NEKA IGRE POČNU Svečano otvoren Trofej Beograda u šahu 2023 (FOTO)

19:50 | 26-11-2023

Ostali sportovi 0

U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda i Šahovskog saveza Srbije, danas je, u zgradi „Borbe“ svečano otvoreno 36. Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu, „Trofej Beograda 2023“.

šah
Privatna arhiva

Ovo takmičenje je, uz Osmomartovski turnir najvažnije u kalendaru Šahovskog saveza Beograda, a reč je o turniru sa dugom tradicijom, na kome su učestvovali, pobeđivali i osvajali norme mnogi šahisti svetskog ugleda i renomea.

Prisutnima se kao domaćin obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda i direktor ovog turnira Andrija Jorgić, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima i gostima, naglasavši i da je početak ovog turnira dobra prilika za čestitanje na zlatnoj medalji našoj reprezentaciji na završenom prvenstvu Evrope.

šah Privatna arhiva
 

- Ovom prilikom čestitao bih našoj reprezentaciji na osvajanju zlatne medalje, i naglasio bih da nam to izuzetno znači za jedan temelj srpskog šaha, i to je nešto što nam je falilo u svemu što radimo u poslednje tri godine. Mi danas ovde imamo mnogo mladih učesnika, kojima treba više prostora dati, i ovde smo da  pošaljemo jasnu poruku da je šah plemenita i viteška igra - rekao je Jorgić.

Jorgić je u ime ŠSB predao zlatnu plaketu šahovskoj reprezentaciji Srbije, a priznanje je uručeno Nebojši Baraliću, generalnom sekretaru ŠSS.

Prisutne je pozdravila i Vesna Zorić,načelnica Sekreterijata za sport i omladinu, istakavši zadovoljstvo što ŠŠŠ i ŠSB imaju međusobnu solidarnost.

- Drago mi je što oba saveza imaju međusobnu solidarnost, jer su teška vremena, i potrebno je dosta ulagati u stručan kadar, pomoći mladim šahistima i nadam se da ćete ostvariti ideju da se šah vrati u škole - istakla je Zorić.

šah Privatna arhiva
 

 Glumac Tihomir Stanić, prijatelj i poštovalac šaha istakao je u svom obraćanju da je upravo u sali u kojoj se igra turnir pripremao seriju „Nobelovac“.

- Pre tri dana smo baš na ovom mestu uspešno završili seriju „Nobelovac“, i tokom rada na njoj bavili smo se kombinatorikom, morali da mislimo mnogo poteza unapred, pa samim tim želim i vama da ovde uspešno otpočnete i završite ovaj turnir - poručio je Stanić.

Turnir je u ime GO Stari grad otvorio Nedeljko Jovanović, član veća za sport, i zajedno sa predsednikom ŠSB Andrijom Jorgićem povukao prvi potez.

Na ovogodišnjem turniru prijavila su se 193 učesnika iz 23 nacionalne federacije, a među njima su i nosioci najviših titula u šahu- 7 muških i 2 ženska velemajstora.

Turnir traje do 3.decembra,a igra se po švajcarskom sistemu u 9 kola.

@alo_portal SVAKA ČAST, MAJSTORE Elzan Bibić je šampion 4. Beogradskog polumaratona! Naš Elzan Bibić ostvario je veliki uspeh i pobedio na Beogradskom polumaratonu, u trci na 21 kilometar! #alo #alodnevnenovine #aloonline #beogradskipolumaraton #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading