Ništa ti ne moraš, Novače

06:52 | 04-08-2024

OI24 0

Malo li je? Ne, nije malo.

Novak

 

Ponos. Koliko puta smo osetili tu emociju dok smo gledali Novaka Đokovića? Mislim da više ne postoji tačan broj. Nije to bilo samo kada je osvajao neki turnir. Dešavalo se to i kada nas je oduševljavao postupcima van terena, kada je uvek branio svoju zemlju, kada je uvek prkosno išao protiv onih "protiv kojih se ne sme", kada je uvek uzdignute glave stajao ispred svih njih i ponosno pokazao odakle je i od čega se satkan.

Malo li je? Ne, nije malo.

Možda mnogi od nas nisu nikada pre pratili tenis, a veliko je pitanje i šta će biti kada Nole jednog dana ode u penziju, ali nas je Novak ujedinio u podršci, upravo u tom ponosu, u nadi, veri, porazima i pobedama. Svi smo bili zajedno u tome.

Razmazio si nas, Novače, svojim trofejima, velikim pobedama, uspesima, rekordima. Toliko si nas razmazio da smo svi očekivali zlatnu medalju u Tokiju, da smo očekivali i još neki Dejvis kup, grend slem... da, moraš uvek da pobeđuješ.

Ali zapravo... Ništa ti ne moraš, Novače.

Ne moraš jer si već uradio mnogo, već si učinio da gde god da se u inostranstvu pojavimo svi na pomen Srbije u glas govore "Aaa Srbija, Novak Đoković". Ni ne shvatamo koliko je to velika stvar, koliko si nam pomogao da se o Srbiji priča kao o sportskoj sili. 

"Je li, sine, kad igra Nole?" Koliko puta smo čuli to pitanje od naših baka i deka koji su postali veći stručnjaci za tenis od nas nešto mlađih. Da, nije tebe, Novače, toga ne bi ni bilo i baš zato...

Ništa ti ne moraš, Novače.

Kada se vozimo gradskim prevozom, a nismo kod kuće ili blizu televizora, pa preko telefona proveravamo svakih nekoliko sekundi da li si uzeo brejk Alkarazu, da li si osvojio set ili pobedio, pa nas ljudi oko nas pitaju "Kako stoji Nole". 

Uvek smo navijali za tebe i uvek ćemo. Svi znamo dobro koliko ti je bitno to zlato, kakav bi to šlag na torti bio jedne maestralne karijere, karijere za poželeti, ali...

Ništa ti ne moraš, Novače.

Ne moraš osvojiti zlato. Ne moraš jer si veliki, jer si legenda, jer si simbol jednog vremena i veliko je pitanje kada će i da li će se ikada pojaviti takav teniser, takav sportista.

Ne moraš jer si se dokazao. Pokazao si ko si i šta si, od čega si satkan. Ne moraš jer i bez tog zlata će se generacijama prepričavati sve što si uradio za Srbiju i sport. Ne moraš jer ćemo uvek biti ponosni što smo živeli u vremenu kada smo mogli da uživo uživamo u tvojim mečevima i trofejima.

Ne moraš, jer ćeš za tvoju Srbiju uvek biti jedan jedini - Novak Đoković. Zato što ćemo uvek biti ponosni. Znamo da će jednog dana doći kraj tvojoj karijeri, da ćeš odsvirati kraj. Da tada verovatno neće biti sedenja u kafiću u gledanja Vimbldona. 

Ne moraš jer nećemo da jutra čekati tvoje mečeve na US openu i Australijan openu. Ne moraš jer neće biti konstantnog refrešovanja stranica turnira kako bismo videli satnicu i vreme kada igraš.

Uživaj Nole. Uživaj u finalu, pa kako bud...i znaj...

Ništa ti ne moraš, Novače.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading