Srpski timovi postaju velesila u svetskom e-sportu

15:10 | 29-11-2023

Ostali sportovi 0

Video igre, kao najpopularnije aktivnosti u slobodno vreme, okupljaju više od dve milijarde korisnika širom sveta, a taj broj i dalje raste

E-sport
Promo

Međutim, ono što je nekada bilo samo hobi i zabava, danas je preraslo u ozbiljnu industriju sa velikim potencijalom za rast i uspeh. Profesionalni razvoj e-sporta, e-sport takmičenja, striming platforme i virtuelna

realnost samo su neki od ključnih trendova koji oblikuju ovu dinamičnu industriju. 

Da se radi o brzo rastućoj industriji pokazuje i podatak jedne vodeće platforme za prodaju video igara, da je u istom trenutku samo jednu video igru (CS:GO) igralo 1.239.456 igrača. Gejming je u poslednjih nekoliko decenija, od hobija za pojedince i ljubitelje novih tehnologija, evoluirao u snažnu industriju koja sve više dobija na značaju. Pojedine video igre postale su toliko popularne da su širom sveta oko njih počela da se organizuju takmičenja, na kojima se iz godine u godinu dodeljuju sve veće nagrade. Po prirodistvari, gejming je postao svojevrstan sport, tačnije, e-sport, koji pretenduje da postane i jedna od disciplina na Olimpijskim igrama. U Srbiji su već godinama takmičarski najpopularnije igre League of Legends (LoL) i Counter Strike (CS:GO, CS2). League of Legends je jedna od igara koja ima svoje zvanično takmičenje – Esports Balkan League (EBL), preko koga se naši igrači i timovi kvalifikuju za evropsko prvenstvo (EMEA Masters), gde imaju priliku da igraju na trenutno najvišem nivou.

Takođe, i CS2 ima svog predstavnika RES Ligu (Relog Electronic Sports) preko koje je moguće kvalifikovati se na jedan od najprestižnijih turnira u Counter Strike - ESL Pro Liga. Za sve koji vole ili bi voleli da saznaju više o temi video igara, ali i o čitavoj pop kulturi, pravo mesto je predstojeća gejming manifestacija Games.Con koja počinje u petak 8. decembra na Beogradskom sajmu, na kojem se očekuje više od 100 izlagača i više od 3.000 gejmera. - Games.Con je festival namenjen ljubiteljima gejminga i pop kulture, ali i svima onima koji žele da se igraju i dobro zabave. Pod parolom Levelovati se mora, festival već osmu godinu za redom okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada posetilaca.

Tokom trajanja festivala posetioce očekuje najkvalitetniji gejming, umetnički i takmičarski sadržaj, ali i dobra zabava, razigravanje moždanih vijuga i puno poklona. Fanovi video igara imaće priliku da saznaju sve o novitetima iz gejming industrije, da se oprobaju u najnovijim igrama, ali i da pokažu svoje veštine na mnogim e-sport turnirima. Za sve ljubitelje popularne kulture obezbeđen je sjajan program najpopularnijih manga stripova, anime, filmova, knjiga i serija vodećih svetskih franšiza, kao i bogat muzički sadržaj koji neće ostaviti ravnodušnim ni najtananije umetničko čulo – objašnjava Boško Đorđević, organizator Games.Con Srbija.

Srpski e-sport tim Zero Tenacity, poznatiji kao Z10 biće jedan od izlagača na predstojećem sajmu Games.Con. Ovo e-sport udruženje poslednjih godina niže pobede na raznim turnirima i takmičenjima, počev od Ultralige do Evropskog prvenstva. Na taj način doprinose ne samo promociji e-sporta u Srbiji, i regionalne e-sport scene u Evropi, ali i odgovornom profesionalnom igranju video igara.

- Naše sportsko udruženje smo osnovali pre pet godina i cilj nam je da e-sport u Srbiji i regionu bude razvijen kao u evropski zemljama, jer smo prepuni talentovanih ljudi, čak su neki od njih zastupljeni i na svetskoj sceni. Naši timovi se trenutno takmiče u četiri različite igrice - TFT (Teamfight tactics), mešavina pokera išaha, Counter Strike (CS:GO), igrica koju žargonski zovemo pucačina, League od Legends (LoL), strateška igra i Valorant, nova igrica koja je nastala pre nekoliko godina, kopija Counter Strike, ali sa dodatim elementima fantazije. Kao što imate ATP listu u tenisu, tako u igrici Counter Strike postoji HLTV lista, na kojoj smo u top 50 na svetu, a igricu igra 16 miliona igrača. Kada govorimo o TFT igri, naš igrač pod nazivom Lelouch je na prošlom svetskom takmičenju ušao u top 10 igrača i samim tim je rangiran u prvih 10 na svetu. Drugi naš igrač pod nazivom Traviscwat, osvojio je prvo mesto Ultralige i njih dvojica će u decembru učestvovati na Svetskom takmičenju u Las Vegasu. Njihova igra moći će uživo da se prati na našem watch partiju na Game.Con-u – najavljuje Dimitrije Malešević, osnivač sportskog udruženja za e-sport Zero Tenacity.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading