NOVAKOV POSLEDNJI PLES Đoković skida "kletvu" i napada olimpijsko zlato

07:00 | 26-07-2024

OI24 0

“Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, a još čudnije kako često baš to malo nedostaje”, rekao je nobelovac Ivo Andrić. Upravo to malo nedostaje Novaku Đokoviću da zaokruži najveću priču srpskog sporta.

Novak

 

Novak Đoković je osvojio rekordna 24 grend slem trofeja (svaki barem po tri puta), ima najviše masters titula (40), 428 nedelja je proveo na prvom mestu ATP liste, predvodio je Srbiju do titule na Dejvis i ATP kupu. Zbog svih ovih, ali i brojnih drugih rekorda poneo je epitet najboljeg tenisera svih vremena.

Ipak, čak i njemu nešto nedostaje, a to je Olimpijsko zlato koje mu nekako uvek izmiče. Ne izdvaja Novaka od drugih tenisera snažan servis, razoran bekhend ili forhend, već mentalna snaga. Na svim turnirima Đoković deluje kao mašina, ali se na najvećem sportskom događaju pretvara u čoveka sa slabostima. I upravo zbog toga je gubio mečeve na Olimpijskim igrama.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Često ističe kako najviše voli da igra za svoju zemlju, da ti dueli za njega imaju poseban značaj. Međutim, gotovo po pravilu bi mu se dešavalo da "izgori" u prevelikoj želji. GOAT je postao zato što je najbolji pod pritiskom, ali sa pritiskom igranja za Srbiju teško izlazi na kraj. Nekako bi ga on uvek paralisao i gubio bi dobijene mečeve.

Jedan od razloga zašto Novak ne pokaže najbolji tenis na Olimpijskim igrama leži i u činjenici što odstupa od uobičajene rutine. Na drugim turnirima, naročito grend slemovima, Đoković se izoluje i uz njega budu samo članovi njegovog tima i porodica. Sav fokus se stavlja isključivo na teren i što bolju pripremu za naredni meč. Na Olimpijskim igrama to nije slučaj. On je najveća zvezda i brojni sportisti žele da se slikaju sa njim, da razmene iskustva, da dobiju savet od njega... Ma koliko mu to laskalo, tako ipak troši energiju, gubi koncentraciju.

Novak EPA-EFE/TOLGA AKMEN
 

 

Đoković će u Parizu peti put nastupiti na Olimpijskim igrama. Na prethdona četiri učešća osvojio je samo jednu medalju i to bronzanu, 2008. godine u Pekingu kada je pobedio Amerikanca Džejmsa Blejka. Prethodno je Novak doživeo bolan poraz u polufinalu od Rafaela Nadala. Tada je na meč lopti za Španca poslao smeč u aut. Upravo od tada, smeč je Đokovićev daleko najlošiji udarac.

Četiri godine kasnije, na Igrama u Londonu, Novak je ponovo poklekao u polufinalu. Ovoga puta koban po srpskog tenisera bio je Endi Marej. Za razliku od Pekinga, u prestonici Velike Britanije nije se utešio trećim mestom, pošto ga je savladao Huan Martin del Potro.

Argentinac je Đokovića srušio i u Rio de Žaneiru. Novak je u Brazil stigao kao apsolutni favorit. Bilo je to 2016. godine kada je napokon osvojio Rolan Garos i čekalo se još samo to zlato. Postojala je bojazan da bi već u prvoj rundi mogao da zaigra protiv Argentinca, jer je Del Potro pao na ATP listi usled velike pauze. Sumorne slutnje su se obistinile i žreb ih je spojio već na startu. Argentinski teniser je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri i porazio je Srbina u dva taj-brejka. Kao nikada do tada, Đoković se rasplakao, emocije su ga potpuno slomile. Svi su ga već videli sa zlatom oko vrata, ali je on eliminisan u prvom kolu. Izvinjavao se Novak naciji i obećao da će iz poraza izaći jači, te da će napasti najsjajnije odličje u Tokiju.

I ponovo se sve odvijalo po idealnom scenariju po njega. Bio je na vrhuncu forme te 2021. godine, igralo se na betonu, njegovoj omiljenoj podlozi, u uslovima koji njemu savršeno odgovoraju. Bez većih problema je stigao do polufinala i tu opet stao. Imao je set i brejk prednosti protiv Aleksandera Zvereva, ali je usledio kolaps. Đoković se potpuno ugasio, igra mu se raspala i Nemac je ušao u finale, a kasnije osvojio titulu pobedivši Karena Hačanova. Nije se Novak oporavio od tog poraza, pa je izgubio i meč za treće mesto od Pabla Karenja Buste.

Ivana kao i Novak

Baš kao Novak Đoković i Ivana Španović će u Parizu imati poslednji olimpijski ples. Najbolja srpska atletičarka je takođe osvojila sve što se osvojiti može i nedostaje joj samo zlato sa najvećeg sportskog događaja. I ona kao Novak ima jednu bronzu, osvojenu na Igrama u Riju 2016. godine.

Sada će u Parizu napokon pokušati da "skine kletvu" i donese to toliko čekano zlato. Mnogo toga mu ovoga puta ne ide na ruku. Ove godine se Novak nalazi u jako lošoj formi, odigrao je tek jedno finale i to na Vimbldonu, nema ni pobedu nad Top 10 igračem. Na sve to, igra se na šljaci, podlozi koja Đokoviću najmanje odgovara.

Ipak, sve ovo može da bude pozitivno, pošto Đoković ovoga puta ne nosi to breme favorita i sa te strane će biti rasterećeniji. Još na početku sezone je istakao kako su mu apsolutni prioritet Olimpijske igre i da će učiniti sve da formu tempira baš za Pariz. Baš na istim ovim terenima je doživeo povredu kolena zbog koje je morao da se povuče pred četvrtfinalni duel Rolan Garosa protiv Kaspera Ruda. Ali, najvažnije da je povreda prošlost i da je Novak spreman da se bori za zlato.

Đokoviću će ovo gotovo izvesno biti poslednje Olimpijske igre, jer kada se budu održavale u Los Anđelesu 2028. on će tada imati 41 godinu. Zato je Pariz poslednja šansa da se domogne najsjajnijeg odličja i tako stavi tačku na blistavu karijeru.

 Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

  

Komentari(0)

Loading