SPORT.ALO SA ZLATNIM DAMIROM I ZORANOM U ŠATEROU Kako se kovalo olimpijsko zlato i detalji koje do sada niste znali o našim junacima

07:00 | 31-07-2024

OI24 0

Iz neobičnog Šaterua stigla nam je prva medalja sa Olimpijskih igara, a sport.alo je bio na licu mesta.

Zorana Arunović

 

Izveštač za sport.alo sa Olimpijskih igara u Parizu - Miloš Milenović

Bio je ovo dan za istoriju, dan za pamćenje. Prvo zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama doneli su Damir Mikec i Zorana Arunović, a Alo! zajedno sa još svega nekoliko medija bio je prisutan u Šateru koji je od Pariza udaljen oko 300 kilometara.

Arunović i Mikec su u finalu u Šaterou bili bolji od turskog para Seval Ilajda Tarhan/Jusuf Dikec rezultatom 16:14.

Verovali smo u zlato, a oni su odbradovali i nas, ali i čitavu naciju.

- Bio je ovo, jedan poprilično iscrpljujuć olimpijski turnir. Četvorogodišnji ciklus koji je prethodio tome bio je izuzetno, izuzetno iscrpljujuć. Možda vi ne možete da razumete jer niste u našoj koži koliko je zapravo malo tri godine spremiti se u jednom olimpijskom ciklusu i koliko ti propustiš celu jednu godinu da radiš stvari malo drugačije. Tako da je ova cela situacija koja je nastala 2020. i pomeranje zbog kovida je uticalo definitivno i na ovu godinu i na ove Olimpijske igre. Pripreme su bile izuzetno iscrpljujuće i mislim da mogu da kažem u ime i jednog i drugog da smo jako marljivo i vredno radili na pripremi za nastup na ovim Olimpijskim igrama. Meni je konkretno jako drago da smo na kraju na ovaj način završili. Tako da što se mene tiče ja stvarno moram da se naspavam malo i to je prva stvar koju moram da uradim - prva je počela Zorana Arunović, a potom je svom kolegi dala reč.

- Prvo moram da sumiram utiske, da nekako vidim da je sve ovo stvarno, da je sve ovo desilo jer zaista jako je velika stvar pogotovo popeti se nakon Tokija jednu stepenicu više. Zaista je to bio san svih nas što smo mogli puno puta i čuti i ja sam presećan što sam to uspeo - rekao je vidno raspoloženi Damir Mikec.

epa EPA-EFE/VASSIL DONEV
 

Da nemaju jedno drugo, sve bi bilo teže. Kada Damiru nije išlo, išlo je Zorani i obrnuto.

- Verujem u Zozu, Zoza veruje u mene. Osvojili smo toliko medalja u karijeri i ovo je i više nego zasluženo.  Osam godina zaredom smo mi na evropskom postolju. Ne znam da li je iko u drugom sportu to uspeo. Svetskih medalja, svetskih kupova i mediteranskih, i evropskih igara. Zaista smo  kompletirali naše karijere sa ovom najvećom i najsjajnijom medaljom koju sportista može da dosegne. Svima je ovo san. To ću da radim u ovih dana, da to pretvorim u javu. I naravno prekopotreban odmor. Kao što je rekla Zorana, tri godine, potpuno drugačiji sistem. Nismo imali postolimpijsku godinu. Imali smo osećaj kad pre Olimpijske igre. Kako je bilo u Tokiju, pet godina, tako je bilo u Parizu tri. Nema kukanja, nego smo stisli zube, radili veoma naporno. Individualno, i naravno zajedno imamo sreću što živimo u istom gradu.  I pripremili smo se u Koštutnjaku u novoj steljani. I ona nam je delom donela tu neku sreću, taj vetar u leđa. Jer su uslovi bili jako slični, kao ovde na finalu i na meču. I eto, odmor sad, Boga mi se, avgust, septembar - jasan je Mikec.

Težinu medalje uporedili sa svim onim kroz šta su prošli ne bi li ona zasijala na njihovim grudima. A nije bilo lako...

- Teška, poput celog olimpijskog puta. Simbolično reprezentuje zapravo sve što je čovek morao da prođe i koliko je morao da podnese da bi došao dole - rekla je Zorana i dodala:

- To je nešto što mi prolazimo na skoro svakom takmičenju. Ovo su Olimpijske igre, ovde samo dolazi krem dela krem sportiste. Dva najbolja tima su se plasirale i dva najbolja time su bukvalno i predstavila kako treba da izgleda borba za Olimpijsko zlato. Bukvalno je bilo do poslednje hitca. Bilo je vrlo opasno, naravno, u nekim trenucima. Ali, naravno, Damir i ja smo ekipa koja je već osam godina zajedno i možemo da se oslonimo jedan na drugog. Naravno, neće svaki put to dati rezultat. Nekada to nije davalo rezultat. To je sport - ispričala je Zorana.

Olimpijske igre Alo
 

Na kraju suze i "Bože pravde" po prvi pu na Igrama u Parizu.

- Ovo je baš bilo... Baš onako mi. Baš onako kako treba. Krenuli smo sa prednošću 2-0. Oni su nas stigli. I ono najgori scenario koji može se dogoditi da nas dobiju dva poena za redom na 0-1. To je čista sreća. Treba je se izvući odatle. A oni su krenuli tim tempom. Jelena nas je, naravno, u dogovoru sa Goranom, tu presekla. Mi smo uspeli odmah da se povratimo sa drugim, mi smo odmah dali gas. I tu je Zorana povukla nogu i vratila nas u život -  rekao je Mikec.

Tradicija da su strelci prvi koji donose medalje nastavljena je u "gradu svetlosti", tako je bilo u Tokiju, pa neka to bude samo najava odličja naših olimpijaca.

- Tako je bilo u Tokiju, streljaštvo je počelo i ovde i to na najlepši mogući način. Sad može samo uzbrdo.

Petog takmičarskog dana na OI - Srbija se konačno upisala među zemlje osvajače medalja.

- Znate kako, ja mislim da je ovako poprilično je teško kada prolaze dani, a nema medalje, nekako pravi se neki pritisak. Pravi se i tako da se nadam da smo sa ovim otvorili i da smo prosto dali jedan vetar u leđe drugima da stvarno mogu sad, može bez problema. Znači skinuli smo taj neki pritisak i idemo dalje - bile su reči Zorane Arunović.

- Ići ćemo sad u selo i lupaćemo ih zlatom - kroz osmeh je dodao.

- Samo bih onako baš naglasio da smo jako ponosni što smo kao sport nastavili tradiciju osvajanja medalja na Olimpijskim igrama. Od Seula 1988. do danas, mislim da to zaista je ušlo u srpske anale, 15. olimpijska medalja. I jedna napomena što je jako bitno, svih 15 medalja su"Made in Serbia". Znači nismo, pošto smo mi pravni naslednici bivše.

Za kraj Mikec je najavio i odlazak na naredni Igre u Los Anđelesu 2028. godine.

- Nije ovo bio poslednji ples - istakao je Damir na šta se Zorana nasmejala i dodala:

- Ja ću vam se javiti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading