NEMA MAGIČNOG ŠTAPIĆA ZA ZLATO Selektor Uroš Stevanović o tituli olimpijskog šampiona

06:00 | 15-09-2024

Ostali sportovi 0

Formirali smo ekipu koja je rasla iz utakmice u utakmicu, imala veru sve vreme i tih 13 igrača su se pokazali kao najbolji tim.

foto: Alo, Aleksandar Đorđević

Ne postoji drugi recept sem rada da bi se osvojilo zlato. Uroš Stevanović, selektor olimpijskih šampiona iz Pariza, kaže ovo u razgovoru za "sport.alo" i dodaje:

- Znali smo šta je od nas očekivano, samo smo nastavili da radimo. Ne postoji tajni recept niti magični štapić. Kockice su se složile i osvojili smo treće uzastopno zlato na Olimpijskim igrama.

Šta je bilo presudno za preokret posle lošeg starta?

- To je proces, kao i u svakom drugom sportu. Ne može se ništa preko noći. Kratko vreme smo proveli zajedno, godinu dana. Za to vreme smo imali četiri takmičenja, neke stvari su se iskristalisale, videli smo koji su nam nedostaci i formirali ekipu koja je rasla iz utakmice u utakmicu, imala je veru sve vreme i tih 13 igrača su se pokazali kao najbolji tim.

foto: Alo, Aleksandar Đorđević foto: Radnički
 

 

Da li je realno da i klubovi, ne samo poneki izuzetak, dostignu nivo reprezentativnog vaterpola?

- Sigurno da jeste. Nemamo široku bazu kakvu smo imali, ali mislim da će povratkom reprezentativaca u srpski klupski vaterpolo mlađi igrači koji treba da ih naslede dobiti benefit. To je bila praksa i prethodnih decenija, kad smo imali rezultate i u klupskom i u reprezentativnom vaterpolu. Partizan je 2011. bio šampion Evrope, dve godine kasnije Zvezda, te godine je Radnički osvojio Kup LEN, od pre tri sezone Novi Beograd je igrao i finala, tako da ne mogu da se složim da klupski vaterpolo nema rezultate.

Radnički startovao pobedom

Posle velikog preokreta, vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca savladali su ekipu BVSC-a iz Budimpešte sa 10:9 u derbiju B grupe kvalifikacija za Ligu šampiona. Kragujevčani su igrali bez dvojice bitnih igrača, Strahinje Rašovića i Dušana Vasića, zbog suspenzija zarađenih u prethodnim klubovima, ali će već sutra moći da računaju na njih u meču sa grčkim Vuljagmenijem. Najefikasniji u sastavu Kragujevčana bili su novajlije, centri Duško Pijetlović i Nikola Murišić sa po dva gola.

Pre ovog duela zagrebačka Mladost je savladala Vuljagmeni sa 11:6. U subotu su igrali Mladost i BVSC (13:14) i Radnički i Vuljagmeni (14:13), koju sa klupe predvodi Vladimir Vujasinović. Samo pobednik turnira ide u grupnu fazu LŠ, gde je već srpski prvak Novi Beograd.

Radnički se, očigledno, priprema za ozbiljan napad na trofeje i izlazak na evropsku scenu?

- Imamo kontinuitet rezultata iz prethodnih godina. Prošle i pretprošle sezone nismo imali trofej u prvenstvu, nije bilo ni realno. Prošle sezone smo igrali finale prvenstva Srbije, i to nam je u ovoj godini omogućilo izlazak u Evropu, kvalifikacije za Ligu šampiona. Uz pojačanja koja smo doveli, nadam se da ćemo napraviti iskorak i u evropskom takmičenju i vratiti domaće trofeje u Kragujevac.

Kragujevčani teško priznaju

- Jugoslav Vasović (direktor VK Radnički) i ja došli smo pre 11 godina u Radnički, prošli smo put od formiranja potpuno novog kluba i starta iz treće lige, takozvane letnje lige, do osvajanja Jadranske lige, prvenstva i Kupa Srbije. Za 11 godina može da se dobije i američki pasoš, ali da te Kragujevčani priznaju - teško.

Vaterpolo je u Kragujevcu relativno nov sport. Šta se promenilo da klub ne samo da postoji već i pripada domaćem, regionalnom vrhu, a i u Evropi je na ceni?

- Ništa se nije promenilo. Samo smo na tradiciji i istoriji, sistemu rada, veri i ogromnoj energiji, trudu i radu stvarali ovaj klub. Eto, u prethodnih 11-12 godina vaterpolo u Kragujevcu je u vrhu domaćeg vaterpola, da li sa trofejom ili bez trofeja, imali smo i te regionalne uspehe, blizu uspeha smo bili i u evropskim takmičenjima. Pokazali smo da smo najuspešniji sportski kolektiv u ovom gradu. 

P. PAREZANOVIĆ

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading