DOVIĐENJA PARIZ - DOBAR DAN LOS ANĐELES "Papričice", Bili Ajliš i Snup Dog zatvorili Olimpijske igre, "grad svetlosti" položio ispit i ušao u istoriju

07:00 | 12-08-2024

OI24 0

Spektakl se najavljivao i očekivao, spektakl smo i dobili.

Olimpijske igre

 

Posle 17 dana došao je trenutak da se oprostimo od najvećeg sportskog događaja na planeti. Olimpijske igre idu na četvorogodišnju pauzu, a Pariz je štafetu predao narednom domaćinu - Los Anđelesu.

Spektakl se najavljivao i očekivao, spektakl smo i dobili. Olimpijske igre u Parizu i zvanično su zatvorene veličanstvenom ceremonijom na stadionu Francuska pred gotovo 80.000 ljudi. Pariz je prethodnih dana bio sjajan domaćin i to je pokazao i na samom kraju gde je vizuelnom, scenskom i muzičkom feštom zaokružio jedan sjajan događaj. U isto vreme najavljen je i predstavljen novi domaćin, a to su Sjedinjene Američke Države pred kojima će biti težak zadatak da nadmaše ono što je glavni grad Francuske izveo.

Olimpijske igre Tanjug/Ap
 

Bend "Red Hot Chilli Papers", popularna pevačica Bili Ajliš i čuveni Snup Dog pevali su na zatvaranju, a ako se pitate zašto baš njih troje, odgovor leži u tome što su upravo oni iz grada Los Anđelesa pa su tako oni predstavljali kako državu, tako i naredni grad koji će biti domaćin Igara. Oni su zapravo pevali baš iz Los Anđelesa, a ne iz Pariza. Na kraju je šou ukrao Tom Kruz koji je i preuzeo zastavu od domaćina i "odneo" je za Ameriku.

Po prvi put u istoriji Igara videli smo otvaranje na reci. Sena je zasijala 28. jula kao nikada pre, a njom su prodefilovale reke sportista koji su prethodnih dana na raznim borilištima vojevali bitke, lili znoj i suze, rušili i ostvarivali snove i osvajali medalje. Videli smo po prvi put neke nove sportove kao što je brejk dens. Veliku pažnju javnosti privukla je odbojka na pesku, skejtbording, pa i basket 3x3 kao nikada pre.

odbojka na pesku Tanjug/Ap
 

Bilo je skeptičnih pred početak Igara. Izbori, pa loši rezultati Emanuela Makrona na izborima za Evropski parlament, problemi sa čistoćom Sene, konstantne dojave o bombama, pretnje blokadom grada... ali ništa od toga nije viđeno u Parizu u prethodnih nešto više od dve nedelje. Navijači, takmičari i generalno ljudi u Parizu mogli su da se osećaju bezbedno. Policije je bilo na svakom koraku i izbegnut je svaki veći incident i problem.

Prevoz je funkcionisao odlično, uspostavljene su i nove linije, grad jeste bio zagušen ljudima, ali je sve to funkcionisalo sasvim normalno, onako kako se i očekuje na jednom ovakvom takmičenju. Ne treba trošiti reči na to koliko će Pariz i Francuska generalno prihodovati od ovoga, a tek slede Paraolimpijske igre krajem avgusta što će biti još jedan izazov za grad i državu, ali kada su položili test prethodnih dana, ono što sledi biti trebalo da bude lakši deo posla.

Pariz AP Photo/John Locher
 

Vrućina je pravila probleme, ali ne u tolikoj meri. Lokalne vlasti su se trudile da navijačima i to ne bude problem. Delila se voda na ulazima u metro stanice svakom putniku, kako bi ostali hidrirani i sprečili neželjene probleme. Francuzima je temperatura od 30 stepeni problem, tako da onima iz Srbije ili nekih drugih "toplijih" zemalja to zapravo i prija. Takođe, mrak pada tek oko 22:30 pa se može uživati u dnevnoj svetlosti duže nego što smo navikli.

BROJ 3 - Parizu je ovo bio treći put kako je domaćin Olimpijskih igara

Dakle, sve u svemu, visoka ocena za Parižane kako su izneli ovaj veliki izazov. Sigurno da će "grad anđela" pokušati da smisli nešto novo, jer dobro znamo da tehnologija napreduje, moguće je izvesti mnogo toga, ali da sačekamo. Vremena ima na pretek, čak četiri godine. Pariz ih je, sa druge strane, imao samo tri jer svi dobro znamo šta je korona virus uradio čitavom svetu, pa i sportu.

Olimpijske igre Tanjug/Ap
 

Zastava je sada u rukama Amerikanaca, a svim ljubiteljima sporta jedna jako lepa poruka za kraj:

- Ne budite tužni što se završilo, budite srećni jer se desilo.

Srbiji pet medalja - dovoljno za 29. mesto

Naš Olimpijski tim osvojio je pet medalja u Parizu, od toga tri zlatne. Vaterpolisti, Zorana Arunović i Damir Mikec, kao i Novak Đoković okitili su se zlatom. Aleksandra Perišić je bila srebrna, a košarkaši bronzani.

Tako je izjednačen rezultat po broju zlata iz Tokija 2021. godine, ali je ukupan saldo bio slabiji.

Ovih pet medalja obezbedilo jer Srbiji visoko 29. mesto po uspešnosti nacija.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading