POZDRAV IZ ZEMLJE VATERPOLA "Jenkiji" će sanjati Dedovića, Srbija nokautirala Amere za finale OI i treću medalju u Parizu

15:45 | 09-08-2024

OI24 0

Srbija je u finalu vaterpolo turnira u Parizu!

Vaterpolo reprezentacija Srbije

Vaterpolisti Srbije doneli su našoj zemlji treću medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pobedom nad Sjedninjenim Američkim Državama sa 10:6 (2:2, 4:2, 2:2, 2:0) i u nedelju će se boriti za zlato u Parizu.

Iako je malo ko verovao da će nova generacija naših delfina uspeti da se domogne borbe za zlato, oni su nas sve razuverili, pa i uprkos četvrtom mestu u grupi uspeli da izbace prvo Grčku, a sada i SAD. Na neki način vaterpolisti su uspeli da osvete košarkaše koji su samo dan ranije izgubili upravo od Amerikanaca u polufinalu. Još samo jedan stepenik ih deli od odbrane trona iz Tokija 2021. godine.

Meč je počeo pogotkom Amerikanaca koji su preko Doda došli do vođstva. "Delfini" su se mučili sa realizacijom u prvoj četvrtini sve do momenta dok na nešto više od tri minuta kapiten Nikola Jakšić nije pogodio za izjednačenje.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Mučila su nas i isključenja, pa je Dod to iskoristio kada je u bazenu bilo dva igrača našeg sastava manje od Amerikanaca. Ipak, Ranđelović je prvim pogotkom na meču uzvratio. Konsolidovala se i srpska odbrana, proradio je blok Srbije, pa su se i Amerikanci mučili u napadu, ali nagrada nikako nije stizala. Mlaki su bili pokušaji Miloša Ćuka i onda... bum! Sjajan napad i pogodak Petra Jakšića za prvo vođstvo "delfina" posle skoro 16 minuta igre.

Vaterpolo reprezentacija Srbije AP Photo/Luca Bruno
 

Nikola Jakšić je pogotkom potvrdio seriju Srbije od 3:0, a razigrani Nikola Dedović sa dva gola odveo našu reprezentaciju na poluvreme sa dva gola prednosti. 

Istom merom Dedović je nastavio i u trećoj deonici, kada je odveo "delfine" na maksimalnih tri gola prednosti, ali je nekadašnji igrač Partizana Marko Vavić odmah uzvratio. Ameri nisu uspeli da iskoriste napada za povratak na "minus jedan", pa je Vico to iskoristio. Smanjio je protivnik na 6:8, a onda je usledio period igre bez pogodaka. Stao je napad "delfina", bez prave akcije i dobre pozicije za šut, ali je srećom odbrana bila na visini zadatka. U poslednjih osam minuta ušlo se sa dva gola prednosti.

Junak trijumfa Srbije Dedović postigao je gol u jako bitnim momentima i doneo Srbiji tri gola prednosti. Odbrana je ponovo funkcionisala kao sat, pa se i meč lagano priveo kraju. Kapiten je pogotkom na tri minuta do kraja stavio tačku i rešio sve dileme oko pobednika.

"Delfini" su ovim podvigom obezbedili našoj zemlji treću medalju na Igrama u Parizu, a u finalu u nedelju će se boriti sa boljim iz duela Hrvatske i Mađarske.

Srbija - Amerika 10:6

IV četvrtina: 

10:6 - Još minut do kraja!

10:6 - Goool za Srbiju! Miloš Ćuk! Deluje da je sada ovim pogotkom sve rešeno.

9:6 - Fantastično se branimo. Ostalo je još četiri minuta do kraja i potrebno je samo da izdržimo za treće uzastopno finale OI.

9:6 - Gooool za Srbiju! Fantastična akcija koja je okončana pogotkom sa dva metra Nemanje Ubovića.

III četvrtina:

Kraj treće četvrtine - Sjajno igramo, još malo nam fali do finala...

Vaterpolo reprezentacija Srbije AP Photo/Luca Bruno
 

8:6 - Aleks Bouven, momak koji je nekada igrao u Srbiji, je zatresao našu mrežu. 

8:5 - Goool za Srbiju! Ovoga puta je sa centarske pozicije pogodio Nemanja Vico koji radi ogroman posao u bazenu.

7:5 - Rešili su Amerikanci situaciju sa igračem više. Sa krila nas je matirao Vavić.

7:4 - Gooool za Srbiju! Otvaramo i ovaj period pogotkom posle dva igrača više. I ponovo Dedović.

II četvrtina:

Kraj prvog poluvremena - Odlična igra naše selekcije koja ima dva gola prednosti. Samo da ovako i nastavimo!

6:4 - Gooool za Srbiju! Ponovo Dedović! Okitio se zlatom iz Tokija, a sada vodi "delfine" ka borbi za novo odličje.

5:4 - Nažalost, matirao nas je Ben Halok. Ima još dva i po minuta do kraja poluvremena.

Vaterpolo reprezentacija Srbije AP Photo/Luca Bruno
 

 

5:3 - Gooool za Srbiju! Posle gledanja VAR-a su sudije odlučile da priznaju pogodak Nikoli Dedoviću.

4:3 - Prvi gol Amerikanaca u ovoj četvrtini. Nema veze, idemo dalje, zaboravljamo ovaj gol Kupida.

4:2 - Gooool za Srbiju! Posle Petra, evo i Nikole Jakšića. Konačno smo se odlepili i počeli da naplaćujemo kvalitet koji imamo.

3:2 - Gooool za Srbiju! Debitant Petar Jakšić se otvorio kod stative i posle gotovo četiri minuta igre u drugoj deonici zatresao mrežu. Prvi put vodimo. 

I četvrtina:

Kraj prve četvrtine - Egal, teška i neizvesna utakmica za sada.

2:2 - Goool za Srbiju! Fantastičan šut Save Ranđelovića koji nastavlja sa dobrim igrama za "delfine" u Parizu.

1:2 - Sada smo imali dva igrača manje što je rival iskoristio. Pogodio je Rajder Dod.

Vaterpolo reprezentacija Srbije AP Photo/Luca Bruno
 

1:1 - Goool za našeg kapitena. Iskoristili smo i mi situaciju sa igračem više. Jakšić je pogodio.

0:1 - Evo prvog pogotka posle minut i po igre. Momak našeg porekla Marko Vavić se upisao u listu strelaca posle realizacije igrača više.

0:0 - Počela je utakmica, u plivanju su brži bili vaterpolisti SAD-a.

13.40 - Sa druge strane su Amerikanci u grupi nadigrali Rumuniju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok su poraženi od Grčke i Italije. U četvrtfinalu su posle peteraca srušili Australiju (11:10).

13.00 - Srbija je na putu do polufinala redom rušila Japan i Francusku, dok smo u grupi poraženi od Španije, Mađarske i Australije. Ipak, u četvrtfinalu smo savladali Grke (12:11).

12.20 -  Od poslednjih pet duela, Srbija je dobila tri, dok je tim Dejana Udovičića slavio dva puta i time dokazao koliko ume da nam bude nezgodan rival.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading