VELIKA ČAST ZA SRPSKI ŠAH Nikola Penić i Uglješa Mrdić otvorili salu "Ive i Glige" na Međunarodnom otvorenom prvenstvu Beograda

17:45 | 01-12-2023

Ostali sportovi 0

Pobednike Međunarodnog otvorenog prvenstva u šahu dobićemo u nedelju

Šah
Alo

U zgradi Borbe održava se Međunarodno otvoreno prvenstvo Beograda u šahu.

Otvorena je sala "Ive i Glige" koja je nazvana po Ivi Andriću i Svetozaru Gligoriću.

Svetozar Gligorić je pisao za "Borbu", dok je Ivo Andrić u "Borbi" objavljivao eseje.

Otvaranju su prisustvovali gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić i narodni poslanik Uglješa Mrdić.

Oni su otvorili ploču i povukli prvi potez na jednoj od šahovskih tabli.

Predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić upitan je kako protiče sam događaj.

- Protiče fenomenalno. U toku nam je 7. kolo koje je počelo pre par minuta. Velike borbe, dosta dobrih i kvalitetnih mečeva, dosta mladih, dosta dama. Ono što bih istakao je da 24 dame učestvuje na ovom našem trofeju Beograda. U nedelju ćemo dobiti pobednike, a ono što je najbitnije je da je pobedio šah. Gde će da budu najveće borbe ako neće u zgradi Borbe.

- Tako da je ovo već postala tradicija. Ponosan sam kako na moju ekipu tako i na klince koji igraju danas, jer jedino u šahu možemo da vidimo da ravnopravno igraju dete od sedam godina i senior od 77 i mnogo puta mlađi pobedi starijeg.

Šah Alo
 

Kakav je bio odziv kandidata?

Fenomenalan. Imamo gotovo 200 igrača iz 22 nacionalne federacije, to je ono čime se ponosimo. Ovo je i rekord po broju zemalja koji učestvuje, uvek ima prostora da napredujemo i dogodine i ono što je temelj svega što radimo je zlatna medalja iz Budve. Naši zlatni momci su nas obradovali, postavili temelj drugim mladim ljudima, šahovskim polaznicima i to je ono što treba da radimo u narednom periodu, da čuvamo to, da da više pričamo o šahu, da ga omasovimo i da pravimo šampione poput Ljubojevića, Gligorića i današnjeg Inđića, Ivića i da budu uzor mladima.

Otvorena je sala "Ive i Glige".

Nije slučajno što je sala Ive i Glige ovde, u zgradi Borbe. Ivo Andrić je pisao za "Borbu", Svetozar Gligorić, najveće ime srpsko i jugoslovenskog šaha je živeo u zgradi "Borbe" i bio je dugo godina prvi čovek jugoslovenskog sportskog lista "Sport" i nije čudo što smo dva velikana spojili u ovoj sali, a najmanje što smo mogli da uradimo je da ovu salu posvetimo njima.

Videli ste i fotografije koje će krasiti zid da jednostavno i kada dođu šahisti da imaju predivan ambijent da bi ostvarivali što bolje rezultate.

Da li mislite da će neko bitno takmičenje da se održava u toj sali?

Nadam se. Čak sam i sada izjavio da zgrada "Borbe" postaje šahovski dom i nemam ništa protiv da tako i ostane, pa da u nekom narednom periodu bude neki meč za izazivača, za kandidata za prvaka sveta, možda u ženskoj konkurenciji, a videćemo da jednog dana to preraste u nešto ozbiljnije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading