentativcima. Ipak, pratiće turnir u Portoriku.

- Ta grupa mi je zanimljiva jer je pobednik tog turnira u našoj grupi. To bi mogli da budu Italija, Litvanija i Portoriko. Svi imaju šansu. Portoriko možda nema kvalitet kao druge dve pomenute selekcije, ali igraju kod kuće. Neizvestan je turnir. Videćemo, biće veoma važna utakmica protiv pobednika tog turnira. Ako budemo drugi, možda ćemo u četvrtfinalu i, ako Bog da, u polufinalnu, izbegnemo Amerikance.

Za kraj je odgovorio na pitanja o konačnom spisku igrača, kao i o tome šta može da očekuje od završnog turnira u Francuskoj.

- Zavisiće dosta od trećeg protivnika u grupi. To je i za mene važno. Teško da tu mogu da kažem nešto, a da nije već poznato. Mi 24. ujutru idemo za Lil. Voleo bih da se ranije to sazna, ali nećemo još da odredimo 12 igrača. Puno će sve da zavisi od nepoznatog protivnika u grupi. Navijači i mediji su fokusirani na utakmicu protiv Amerikanaca, ja nisam. Već sam rekao da je ovo najjači olimpijski turnir u istoriji, 10 od 12 zemalja pretenduje na osvajanje medalja. Olimpijske igre nisu za nas samo za učešće, već i za osvajanje odličja. Bilo koja medalja je za nas kao zlatna - podvukao je Pešić u intervjuu za KSS.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading