OVO SU KANDIDATI ZA OI 2036 Neki gradovi su se povukli, a za neke nikada niste ni čuli

07:00 | 13-08-2024

OI24 0

Veoma interesantan spisak

Olimpijske igre

Olimpijske igre u Parizu su zvanično završene. Naredne će se za četiri godine održati u Los Anđelesu, dok će domaćin 2032. godine biti Brizbejn. Međutim, postavlja se pitanje ko bi mogao da organizuje Igre 2036.

Trenutno postoje četiri kandidata, dok su se neke zemlje već povukle iz kandidature zbog raznih razloga.

Zvanični kandidat za Olimpijske igre 2036. jeste Istanbul, koji ima veliku želju dda ih organizuje, a nije uspeo da izbori kandidaturu za OI 2000, 2008 i 2020. godine.

Pored turske metropole tu je i glavni grad Čilea, Santijago, a tobi bilo prvi put od Rija 2016. da se Igre održavaju u Južnoj Americi.

Preostala dva kandidata dolaze iz Azije. Jedan je Indija koja još uvek nije odredila tačan grad u kojem bi se igre održale, ali se pominje Ahmedabad, a koji je dobio podršku i od Francuske i predsednika Emanuela Makrona pred početak ovogodišnjih Igara u Parizu, a za drugi grad niste čuli ni za života, jer on još zvanično ne postoji.

Reč je o Nusantari, koja je planirana da postane nova prestonica Indonezije umesto Džakarte. Grade se potpuno novi objekti, a u ovoj zemlji su uvereni da će to "privoleti" najbolje sportiste planete da dođu 2036. godine baš u ovu zemlju.

Kandidatre koje bi mogle da se ostvare su još Egipat, koji planira da izgradi potpuno novi sportski kompleks u gradu koji se zove "Nova administrativna prestonica", a u Aziji se polako spremaju Seul u Južnoj Koreji, Čengdu-Ćunking u Kini, Doha u Kataru i Rijad u Saudijskoj Arabiji.

Evropa bi mogla da ponudi još tri kandidature, a o tome ozbiljno razmišlja nama susedna Budimpešta u Mađarskoj, zatim Firenca i Bolonja ili Torino u Italiji, što je malo verovatno zbog Zimskih olimpijskih igara za dve godine, a na kraju i Kopenhagen u Danskoj. Iz Severne Amerike kandidaturu planiraju Toronto i Montreal u Kanadi.

Neke zemlje su već odustale od kandidature

Ono što je posebno interesantno jeste da postoje i kandidature koje su već ili odbijene ili su se same zemlje već povukle.

Najzvučniji je Madrid, koji je želeo da se spremi za Olimpijske igre 2036. godine, ali je na kraju odlučio da sav svoj fokus usmeri za četiri godine kasnije i želi da tada "dograbi" ruke na najveću sportsku smotru.

Ukrajinska Odesa je takođe odustala zbog vrlo dobro poznate situacije, a nećemo Igre gledati ponovo ni u Londonu, barem ne do 2040. godine kada ovaj grad ponovo želi da se uključi u razmatranje.

I u Poljskoj je postojala znatiželja za organizovanje Olimpijskih igara, ali je političar Donald Tusk objavio da zemlja nije spremna za tako nešto, dok je Berlin odustao zbog činjenice da bi to bile Olimpijske igre 100 godina nakon onih istorijskih u ovom gradu. Nemačka je objasnila da je "ovo vreme da se prave prijatelji".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading