LETO KOJE ĆE PAMTITI DO KRAJA ŽIVOTA Uroš Plavšić za sport.alo o putu od potpisa za Zvezdu, skandiranja "delija", poziva selektora Pešića do igranja protiv NBA zvezda...

07:00 | 20-07-2024

OI24 0

O dečačkim snovima, skandiranju navijača, povratku u SAD... debitant u dresu "orlova" je govorio za sport.alo.

Uroš Plavšić

 

Košarkaška reprezentacija Srbije odigraće u ponedeljak poslednji meč pred odlazak na Olimpijske igre protiv Grčke što će ujedno biti i prilika da navijači isprate "orlove" na najveće sportsko takmičenje. Pre toga snage će odmeriti sa Japanom.

Svetislav Pešić će uskoro saopštiti kojih 12 igrača vodi u Pariz, a Uroš Plavšić (25) debitovao je za "orlove" tokom pripremnih utakmica. Momak rođen u Čačku zaslužio je poziv selektora nakon sjajnih igra u Megi prethodne sezone, a pored poziva partije u ABA ligi omogućile su mu i transfer u Crvenu zvezdu.

O tome, dečačkim snovima, skandiranju navijača, povratku u SAD Plavšić je govorio za sport.alo.

- Sigurno najbolje leto u mom životu. Još uvek nisam sabrao sve utiske, nisam svestan šta se sve dešavalo u prethodnih mesec dana. Osvrnuo bih se na kvalitetan rad u Megi koja mi je omogućila da ostvarim snove koje sam imao kao dečak. Zvezda, reprezentacija... nešto o čemu nisam mogao ni da sanjam kada sam stigao u Megu - kaže Uroš na početku razgovora.

Uroš Plavšić Marko Metlaš/Alo
 

Uvek se do kraja života pamti taj momenat kada zazvoni telefon, a sa druge strane žice je selektor, tako će i centar Zvezde dobro upamtiti šta je on radio kada je stigao "poziv koji se ne odbija".

- Bio sam u stanu, telefon mi je ostao u drugoj sobi, čuo sam da zvoni... bio je poziv na "What's ap" aplikaciji, nepoznat broj. Javio sam se i čuo glas selektora Svetislava Pešića. Bio sam prilično izgubljen, nisam znao šta se dešava. To je poziv koji se ne odbija. Reprezentacija je najveći cilj svakog košarkaša i generalno sportiste.

Kada su "orlovi" otišli na Svetsko prvenstvo u Manilu ispraćeni su bez mnogo euforije i pompe, a vratili su se sa srebrnom medaljom. Sada je stvar potpuno drugačija i ponovo je srpsko loženje upaljeno do maksimuma.

- Mislim da je tek nakon Evropskog prvenstva u fudbalu krenulo to pravo "loženje" što se kaže. Meni je drago što Srbija kao nacija stoji iza svojih sportista, što se podrška zaista oseća. Što se očekivanja tiče, ja znam kako je biti navijač reprezentacije, uvek sam imao najveća moguća očekivanja. Svi želimo da se desi ono najbolje.

Uroš Plavšić EPA
 

Uroš je imao prilike da debituje za "orlove", igrao je već i protiv "drim tima"... nema sumnje koliko je to velika škola za nekoga ko je po prvi put u reprezentaciji.

- Ovo je nešto što se nezaboravlja, nešto za ceo život. Vreme koje provodim sa ovim momcima, sa ljudima koji igraju na mojoj poziciji... mnogo će mi to pomoći u karijeri. Prijateljstva koja nastanu u reprezentaciji su jako posebna i nešto što ostaje do kraja života.

Vrelo leto u domu Plavšića počelo je transferom u Crvenu zvezdu, a kako i sam kaže nije bilo teško prihvatiti poziv sa Malog Kalemegdana.

- Bilo je prilično lako, nije bilo mnogo razmišljanja. Ostati kod kuće posle toliko godina igranja u Sjedinjenim Američkim Državama, za klub koji volim, još u Evroligi... nema ništa bolje od toga. Mislim da svaki klinac teži igranju za klub za koji navija. Zvezda je za mene jedna velika emocija kao i mojoj porodici. Odatle je i sve počelo...

Uroš Plavšić KK Crvena zvezda
 

Pre nego što je i zvanično postao član Zvezde, Plavšić je dolazio na utakmice crveno-belih, a protiv Partizana u finalu plej-ofa ABA lige kada je ušao u halu kako bi pratio meč sa tribina se čula pesma navijača i skandiranje njegovog imena.

- Bio sam potpuno izgubljen, nisam znao kako da reagujem kada sam čuo da mi skandiraju. U prvom momentu nisam shvatio šta se dešava, da li zaista meni pevaju... Proradilo je dosta emocija u meni, bio sam presrećan. Iste te tribine su mesto odakle sam ja bodrio Zvezdu kao klinac, sada sam na drugoj strani... Radujem se igranju u crveno-belom dresu, znam da je pritisak veliki, da su očekivanja visoko postavljena, ali mi to nije problem. Imamo super ekipu i nadam se jako lepoj sezoni.

Uroš Plavšić Tanjug/Ap
 

Plavšić se školovao u Americi, završio je i srednju školu i koledž "preko bare", ali još uvek nije zaigrao u NBA što ne isključuje kao opciju jednog dana.

- Zašto da ne jednog dana. Voleo bih da se oprobam tamo. Pre svega sada su mi fokus reprezentacija i Zvezda. Trudiću se da u Zvezdi dam sve od sebe, a Amerika ako se ponovo desi to će biti bonus za mene. Za sada želim da uživam u svemu što mi se dešava prethodnih dana.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading