"THRILLA IN MANILA" Skoro pola veka od krvave borbe koja je dovela skoro do smrti

06:30 | 01-10-2024

Ostali sportovi 0

Podsećanje na legendarnu borbu Muhameda Alija i Džoa Frejzera.

Muhamed Ali, Džo Frejzer

Prošlo je gotovo pola veka. Tačnije 49 godina kada je baš na ovaj dan, 1. oktobra, održana legendarna borba između Muhameda Alija i Džoa Frejzera poznatija kao "Thrilla in Manila".

Meč koji je ostao zabeležen u istoriji boksa kao jedan od najspektakularnijih, najkrvavijih i svakako - kultnih.

Oba boksera su udarala tolikom žestinom da je bilo samo pitanje trenutka ko će poslednji ostati na nogama i preživeti.

Uradio je to Muhamed Ali pošto je Frejzerov trener bacio peškir u ring i tako označio kraj borbe, a upravo je Džo umalo oslepeo?!

Dodatno, toliko je bilo krvi da su gledaoci u prvim redovima bili više puta isprskani uključujući tu i ženu tadašnjeg filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa, Imeldu.

Borba u Manili je organizovana tokom dana kako bi odgovarala američkoj televizijskoj publici, ali su publika i TV svetla potpuno anulirali uticaj klima uređaja. 

- Na 125 stepeni, borili smo se jedan protiv drugog, kao i protiv vrućine - rekao je Frejzer u dokumentarnom filmu "Thrilla in Manila" iz 2008, a u hali je bilo pretoplo na 43 stepena.

Alijevim udarcima je Frejzeru nateklo desno oko bilo skoro zatvoreno, a on je bio skoro slep na levo zbog povrede na treningu.

Njegovo lice bilo je natopljeno krvlju, Frejzer se svađao sa svojim trenerom Edijem Fačom, koji nije želeo da ga pusti da krene u 15. rundu, ali je Fač prekinuo borbu. Kasnije je otkriveno da je i sam Ali želeo da odustane.

- Bilo je kao smrt. Najbliža stvar smrti za koju znam - govorio je Ali nakon meča.

I Džin Kilroj, koji je bio uz Alija tokom cele njegove karijere, priznaje da se osećao nelagodno.

- Kad sam video kakvi su udarci padali, rekao sam sebi da treba da zabrane boks, zato što je to bio jedan ubistveni meč. 

Predajom Frejzera, Ali je dobio borbu za ukupnih 2:1 i ulazak u istoriju i večnost.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading