BOSONOGI OLIMPIJSKI ŠAMPION Kako je Abebe Bikila fascinirao čitav svet

12:59 | 24-07-2024

OI24 0

Na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, maratonac iz Etiopije Abebe Bikila uspeo je nešto što niko nije.

Abebe Bikila

Naime, Bikila je potpuno bos istrčao trku dugu čak 43 kilometara. Trku je završio za 2 sata, 15 minuta i 16 sekundi, bio je brži za 25 sekundi od Marokanca Rodija Ben Abdeselama i tako postavio rekord u najtežoj olimpijskoj disciplini. Tada je postao prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Trčao je bos jer je, prema njegovim rečima, nije osećao udobno u sportskoj obući, koju je potom skinuo i odlučio da celu trku istrči bos.

Neplanirano učešće

Ono što je zanimljivo jeste da Abebe Bikila sve do svoje 24. godine nije ni pomišljao da se bavi sportom, ali je 1956. godine, gledajući Olimpijske igre u Melburnu, odlučio da se oproba u maratonu.

Počeo je da trči, a onda se ispostavilo da je talenat na duge pruge. Kasnije ga je primetio švedski trener zadužen za etiopljanske dugoprugaše, Oni Niskanen.

Ono što je neverovatno jeste da Bikila nije ni trebalo da učestvuje u Rimu. On nije bio na listi trkača koji bi trebalo da se takmiče na Olimpijskim igrama, ali je Vami Biratu u poslednjem trenutku izbrnuo zglob i otvorilo se mesto za Bikilu. Ostalo je istorija.

Međutim, tada je nastao novi problem.

Bez patika do zlata

Bikila je u Rim stigao je sa jednim parom izlizanih patika. Imao je sponzora, pa je uzeo novi par. Nažalost ni jedan nije bio dovoljno udoban, a čak je dobio i žuljeve. Zato je odlučio da trči bos.

Maratonska trka 1960. bila je zakazana za 17:30. Ovako kasno jer je Rim u avgustu prilično vreo.

Na 32. kilometru sunce je već polako zalazilo, a staza je bila osvetljena bakljama kako bi navijači mogli da vide trkače. Nakon dolaska do grada, Bikila je ostavio Abdeselama iza sebe kada je ubrzao 500m pred cilj i postao prvi maratonac koji je bos stigao do zlatne medalje.

Kada su ga pitali zašto trči bos, rekao je:

- Želeo sam da svet zna da je moja zemlja, Etiopija, uvek pobeđivala sa odlučnošću i herojstvom.

Još jedno zlato i prerana smrt

Na narednim Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, Abebe Bikila je ponovo osvojio zlato, ali ovoga puta sa obućom.

Nekoliko godina kasnije je doživeo saobraćajnu nesreću nakon koje je ostao paralizovan, pa je ubrzo i preminuo od posledica nesreće. Ipak, postao je nacionalni heroj koji je svojim podvigom oduševio sve i stekao brojne fanove širom sveta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading