SMEŠE NAM SE MEDALJE NA EP Srpski šah na korak od sna

22:52 | 19-11-2023

Ostali sportovi 0

Muška reprezentacija Srbije, kolo pre kraja prvenstva Evrope nalazi se na deobi prvog mesta, posle pobede nad selekcijom Engleske od 2,5:1,5. Naša ženska reprezentacija stigla je do četvrtog mesta posle trijumfa nad timom Španije od 2,5:1,5. Poslednje kolo će biti lepa prilika za naše reprezentacije da stignu do medalja.

Šah
ŠSS

Meč sa Englezima naši momci odigrali su manirom iskusnih reprezentacija koje se na svakom takmičenju bore za medalju. Jednostavno, zamenili su uloge sa Englezima, ekipom koja je u evropskom šahovskom vrhu

decenijama. I ovoga puta tri remija i pobeda bili su dovoljni za veliki trijumf i inspirišuću pogled na tabelu kolo pre kraja. Veliku pobedu doneo nam je Velimir Ivić na četvrtoj tabli koji je crnim figurama nadigrao Hariju Ravija. Imponuje sigurnost kojom je igrao Velja, najmlađi član naše reprezentacije. Partije Predke - Vitjugov i Markuš - Adams okončane su remijima. Poslednji za stolom ostao je aktuelni prvak Evrope i član našeg nacionalnog tima Aleksej Sarana, zajedno sa Dejvidom Hauelom. Haule je imao pešaka više ali mu to nije bilo dovoljno za trijumf pa je tako Sarana još jednom bio taj posle čije su partije naši momci krenuli da se vesele. Nestvarno deluje da je naša reprezentacija na deobi prve pozicije sa Nemačkom. Obe selekcije imaju po 13 bodova čak dva više od četvoročlane grupe reprezentacija koje su sakupile po 11 bodova. U poslednjem kolu Srbija igra protiv reprezentacija Grčke.

Poslednju medalju naši šahisti doneli su sa velikog takmičenja još 1989.
godine.

Dame su još jednom prevazišle sebe, u meču osmog kola nadigrale su selekciju Španije sa 2,5:1,5. Presudio je trijuf Teodore Injac na prvoj tabli crnim figurama u partiji sa Martom Garsijom Martin. Posle remija na trećoj i četvrtoj tabli u duelima Matnadze - Gajčin i Mandura - Grabuzova. Izgledalo je da će meč biti završen bez pobednika jer pozicija Adele Velikić u partiji sa Sabrinom Vegom Gutijerez nije davala povoda za optimizam. Ipak, naša reprezentativka je uspela da reduciranjem materijala osvoji pola poena, a našem timu donese dva boda vredna četvrte pozicije i meča za medalju. U slučaju da naše dame nadigraju reprezentaciju Azerbejdžana u devetom kolu osvojiće medalju na prvenstvu Evrope.

Poslednje deveto kolo na Evropskom prvenstvu u Budvi igra se u ponedeljak od 15 časova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading