BIĆE JOŠ ZLATA OKO VRATA Optimizam Nikole Jakšića, kapitena olimpijskih šampiona

07:30 | 15-10-2024

Ostali sportovi 0

Nisam jedan od najtrofejnijih, tu sam negde s Mandom i Savom, ali ima još mnogo da se igra

Marko Metlaš

Rio de Žaneiro 2016, Tokio 2021, Pariz 2024. - niz zlatnih olimpijskih medalja u kolekciji Nikole Jakšića, aktuelnog kapitena reprezentacije Srbije. Jednog od naših najtrofejnijih vaterpolista.

Međutim, kako je realan i skroman 27-godišnji centralni bek, tako da je odgovor na ovu konstataciju Alo! sledeći:

- Još nisam jedan od najtrofejnijih, tu sam negde s Mandom i Savom (Dušan Mandić i Sava Ranđelović, prim. a.), ali ima još mnogo da se igra. Videćemo kad budem podvukao crtu ispod karijere, a neće, nadam se, još dugo da se završi.

Sa bratom prvi put u tandemu

I Nikolin brat Petar je vaterpolista.

- Nikad ga nisam pitao da li sam ja uticao na izbor vaterpola kao sporta, ali i on se nalazi tu gde jeste zahvaljujući radu i trudu. I on je počeo u Partizanu. Tamo nismo igrali zajedno, razlika je četiri i po godine. Sad smo prvi put u istoj ekipi. On je malo pre mene došao u Radnički. U Parizu je tek započeo nisku medalja, nadam se da će me slediti.

Jakšić je s „delfinima“ 2015. osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu koja mu je, kaže, jedna od najdražih jer tad je debitovao. Bio je i najmlađi član reprezentacije koja je te godine osvojila Svetsku ligu, a posle Rija i Tokija usledio je i het-trik na Olimpijskim igrama.

- Zna se kroz šta smo sve prošli, tri godine smo ostajali bez medalje, tako da je u Parizu stigla nagrada za trud i doslednost u sprovođenju procesa rada koji daje rezultate i zadržava vas na vrhu - naglašava Nikola, koji je za reprezentaciju odigrao više od 180 utakmica i postigao više od 140 golova.

app AP Photo/Luca Bruno
Jakšić protiv SAD

 

Da karijera ide uspešno, kako kaže, posebno su uticali njegovi roditelji koji su ga usmeravali na sport, pružali neophodnu podršku, od odlaska na trening do podsećanja na obavezu da je osim sporta mnogo bitno da završi školu. Uvek su ga gurali, ne na silu naravno, da ide dalje.

- Vaterpolo sam izabrao jer sam kao mali mnogo voleo vodu. Prvo sam dve godine bio na plivanju, a onda sam se odlučio za vaterpolo i otišao u Partizan. Odluka je bila prirodna. Tad je Partizan bio najbolji. Upisao sam se na vaterpolo 2015. i još se nisam ispisao. U Partizanu je bio konstantan rad. Odlični treneri, prolazak kroz sve mlađe kategorije i na kraju dolazak do prvog tima. Uz mnogo truda i zalaganja došao sam tu gde sam sad.

Završio Pravni fakultet

Poznata je priča iz sezone 2015/16. kad je Jakšić zbog obaveza na Pravnom fakultetu propustio nekoliko utakmica.

- Završio sam Pravni fakultet. Četvrtu godinu sam se prebacio na Pravno-poslovni i master. Krivo mi je što nisam sve četiri godine završio na državnom, ali su sportske obaveze bile velike, pa se mnogo odužilo.

Pre dolaska u Radnički igrao je samo za tri kluba - Partizan, Ferencvaroš i Novi Beograd, koji je bio u velikom usponu, pa je njegov dolazak u Kragujevac, čini se, za mnoge bio iznenađujući.

- U Radničkom je super. Atmosfera je odlična, ide sve kako treba. Imamo uspone i padove, kao sve nove ekipe, ali verujem da će sve da bude dobro, dosad je bilo i bolje nego što sam očekivao, ali da ne pričam više da ne ureknem.

PIŠE: P. PAREZANOVIĆ

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading