STRAHINJA BRILIJAO U LIGI OLIMPIJSKIH NADA Kapiten “Sokolova sa Zvezdara” poput Muhameda Alija deklasirao je protivnika.

08:23 | 26-10-2024

Ostali sportovi 0

Veliki uspeh naše mlade nade.

Boks

Na bokserskom takmičenju “Velikani boksa” održanom protekle nedelje u Loznici u ligi “Olimpijskih nada”, Strahinja Filić, kadet, inače srpski reprezentativac, u meču sa protivnikom iz Severne Makedonije pokazao je umeće koje je podsetilo na legendarnog boksera Muhameda Alija i pobedio je suparnika. Strahinja je inače kapiten bokserskog kluba “Filić”, poznatijeg kao “Sokolovi sa Zvezdare”.

U meču sa protivnikom koji je državni prvak Severne Makedonije, Isaa Bajramijem, koji ima zapažene rezultate u Evropi, naš takmičar ne da nije pokazao strah, već je nastupom izazvao ovacije i podršku publike. Poznavaoci boksa za Strahinju su rekli da se kreće kao gazela, a napada poput leoparda, a da tehnika i stil borbe podsećaju na Muhameda Alija.

- Strahinja ima srce lava i respekt prema protivnicima, ali i malo šmekerskog bezobrazluka, dovoljno da u startu protivnike izbaci iz ravnoteže. U ringu se otvara, ali to je unapred pripremljena zamka u koju protivnici srljaju, što on odmah koristi. Tako je i bilo na ovom takmičenju; protivnik je krenuo i za sekundu je dobio dva udarca. Izgledalo je kao da nije znao šta ga je snašlo. Strahinja je pokazao da ima graciozno kretanje, apsolutnu kontrolu i fiksaciju protivnika. On je uvek imao potez više. Za njega su stručnjaci rekli da ima velike šanse da dosegne svetsku slavu ukoliko nastavi putem kojim je krenuo - rekao je naš sagovornik.

Pored Strahinje iz bokserskog kluba “Filić” takmičio se i Matija Mitrović, koga je žiri proglasio kao jednog od najborbenijih boksera, odnosno bokserski par.

Boks Alo
 

Predsednik bokserskog kluba „Filić“, Dalibor Filić, istakao je da je zadovoljan rezultatom svojih Sokolova, ali je i naglasio da uspeh leži u tome što je boks iz pepela podigao predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin.

- Upravo zbog njega sam se aktivirao i otvorio klub. Njegov rad da se boks uzdigne dao mi je motiv i želju da i ja svojim malim doprinosom pokažem da ima nade, pod uslovom da se marljivo radi. Cilj mi je da decu sklonim sa ulica i pokažem da se za sve treba boriti, a onda je uspeh neminovan - rekao je Dalibor.

Dalibor se osvrnuo i na činjenicu da se pre oko pet meseci našao na nišanu.

- Vraćao sam decu kući sa treninga kada je pokušano moje ubistvo i to pred decom. Deca su mi tad doživela šok i traumu jer sam bio ranjen, a jedan od sinova je mislio i da sam ubijen. No, to je sad iza mene i bitno je da sam se oporavio kako bih mogao da se bavim treniranjem dece. Ujedno se trudim i da pomognem deci sa margine društva i u tome uspevam jer imam podršku - rekao je Dalibor.

Kako bi se spremili za predstojeće Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028, bokserski savez Srbije napravio je plan i program za novi olimpijski ciklus.

- Iako imamo dve norme za Olimpijske igre u Parizu ove godine i nadamo se da će ih biti još nakon kvalifikacionih turnira koji uskoro slede, mi već gledamo u narednu Olimpijadu, što je ciklus od četiri godine do samih igara čiji će domaćin biti Los Anđeles - počinje priču za medije predsednik Bokserksog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Od novih generacija, uzrast juniora i omladinaca, selektor profesor Branislav Jovičić i kazahstanski renominrani stručnjak i trener Bolat Nijazimbetov formirali su grupu boksera starosti od 15 do 18 godina koji će biti deo novog olimpijskog ciklusa.

- U tom programu olimpijskih nada Bokserski savez Srbije u skladu sa sportskom naukom, svim principima sporta pravi olimpijski ciklus i ovo nam je prvi put nakon mnogo mnogo godina da pravimo selekciju juniora i omladinaca koji će biti u tom trenažnom i razvojnom ciklusu naredne četiri godine. Izabrani tim već se nalazi na Paliću gde se kali pod budnim okom proslavljenog kazahstanskog trenera Bolata i našim trenerom, nekadašnjim bokserskim šampionom i reprezentativcem, magistrom fizičke kulture Jovičićem. Ova selekcija će se pomno pratiti u naredne četiri godine, na svakih šest meseci potvrđivaće svoj status, što znači da ga mogu izgubiti, a isto tako i dobiti oni koji su u se u međuvremenu istakli po rezultatima. Takođe biće uključeni i treneri iz naših klubova koji će proći obuku kod kazahstanskog stručnjaka - objasnio je Borovčanin.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading