MAGIČAN USPEH SRBIJE Šahovska reprezentacija postala prvak Evrope!

22:21 | 20-11-2023

Ostali sportovi 1

Muška šahovska reprezentacija Srbije je šampion Evrope!

Šah
ŠSS

Reprezentacija Srbije, koju čine Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandara Inđić, Robert Markus i Velimir Ivić, osvojila je prvenstvo Evrope, nakon spektakularne i vrlo dramatične završnice.

Na prvenstvu, koje je inače održano u Budvi, naša selekcija je u devet rundi upisala sedam pobeda, uz po jedan remi i poraz, što je na kraju bilo dovoljno za 15 bodova, koliko je imala i Nemačka, ali je Srbija zbog boljeg taj-brejkera osvojila prvo mesto. Na trećem mestu pobedničkog postolja se nalazi Jermenija.

Inače, naša reprezentacija je do zlata došla nakon završenog poslednjeg meča u duelu Turske i Islanda. U njemu su se sastali Kjartanson i Ali Marandi, a on je okončan bez pobednika, što je osiguralo Srbiji zlato. U slučaju da je predstavnik Turske stigao do pobede, Nemačka bi na kraju bila prvak Evrope.

 

 

Naš tim je u prvom kolu savladao Island, zatim je usledila pobeda protiv Italije, a u trećem kolu poraz od Nemaca, koji su predvođeni Vinsentom Kajmerom, jednim od najboljih mladih šahista sveta.

 

 

Ipak, Srbija se izdigla posle tog neuspeha, savladala je Sloveniju i Hrvatsku, remizirala sa Jermenijom, a u nastavku je stigla do bodova i protiv Rumunije, Gruzije, a u poslednjem kolu i Grčke, što nam je na kraju i donelo zlatnu medalju.

Inače, ove godine je Aleksej Sarana postao prvak Evrope i u individualnoj konkurenciji, pa je postao prvi šahista u istoriji koji je u istoj godini postao šampion Starog kontinenta u obe konkurencije.

Srbija je imala predstavnika i u ženskoj konkurenciji, devojke su kolo pre kraja bile na četvrtoj poziciji, ali su nakon poraza u završnoj rundi od Azerbejdžana prvenstvo završile na osmom mestu.

SRPSKI ŠAHISTI NA KORAK OD SNA

20.36 - Kod devojaka prvakinje, Evrope su Bugarke, imaju sjajnu mladu generaciju koju predvodi legenda Stefanova, druge su Azerbejdžanke, a čeka se da vidimo ko će biti treći kod dama

20.35 - Čeka se ko će kod muškaraca biti prvi, a ko drugi, Srbija ili Nemačka

20.28 - Konačan rezultat je 3:1 za Srbiju protiv Grka, dok su dame izgubile sa 3:1 od Azerbejdžana!

19.07 - U narednom satu sve će biti do kraja jasno

19.06 - Kod devojaka Tijana Mandura nije imala svoj dan i bez ozbiljnijeg otpora je poražena dok Teodora Injac ponovo u punom sjaju, pred pobedom je.
Međutim u vremenskoj oskudici Marina Gajčin nije odigrala najjače i male su šanse da izbegne poraz. Adela Velikić drži egal poziciju. Za očekivati je da ipak izuzetno jaka ekipa Azerbejdžana dobije meč i osvoji srebrnu medalju dok Bugarska ima velike šanse da zadrži prvo mesto. 

19.03 - Mečevi pred raspletom: muška reprezentacija najmanje srebro!
Velimir Ivić zabeležio novu pobedu i ukoliko Inđić uspe da održi remi u trenutno malo lošijoj poziciji, dobijamo meč! Pošto je i Nemačka pred pobedom protiv Hrvatske tek će dodatni obračuni dopunskih kriterijuma pokazati ko osvaja zlatnu a ko srebrnu medalju.

18.28 - Posle 3 sata igre još uvek ni jedna partija nije završena. U meču muške ekipe protiv Grčke vrlo neizvesna borba, Ivić je pred pobedom a Inđić ima poteškoće da održi ravnotežu. Na prve dve table pozicije su izjednačene.
U meču ženske ekipe Tijana Mandura je pred porazom dok Teodora Injac ima osetnu prednost. U preostale dve partije cajtnot bi mogao da bude od uticaja a trenutno naše šahistkinje bolje stoje sa preostalim vremenom.

16.05 - Pored mečeva naših reprezentacija o plasmanu na vrhu tabele odlučivaće i mečevi Nemačka-Hrvatska i Jermenija-Engleska u muškoj konkurenciji kao i mečevi Bugarska-Gruzija i Francuska Ukrajina u ženskoj konkurenciji

15.41 - Podsetimo, svaka ekipa ima po 4 igrača i 1 rezervu, a učestvuje 38 država u muškoj i 32 države u ženskoj konkurenciji.

Šah ŠSS
 

 

15.40 - Pored plasmana ekipa predviđene su i nagrade za po tri najbolja takmičara po "tablama", pa tako pred poslednje kolo naši igrači drže sjajne pozicije.
Predke je 3. najbolji igrač na čelnoj tabli, Sarana je 2. na drugoj tabli, Markuš je 2. na četvrtoj tabli, Ivić je 3. najbolji rezervni igrač. Kod devojaka, Teodora Injac je 3. najbolja šahistkinja na 1.tabli a Tijana Mandura i na 1.poziciji među rezervama.

15.30 - U 15.00 počelo je poslednje 9.kolo. Sastav muške ekipe je Aleksandr Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić.
Ženska reprezentacija nastupa u sastavu Teodora Injac, Adela Velikić, Marina Gajčin i Tijana Mandura.

Obe ekipe su dobro pripremljene i početni potezi svih partija nagoveštavaju interesantne mečeve.

14.47 - Naši šahisti su poslednju medalju sa velikog takmičenja još 1989. godine.

14.43 - Muškarci prvenstvo zatvaraju partijom protiv Grčke, dok se dame sastaju sa reprezentacijom Azerbejdžana.

14.41 - Poslednje deveto kolo počinje u 15 časova.

14.40 - Dobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen poslednjem kolu Evropskog prvenstva za šahiste. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Budve.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

Komentari(1)

Loading