STRAHINJA JE LUD, BIĆE NA VRHUNCU KADA ZATREBA Stefan Stojačić aka Gospodin Robot za sport.alo dao savet bratu Brki

20:03 | 30-07-2024

OI24 0

Imao je nekadašnji košarkaš, a sada basketaš, šta da kaže.

print

Piše: Đorđe Miljanić

Od 22 časa i 35 minuta, basket reprezentacija Srbije će započeti nastup na Olimpijskim igrama i to protiv, ni manje ni više, nego Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa superzvezdom, Džimerom Fredetom.

Za ovaj duel može da se kaže da je finale pre finala, pošto obe važe za glavne favorite kada je osvajanje zlatne medalje u pitanju.

ONI NAPADAJU ZLATO U PARIZU Srpski basketaši saopštili spisak za Olimpijske igre, neka se čuvaju protivnici

Glavna uzdanica "orlova" je Strahinja Stojačić, koji je drugi igrač sveta prema FIBA-inoj rang listi, a kako bi nam pomogao da najavimo predstojeći susret, kontaktirali smo njegovog starijeg brata Stefana, koji je takođe basketaš, poznat po nadimku Gospodin Robot, nekadašnji reprezentativac i "broj jedan" na svetu.

- Amerikanci su pored nas favoriti za osvajanje zlatne medalje, tako da, otvaranje kao u košarci "pet na pet". Mislim da je to derbi celokupnih Olimpijskih igara u prvom kolu, što mislim da je dobro. Takav je sistem takmičenja da poraz, ako se dogodi, nije problematičan. Takav sistem odgovara i njima i nama, pošto smo ekipe koje su favorizovane, pa je ova utakmica jako dobra za uvod u Olimpijske igre, da prva bude tako jaka i teška - započeo je Stefan Stojačić razgovor za sport.alo.

Na pitanje kako zaustaviti Amerikance i Džimera Fredeta, naš sagovornik je rekao sledeće:

- Do sada Srbija ima pozitivan skor u odnosu na njih. On je igrač izuzetnog šuta, naročito što šutira pre svega iz desne ruke, pa sada znamo njegove karakteristike. Stvarno je neverovatno ozbiljan šuter, pa je važno da biti skoncentrisan. Njegovi poeni za jedan su manje štetni za ekipu nego oni za dva, mislim da to svi u našoj reprezentaciji svi znaju.

 

 

Evo šta je bratu poručio pred put u Pariz:

- Poželeo sam mu sreću. Oduševljen sam da je jedan od nas otišao na Olimpijske igre. Bio sam i ja na širem spisku, nisam otišao, ali smo svi mi jedan tim i želimo svi da oni osvoje zlato. Što se tiče brata, to je potpuno druga priča. On je dovoljno lud da može sve da iznese, da bude na vrhuncu kada je najteže.

Stojačić stariji je imao i savet za srpske reprezentativce:

- Mislim da oni dovoljno dobro znaju šta i kako, imaju dovoljno iskustva. Mislim da će biti solidna trema i sa jedne i sa druge strane, pre svega na našoj. Za Strahinju su ovo prve Olimpijske igre, a prva utakmica je odmah najteža. Moj savet mu je da ne izgori, ali s druge strane, on nekada nije loš kada izgori, tako da ne znam šta je ispravan savet. Suština, da smire emocije pred prvu utakmicu.

Možda neki ne znaju, ali Stefan Stojačić je naučnik i bavi se robotikom, pa smo ga pitali postoji li neka računica kojom bi Srbija stigla do vrha:

- Prvih šest ekipa iz grupe prolazi i mislim da je Srbija tu sigurna. Utakmice se igraju na jedan dan, što je nešto drugačije od onoga na šta smo mi 3x3 igrači navikli. Računica je da ne mora da se previše obraća pažnja sa koje pozicije će se ići dalje, jer se ranije dešavalo da oni niže plasirani dođu do medalje. Treba ostaviti utisak, da se zna ko je tu glavni, mada se pokazalo da visoka pozicija nije ogromni preduslov za zlato. 

Za kraj nije želeo da otkrije ko je bolji igrač od njih dvojice:

- To je uvek diskutabilno pitanje. Mi smo stalno bili konkurenti, ja sam prvi počeo da igram basket, došao do vrha, pa je onda on posle preuzeo. To je stvar koja se kod nas stalno menja, naizmenično. Ja sam sada već ušao u neke starije godine, ali ne dam se još. Tako da, videćemo još, pogotovo što posle Olimpijskih igara igramo sezonu u istoj ekipi.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading