ŠOKANTNA VEST O BOKSERKI ZA KOJU TVRDE DA JE MUŠKO Isplivao dokument, ovo je prava istina u Imane Kelif

09:30 | 14-10-2024

Ostali sportovi 0

Svetska bokserska organizacija (WBO) obratila se javnosti zvaničnim saopštenjem zbog tvrdnji da je alžirska boskerka Imane Kelif, za koju su mnogi tokom Olimpijskih igara tvrdi da je muško, kažnjena!

Imane Kelif

Te tvrdnje bile su usko povezane sa senzacionalnom vešću da je Imane oduzeta njena zlatna medalja sa OI u Parizu i da je doživotno izbačena iz boksa. Međutim, u dokumentu koji se pojavio u javnosti, pravni savetnik WBO-a, Gustavo Olivijeri, rekao je:

- Naša organizacija nije sprovodila testove na rodnu pripadnost, nije suspendovala prava niti oduzela medalju Imane Kelif. Ovo su lažne vesti. Nismo razgovarali sa njom o bilo kojoj drugoj temi osim da joj čestitamo na osvojenoj olimpijskoj tituli za koju se trudila i poželimo joj budući uspeh. Sve druge informacije su lažne.

 

 

Podsetimo, Imane je godinu dana pre medalje na Igrama u Parizu diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva zbog neuspešnih testova za rodnu kvalifikaciju. Ovo takmičenje organizovala je Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) na čelu sa Rusijom, koja je kasnije izgubila status globalnog upravljačkog tela od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) zbog pitanja integriteta i upravljanja.

IOC je potom doveo u pitanje legitimnost i kredibilitet IBA testova, rekavši da se na njih ne može osloniti. Ovaj spor značio je da je IOC bio odgovoran za organizovanje bokserske konkurencije na OI u Parizu i primenio je manje stroge kriterijume kvalifikacije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading