MIRIS SRBIJE U SRCU PARIZA Crvena zvezda, rakija, čvarci, slanina, a na zidu Novak Đoković - sport.alo! vas vodi u "L'etoile Rouge" (VIDEO)

07:00 | 07-08-2024

OI24 0

Ako vas put nanese u Pariz, ovo je obavezna stanica.

Pariz

Izveštač sport.alo u Parizu - Miloš Milenović

Možda jeste, a možda i niste čuli za fudbalski klub Crvena zvezda (Red Star) u Parizu, ali ovo nije priča o njemu, ali jeste o Crvenoj zvezdi. Nedaleko od centra Pariza u jednoj maloj ulici po imenu Baljar smešten je lokal koji nosi isto ime - L'etoile Rouge što u prevodu znači upravo Crvena zvezda.

Ulazim unutra sa nekoliko kolega, a na vratima nas dočekuje gospođa Jasminka sa "Dobar dan, vi ste moji". Naravno da je u pitanju Srpkinja rođena u okolini Šapca koja već više od 40 godina živi u glavnom gradu Francuske i drži malu kafanu nalik na one u Beogradu. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pariz Alo

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Odmah po ulasku unutra sledi prava srpska dobrodošlica, kafa i rakija, zna se, po srpski. Kako drugačije? Navukla je Jasmnina i Francuze na šljivovicu, niko ne može da odoli srpskom piću, pa ni njeni gosti kojih uvek ima. Kartanje, gledanje srpskih sportista, a na zidu slika Novaka Đokovića i nalepnice navijača Zvezde. Kao da ste negde na Dorćolu, a ne u Parizu, takav je osećaj, zaista.

Jasminka ima dve ćerke, Andreu i Aleksandru. Jedna je student, a druga umetnica pa su i njene slike završile na zidu objekta koji odiše toplinom i nekom jako prijatnom energijom. Čim su Srbi uključeni u priču, tu nema greške. 

- Kafanu drži Željko Vukić, Baranin, a ja sam mu kao žirant. U Parizu sam već 42 godine, živim tu iznad i sutra bih se vratila u Beograd. Tamo sam na Zvezdari, mnogo lep kraj - priča nam Jasminka njenu priču i otkud ona ovde.

Pariz Alo
 

- Ovde se okupljamo mi naši, često nam dolaze i gosti iz Srbije. Stalno se gledaju Zvezdine utakmice, naravno, iako ja navijam za Partizan. Uvek pratimo i tenis kada igra Nole - priznaje ona tiho da je ne čuju gosti.

Naša domaćica je predložila da se nakon rakije prošetamo sa njom do "srpske ulice". Zapravo, ona nije srpska, ali kao da jeste. U njoj možete naći sve ono što ima u Beogradu, pa i drugim gradovima. Još srpskih kafana i kafića, crkva Svetog Save, a onda i prodavnice u kojima možete pazariti čvarke, slaninu, kiseli kupus, zastave Srbije, Zvezde, Partizana... tu su i domaći proizvodi od kafe, preko začina, sokova, piva, ma ima svega. Ako se neko ko ovde stanuje uželi ukusa domovine, onda je jasno da će krenuti ka ovoj ulici.

Pariz Alo
 

Kako su nam u prodavnicama rekli čvarke i slaninu kupuju i Srbi, ali i lokalci, dopada im se, a kome i ne bi? Primećujemo da Jasminku svi znaju, znaju i šta kupuje, ona je ovde prava zvezda. Sa svima se ljubi po tri puta, bilo da su Srbi ili Francuzi. "Mi se tako ljubimo, drugačije ne može", kaže ona dok se pozdravlja sa jednim gospodinom neobične frizure.

Morali smo da se rastanemo jer su nas čekale obaveze na drugom kraju gradu gde su igrali naši sportisti. Jasminka nam je ponudila da dođemo kod nje bilo kad, da će nam spremiti nešto "na kašiku" da se osetimo kao kod kuće, a mi smo joj obećali da ćemo ponovo svratiti, ako ne tokom Olimpijskih igara, onda sigurno nekada u budućnosti. 

Ako vas put nanese u Pariz, ovo je obavezna stanica. Samo recite "Dobar dan" na ulazu i priča počinje...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading