PARTIZAN JE MORAO DA MENJA TIM Čuveni Gagi Nikolić za sport.alo: Očekujem napredak u sledećoj sezoni

21:42 | 18-08-2024

Košarka 0

Poznati stručnjak je za naš portal dao komentar u vezi sa dešavanjima u svetu košarke.

aba

Piše: Đorđe Miljanić

Naišli smo na poprilično miran period kada je sport u pitanju, što je i normalno pošto smo naišli na prelaz iz reprezentativnih u klupska takmičenja. 

Što se košarke tiče, u centru pažnje je i dalje osvajanje bronzane medalje reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama, mlađe kategorije su takođe došle do odličja na prvenstvima, dok se Partizan i Crvena zvezda polako pripremaju za novu sezonu.

OSTOJA MIJAILOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA SPORT.ALO Partizan sprema još jedan spektakl na otvorenom, ovo su detalji

U vezi sa spomenutim stvarima, sport.alo je kontaktirao čuvenog trenera Dragana Nikolića, koji trenutno boravi u Bukureštu, gde sa klupe predvodi tamošnji Dinamo. Popularni Gagi je tako za naš portal dao svoj komentar na sve što se događa u svetu "igre pod obručima".

Komentar na nastup reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama

- Drago mi je što sam se na jednoj velikoj televiziji pokazao kao dobar prognozer, pošto sam rekao da će postolje biti zauzeto i da će na njemu biti tri reprezentacije: Amerika, Francuska i Srbija. Da su oni favoriti, uz dužno poštovanje ostalim reprezentacijama. Očekivalo se mnogo više od Kanade, Australija je bila blizu da napravi veliko iznenađenje protiv nas, ali na sreću nisu uspeli, Nemačka je do poslednje dve utakmice dobro izgledala, ali je realno bilo da ove tri reprezentacije podele medalje, s tim što moram da kažem da, apsolutno bi bilo zasluženo da su prvo i treće mesto mogla da se zamene u odnosu na polufinala. Bili smo bolji od Amerike, izgubili smo, jeste, bilo je naših grešaka, ali je bilo i mnogo sudijskih grešaka. Žalićemo dugo za time, ali svakako, medalja je nešto što smo svi očekivali i ona se desila. Samim tim, možemo da kažemo da su Olimpijske igre što se tiče košarkaškog tima, bile uspešne za nas.

Komentar na uspeh mlađih kategorija reprezentacije Srbije

- Važno je da se popravi neka naša slika mlađih kategorija, jer godinama unazad su bila jako neuspešna takmičenja mlađih kategorija. Osvojenja je samo jedna zlatna medalja u poslednjih nekoliko godina, računajući i ovo leto. Kao neko ko dugo radi u inostranstvu, imam veoma visoko mišljenje o srpskoj košarci i smatram da smo mi jedna supervelesila, jedna košarkaška imperija i svakoj generaciji našoj pripadaju medalje. Kažem, minimum medalje. Mnogo je malo bilo zlatnih, priča se o dve osvojene, a ja pitam gde su i koliko se medalja nije osvojilo. Tu pod hitno moraju da se promeni stanje. Sada je idealna prilika da se podvuče crta, da se bude veoma oprezan, dobar je momentum po našu košarku, ali sada moraju da se donose samo dobre odluke. Videćemo šta će biti u budućnosti. Svi se dižu, pogotovo afričke reprezentacije, što za mene nije veliko iznenađenje. Ne bih voleo da se dovedemo u poziciju fudbala, ne želim da se s time poredimo. Momenat je da budemo mudri, da se donesu najbolje moguće odluke. Mnogo se ulaže u našu košarku i vreme je da se ta ulaganja iskoriste. Redovno gubimo od Španije i Francuske, koje jesu košarkaške sile, ali moram da podsetim da su oni učili košarku od nas, mnogo toga su prepisali, preuzeli su neke sisteme i platforme od nas i u mlađim kategorijama nas uglavnom uvek pobeđuju.

Komentar na prelazni rok Partizana

- Ja sam samo košarkaški trener, nemam kapacitete da vodim klub, nisam ni neko ko treba da komentariše Željka Obradovića, uz dužno poštovanje i još jednom zahvalnost, imao sam tu čast i blagodet da jedan deo prošle sezone provedem na treninzima Partizana. Kažem, veoma sam zahvalan KK Partizan, a posebno Željku Obradoviću na prijemu i prilici da učim od najboljeg trenera u svetu košarke. Mislim da će Partizan da izgleda mnogo bolje, promenjen je tim, s punim pravom. Očigledno je da je Partizanova strategija posle neuspešne sezone bila da sve poverenje ide treneru, očigledno je da su igrači bili ti na koje se na neki način uperio prst za neuspeh. Retko se dešava u košarci da se promeni ceo tim, ali je Partizan napravio jedan moćan i jak sastav i očekujem da mnogo više ove sezone uradi i da bude bolje plasiran i u Evroligi i u ABA ligi u odnosu na prošlu sezonu. Dodao bih da domaćim igračima koji su nastupali u Partizanu lično želim puno sreće u daljoj karijeri i da pokažu da imaju potencijal. 

Komentar na prelazni rok Crvene zvezde

- Pojačali su se, vratio se Kalinić, zadržani su najvažniji igrači, pre svega mislim da domaće igrače koji su na najbolji mogući način izneli završnicu ABA lige. Zvezda jeste kiksala prošle sezone u Evroligi, ali očekujem bolji rezultat u sledećoj sezoni. Jasno je bilo da će se ostaviti Bolomboj, koji je prema mom mišljenju bio najbolji stranac u Zvezdi, pa Jago i na kraju Gedraitis. Uz pojačanja koja je dovela i Zvezda je napravila respektabilan tim i očekujem da napravi bolji rezultat u Evroligi, tj. da se plasira u Top 8 fazu, što bi jednom morala da uradi, pošto to sebi postavlja kao glavni cilj na početku sezone.

Komentar na Dinamo Bukurešt

- U gradu sam koji je zaista metropola. Rođeni sam Beograđanin i mogu da kažem da je Bukurešt jedna velika evropska metropola. Slični smo narodi, pravoslavna braća i narod je koji voli naš narod. Da ne ulazim u politiku, znamo kakva su njihova opredeljenja ka našoj zemlji. Srbi su dobrodošli i u Rumuniju i u rumunsku košarku. Mnogo je igrača iz naše zemlje i sa naših prostora. Što se tiče Dinama, to je jedan veliki klub. Znate da je jedan od najvećih sportskih brendova na Balkanu. Nažalost u fudbalu, kao neko ko ne krije da je partizanovac, pamtim onu utakmicu iz 1990. godine i četvrtfinale Kupa pobednika kupova i eliminaciju Partizana od Dinama iz Bukurešta. Moj košarkaški klub je 22 puta bio prvak Rumunije, što je rekord. Međutim, već više od dve decenije je jedna suša. Prošle godine je nekako uspeo da uđe u plej-of, ove godine je malo veća ambicija, da se napravi za početak korak više. Značajno smo se pojačali, doveo sam tri igrača poznata na našim prostorima, nekoliko Amerikanaca i Rumuna i mislim da imamo tim koji može da ostvari željeni rezultat. Takođe, Dinamo igra jedno evropsko takmičenje, u teškoj smo grupi sa Bambergom, Baken Bersima i Legijom, ali, kažem, ovo će biti jedan lep izazov i očekujem mnogo od sledeće sezone. Već sam se navikao na život u Bukureštu, na pripreme ćemo da idemo u Srbiju, na Zlatibor, posle toga slede i prijateljske utakmice. Počinje jedna duga sezona, pa ćemo videti na šta će to izaći.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading